Przepis na ciasto ze skórką pomarańczową na karpia

 

Trafiłem na filmik po hiszpańsku z przepisem na ciasto na karpia ze skórką pomarańczową.
Można teraz gromadzić zapas skórki na cały sezon :)
Ja skórki wkładałem do paczki foliowej, a następnie do zamrażalnika (zbierałem większą porcję skórek).
Po zgromadzeniu skórki z 2 kg pomarańczy, pokroiłem skórki w kostkę wymieszałem z cukrem (ok 12 łyżeczek cukru).
Następnie wszystko włożyłem do foliowej paczki i zostawiłem do następnego dnia.
Następnego dnia skórki zrobiły się lekko wilgotne.
Wszystko małymi porcjami blendowałem i przesypywałem do pojemnika, w którym wymieszałem jeszcze z 6 łyżeczkami cukru.
Przygotowałem małe słoiki po musztardzie i wkładałem skórki ugniatając w słoiku.
Następnie gotowałem ok. 10 min.
Po zagotowaniu słoiku odwróciłem do góry nogami i pozostawiłem do ostygnięcia.

 

 

Przepis na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka mąki kukurydzianej
żelatyna 1/2 paczki
6 łyżeczek cukru
6 łyżeczek zblendowanej skórki pomarańczowej
sok z 1 pomarańczy i wyciśniętym środkiem pomarańczy
woda do wyrobienia ciasta.

 

Przygotowanie:

Wsypujemy wszystkie sypkie produkty.

Dokładnie mieszamy.

Dodajemy sok z 1 pomarańczy z wyciśniętym środkiem pomarańczy.

Dodajemy małe ilości wody i wszystko dokładnie mieszamy.

 

 

 

 

cofnij150