- Odsłony: 2572
Pasty i ciasta
Pasta z czosnkiem:
Składniki:
1 pszenna bułka,
2 ugotowane ziemniaki,
kilka kropel oleju,
2 ząbki czosnku.
Sposób wykonania:
Miękisz bułki dokładnie ugnieść z ziemniakami i olejem, dodać starty na miazgę czosnek.
Pasta z zółtka i bułki pszennej:
Składniki:
1 żółtko z jaja ugotowanego na twardo,
miękisz z 1 pszennej bułki,
1 ugotowany ziemniak,
odrobina wody.
Sposób wykonania:
Składniki ugnieść na jednolite ciasto. Przechowywać w lodówce zawinięte w folię
Pasta serowa:
Składniki:
- 7dkg sera pleśniowego
- Paczka konopi
- 1 porcja tartego parmezanu
Sposób wykonania:
- Ser rozgnieć w żaroodpornej miseczce po czym włóż do rozgrzanego piekarnika (ok. 100`C wystarczy) i poczekaj aż całkowicie się rozpuści
- Wymieszaj ser z ziarnem konopi i łyżką parmezanu
- Po wymieszaniu przełóż do pojemnika z szczelnym dekielkiem i pozostaw do zastygnięcia Nie wstawiaj do lodówki !!!
- Do pasty można dodać według uznania składniki koloryzujące i zapachowe.
Przepis na ciasto 1
Do mąki żytniej lub pszennej dodaje się mleko i 1 żółtko rozcieńczone wodą. Z powstałego gęstego ciasta powstają małe granulki, które gotuje się we wrzącej wodzie przez 5-6 minut. Powstała przynęta jest przechowywana w chusteczce nasączonej olejem słonecznikowym.
Przepis na ciasto 2
Bułka tarta i kasza manna są dokładnie mieszane w stosunku 1: 1. Za pomocą soku z puszki kukurydzy w puszkach ugniata się elastyczne ciasto, z którego powstają kule przynęty.
Przepis na ciasto 3
2 szklanki mąki pszennej ugniatanym z 1 jajkiem i odrobiną mleka. Żywności "aromatyzującej" w postaci miodu lipowego lub gryczanego lub cukru waniliowego. Takie ryby jak karaś, okoń, karp zwyczajny uwielbiają słodki zapach rozprzestrzeniania się przynęty. Czasami zamiast cukru dodaje się jagody, dżem lub marmoladę.
Przepis na ciasto 4
Miąższ białego chleba ugniata się w gorącej wodzie i miesza z pokruszonymi gotowanymi ziemniakami w stosunku 1: 1. Następnie mieszaninę aromatyzuje się 2-3 kroplami anyżu lub oleju słonecznikowego.
Przepis na ciasto 5
Groszek moczymy przez jeden dzień w wodzie, a następnie gotowano do miękkości (możemy wykorzystać równiez groszek z puszki - wygodniej). Płatki owsiane dodaje się do schłodzonej owsianki grochowej w stosunku 1:1, dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę pszenną. Z powstałej masy małe naleśniki smażone są w oleju słonecznikowym, którego kawałki będą doskonałą przynętą na leszcze, płoć i karpie. Ciasto można zabarwić dowolnym barwnikiem spożywczym, aby było atrakcyjne dla ryb. Ponadto możemy dodać przetarte przez metalowe sitko robaki, korniki, mięso muszli, ślimaki itd..
Z ciasta robimy mały kulki i zakładamy na haczyk, tak aby był zakryty.
Przepis na ciasto 6
Musisz wziąć paczuszkę - suszonego pokarmu dla rybek akwariowych. Zmiel go w elektrycznym młynku do kawy do stanu „kurzu”. Rezultatem jest aromatyczna substancja, która pachnie jak ryba. Następnie wymieszaj z mąką pszenną. Możesz użyć innych rodzajów mąki - to jest podstawa. Dodaj trochę wanilii i dodaj wodę, aby zagnieść dość gęste ciasto.
Proporcje są w przybliżeniu następujące:
80% mąki
20% mielony pokarm dla rybek akwariowych
Przepis na ciasto 7
Krakers mielony - 50%
Otręby pszenne - 20%
Błonnik (płatki owsiane) - 10%
Mielone prażone orzeszki ziemne (uprażone i następnie zmielone na młynku) - 10%
Mleko w proszku - 10%
Dodatkowo na 1 kg mieszanki:
Czerwie - 50 g
Owsianka (Hercules) - 30 g
Wanilina - 1 g
Zmielona kolendra i cynamon - 3 g
Piasek (jako balast do połowu)
Do wyrobienia ciasta użuwamy jajek, dodając ich tyle żeby ciasto było o odpowiedniej konsystencji (nie za suche i nie za mokre). Pomimo tego, że przynęta przygotowywała się do łowienia na spławik, będzie dobrze działać na podajnik. Musisz tylko usunąć balast. Ta kompozycja będzie działać idealnie w sierpniu i wczesną jesienią.
