Ułatwienia dostępu

Back to Top

 

Chmura chlebowa

Chmura chlebowa to staromodna zanęta nie tylko na rzeki, ale również bardzo dobrze sprawdza się na jeziorach. Jej celem jest rozproszenie bardzo małych cząstek chleba, aby przyciągnąć ryby do miejsca, w którym łowimy. Używamy czerstwego białego chleba. Najlepszy jest chleb, suszony przez kilka dni mogą być to również wszystkie resztki, które ostatnio zebraliśmy w domu.

 

Robimy materiał na chmurę chlebową


Kruszymy czerstw chleb na mniejsze kawałki (im mniejsze tym lepiej) do wiadra, a następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na parę godzin. Chleb powinien być całkowicie namoczoczony, nie powinno w nim być żadnych twardych ani półtwardych grudek.

Odcedzamy wodę, a następnie wkładamy kawałki chleba w gęsty materiał i wyciskamy resztki wody. Chleb po odcedzeniu jest nadal mokry.
Teraz nadchodzi proces roztarcia moczonego chleba. Możemy zrobić to rękoma ugniatając lub za pomocą ubijaka do ziemniaków (wygodniejsza praca) ugniatamy chleb laż będzie miał konsystencję miazgi. Możemy również użyć mieszadła do zaprawy zamontowanego w wiertarce robimy to np. w plastikowym wiaderku w pokrywie wycinamy otwór do włożenia mieszadła i przystępujemy do mieszania (pokrywa zabezpieczy otoczenie przez rozlatującymi się kawałkami chleba). Co jakiś czas kontrolujemy stan rozdrobnienia chleba. Zgarniamy co pewien czas kawałki chleba ze ściany. Dobrze rozbity chleb powinien mieć konsystencję gładkiej miazgi.
Do tak rozdrobionego chelba możemy dodać zapach i ponownie wszystko dobrze wymieszać. Kulka takiej mazi po wrzuceniu do wody opadając, rozpada się tworząc chmurę słup z drobniutkich kawałków chleba, jednocześnie przenoszący zapach, który zachęci ryby do odwiedzenia naszego łowiska.