Przepis na ciasto 8
Proporcje:
3 ziemniaki średniej wielkości
50 dkg (1/2 kg) części mąki kukurydzianej
25 dkg mąka pszenna
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka wanilia
1,5 paczka żelatyny
8 łyżek kakao
Wykonanie:
Gotujemy 3 ziemniaki średniej wielkości na miękkko.
100 gr orzechów połówki (rozwałkować na drobne kawałki ale nie robotem, tylko wałkiem)
Wszystko mieszamy i dodajemy w małych porcjach chłodną wodę mieszając.
Wyrabiamy masę tak żeby była sucha, ponieważ dodamy jeszcze gotowane ziamniaki, które również zawierają wodę.
Rozdrabniamy widelcem gotowane ziamniaki, studzimy i dodajemy do ciasta wyrabiając ręką.
Wyrabiając możemy dodać mąkę tak długo aż masa nie będzie lepić się do rąk.
Z ciasta robimy kulki o potrzebnym dla danej ryby rozmiarze. Kulki wrzucamy do wrzącej wody.
Gotujemy wszystko ok. 5 min. aż kostki wypłyną na powierzchnię.
Odcedzamy suszymy i ruszamy na ryby.
Kulki dzielimy na porcje o wielkości jakie będziemy potrzebować na jedno wyjście na ryby.
Kulki zakładamy na haczyk.
Resztę podzielone na wybrane porcje wkładamy do lodówki ale nie mrozimy!
Przepis 9
Składniki:
- 10% chleba lub 2 bułki
- 3 ugotowane ziemniaki
- 0,5 szklanki pszennej mąki
Sposób wykonania:
Biały chleb lub bułkę mieszamy z ugotowanymi ziemniakami i pszenną mąką. Całość ugniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta. W celu uzyskania ciągliwości i spoistości pod koniec ugniatania należy dodać nieco oleju roślinnego.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 10
Składniki:
- 2 szklanki mąki najlepiej pszennej
- 4 łyżki cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 10% opakowania drożdży (broń boże winiarskie to ma śmierdzieć :-))
- Według upodobań białe i/lub czerwone robaki
Sposób wykonania:
Wymieszać ze sobą mąkę z odrobiną cukru, zalaną mlekiem z rozpuszczonymi drożdżami. Dozując mąkę w odpowiednich ilościach, uzyskujemy pożądaną konsystencję. Do ciasta można dodać białych robaczków lub posiekane dżdżownice. Dodatek oleju jadalnego nada dodatkowej spoistości i sprężystości.
Przepis 11
Składniki:
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą: jajko, utarty ząbek czosnku, miód razem z mąką pszenną i ziemniaczaną . Ciasto gotowe po uzyskaniu spoistej masy.
Przepis 12
Składniki:
- 0,5 szklanki larwy chruścika
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 żółtka
- 0,2 szklanki wody
Sposób wykonania:
Larwy chruścika mieszamy z mąką pszenną i żółtkiem z jajka z dodatkiem niewielkiej ilości wody.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 13
Składniki:
- 1 szklanka kaszy mannej
- 1 szklanka wody
- 10-20% kostki margaryny
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
Sposób wykonania:
Gotujemy szklankę kaszy manny w szklance wody. Po ostygnięciu ugniatamy z dodatkiem margaryny, cukru oraz cukru waniliowego.
Przepis 14
Składniki:
- 1 szklanka twarogu
- 0,2 szklanki miodu
- Woda
- 0,5 szklanki mąki pszennej
Sposób wykonania:
Twaróg ucieramy z miodem i odrobiną wody. Całość topimy na spokojnym ogniu z dodatkiem mąki pszennej tak długo, aż uzyskamy ciągliwe ciasto.
Przepis 15
Składniki:
- 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- 0,3 szklanki mąki pszennej
Sposób wykonania:
Ugotowane, ostudzone ziemniaki wygniatamy z dodatkiem soli, cukru oraz mąki pszennej a następnie całość gotujemy przez około pół godziny. Ciasto dobre na karpie, leszcze, płocie.
Przepis 16
Składniki:
- 2 ugotowane jajka,
- 5 łyżek miodu
- 0,5 szklanki mąki
- dowolny atraktor zapachowy.
Sposób wykonania:
Z dwóch jajek potrzebne będą nam tylko żółtka, które musimy starannie rozgnieść. Następnie dodajemy dowolny atraktor zapachowy i miód (1 łyżeczka od herbaty). Mąkę dodajemy, aby uzyskać pożądaną konsystencję ciasta.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 17
Składniki:
- 2-3 ząbki czosnku
- 0,3 szklanki mąki pszennej
- Max 0,5 szklanki wody
- 5 łyżek oleju
Sposób wykonania:
Ugnieć 2 - 3 ząbki czosnku, dodaj mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj z odrobiną wody i oleju.
Przepis 18
Składniki:
- Pół świeżej bułki
- 1 łyżka anyżu
- 1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
Ugnieć kawałek świeżej bułki z dodatkiem anyżku, łyżeczki cukru.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 19
Składniki:
- Max 0,3 szklanki gotującej wody
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 łyżki masła
- Kasza manna
Sposób wykonania:
W gotującej wodzie rozpuść torebkę cukru waniliowego, troszeczkę masła zagęścić kaszę manną, którą potem na gorąco ugniataj.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 20
Składniki:
- 1 średni ugotowany ziemniak
- 0,5 szklanki pszennej mąki
- Posiekane dżdżownice
Sposób wykonania:
Ugnieść ugotowanego ziemniaka z mąką pszenną i posiekanymi dżdżownicami
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 21
Składniki:
- 10% chleba
- Olej
- 1 cebula
Sposób wykonania:
Miękisz razowego chleba wygniatamy z olejem przesmażonym razem z odrobiną drobno posiekanej cebuli.
Przepis 22
Składniki:
- 10% chleba
- 1 szklanka starego sera
Sposób wykonania:
Miękisz białego chleba ugniatamy z silnie odstanym białym serem.
Przepis 23
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki cukru
- 0,3 szklanki kaszy jaglanej
- 2-3 herbatniki
- 2 łyżeczki oleju
- Mąka
Sposób wykonania:
Gotujemy szklankę wody z 4 łyżkami cukru i 0,3 szklanki kaszy jaglanej. Trzymamy to na małym ogniu, aż do rozgotowania się kaszy. Następnie do ochłodzonej papki dodajemy 2 - 3 rozgniecione na miał herbatniki, dwie łyżeczki oleju. Następnie dosypujemy mąki tak, aby trzymało się haczyka.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 24
Składniki:
- Duży żółty ziemniak
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Upiec w piekarniku duży ziemniak o żółtym miękiszu. Po wyjęciu z piekarnika szybko obrać i ugnieść gorący ziemniak z żółtkiem i ok. 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 25
Składniki:
- 1 średni ziemniak
- 1 serek topiony
- Mąka tortowa
Sposób wykonania:
Ugnieść ziemniaka z serkiem topionym i mąką tortową
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 26
Składniki:
- 2 łyżki stołowe mąki pszennej,
- 1 łyżki stołowej cukru,
- 1 żółtko
- trochę oleju
Sposób wykonania:
Całość dokładnie ugnieść. Jeśli ciasto jest za twarde dodać odrobinę oleju.
Przepis 27
Składniki:
- 1 bułka
- 1 szklanka białego sera
- 1 łyżeczka siemienia konopnego
- 1 łyżeczka miodu
Sposób wykonania:
Całość dokładnie ugnieść. Jeśli ciasto jest za twarde dodać odrobinę oleju.
Przepis 28
Biały chleb lub bułkę mieszamy z kilkoma ugotowanymi ziemniakami i niewielką ilością pszennej mąki. Całość ugniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta. W celu uzyskania ciągliwości i spoistości pod koniec ugniatania należy dodać nieco oleju roślinnego.
Przepis 29
Wymieszać ze sobą mąkę z odrobiną cukru, zalaną mlekiem z rozpuszczonymi drożdżami. Dozując mąkę w odpowiednich ilościach, uzyskujemy pożądaną konsystencję. Do ciasta można dodać białych robaczków lub posiekane dżdżownice. Dodatek oleju jadalnego nada dodatkowej spoistości i sprężystości.
Przepis 30
Mieszamy ze sobą: jajko, utarty ząbek czosnku, trochę miodu razem z mąką pszenną (2 części) i ziemniaczaną (1 część). Ciasto gotowe po uzyskaniu spoistej masy.
Przepis 31
Larwy chruścika mieszamy z mąką pszenną i żółtkiem z jajka z dodatkiem niewielkiej ilości wody.
Przepis 32
Gotujemy szklankę kaszy manny w szklance wody. Po ostygnięciu ugniatamy z dodatkiem margaryny, cukru oraz niewielką ilością cukru waniliowego.
Przepis 33
Twaróg ucieramy z miodem i odrobiną wody. Całość topimy na spokojnym ogniu z dodatkiem mąki pszennej tak długo, aż uzyskamy ciągliwe ciasto.
Przepis 34
Ugotowane, ostudzone ziemniaki wygniatamy z dodatkiem soli, cukru oraz mąki pszennej a następnie całość gotujemy przez około pół godziny. Ciasto dobre na karpie, leszcze, płocie.
Przepis 35
2 ugotowane jajka, miód, mąka oraz dowolny atraktor zapachowy.
Z dwóch jajek potrzebne będą nam tylko żółtka, które musimy starannie rozgnieść. Następnie dodajemy dowolny atraktor zapachowy i miód (1 łyżeczka od herbaty). Mąkę dodajemy, aby uzyskać pożądaną konsystencję ciasta.
Przepis 36
Ugnieć 2 - 3 ząbki czosnku, dodaj mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj z odrobiną wody i oleju.
Przepis 37
Ugnieć kawałek świeżej bułki z dodatkiem łyżki stołowej anyżku, łyżeczki cukru.
Przepis 38
W bardzo małej ilości gotującej wody rozpuść torebkę cukru waniliowego, troszeczkę masła zagęść kaszę manną, którą potem na gorąco ugniataj.
Przepis 39
Ugnieść ugotowanego ziemniaka z mąką pszenną i posiekanymi dżdżownicami
Przepis 40
Miękisz razowego chleba wygniatamy z olejem przesmażonym razem z odrobiną drobno posiekanej cebuli.
Przepis 41
Miękisz białego chleba ugniatamy z silnie odstanym białym serem.
Przepis 42
Gotujemy szklankę wody z 4 łyżkami cukru i 1/3 szklanki kaszy jaglanej. Trzymamy to na małym ogniu, aż do rozgotowania się kaszy. Następnie do ochłodzonej papki dodajemy 2 - 3 rozgniecione na miał herbatniki, dwie łyżeczki oleju. Następnie dosypujemy mąki tak, aby trzymało się haczyka.
Przepis 43
Upiec w piekarniku duży ziemniak o żółtym miękiszu. Po wyjęciu z piekarnika szybko obrać i ugnieść gorący ziemniak z żółtkiem i ok. 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Przepis 44
Ugnieść ziemniaka z serkiem topionym i mąką tortową
Przepis 45
2 łyżki stołowe mąki pszennej, 1 łyżki stołowej cukru, 1 żółtko i trochę oleju. Całość dokładnie ugnieść. Jeśli ciasto jest za twarde dodać odrobinę oleju.
Przepis 46
Ugnieść miękisz z bułki z białym serem, 1 łyżeczki siemienia konopnego i ok.1 łyżeczki miodu.
Przepis 47
Ugnieść ugotowanego ziemniaka z żółtkiem, 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką mąki kukurydzianej.
Przepis 48
Do kawałka czystego płótna włóż miękisz ze świeżej bułki, tyle samo mielonych konopi oraz troszkę oleju. Całość zamocz w ciepłej wodzie i długo ugniataj przez płótno.
Przepis 49
Biszkopt ugnieć z mlekiem, aż do otrzymania lekko kleistej masy. Można dodać trochę cukru.
Przepis 50
Świeży piernik ugnieć z dodatkiem miodu i cukru.
Przepis 51
Wsyp do naczynia 2 - 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki kukurydzianej i jedną łyżkę cukru. Wszystko połącz świeżą krwią (może ktoś ze znajomych pracuje w zakładach mięsnych). Ciasto sprawdzone na liny
Przepis 52
Włóż do naczynia jednakową ilość puree ziemniaczanego, mąki żytniej, puree z ugotowanego bobu. Dodaj środek wiążący składający się z cukry i miodu.
Przepis 53
Wyprażone na patelni płatki owsiane zagniatamy z ugotowanym ziemniakiem.
Przepis 54
Zimne, ugotowana ziemniaki ugniatamy z mąka na jednolitą masę, z której formujemy kulki i wrzucamy je do gotującej wody. Po ok. 2 - 3 minutach siekamy kulki nożem i zagniatamy powtórnie z larwami ochotki lub siekanymi dżdżownicami.
Przepis 55
Razowy chleb, gotowany ziemniak, olej słonecznikowy, nostrzyk. Wszystko dokładnie ugniatamy.
Przepis 56
Miąższ z bułki, gotowany ziemniak, olej lub masło, barwnik spożywczy (żółty lub czerwony), atraktor (wanilia, nostrzyk lub inny atroaktor płociowy). Wszystko dokładnie ugniatamy.
Przepis 57
Zmieszać w równych proporcjach mąkę pszenną, kukurydzianą, kaszę mannę i ugnieść z surowym jajkiem. Wszystko dokładnie ugniatamy.
Przepis 58
ok 7 dag sera pleśniowego, 1 paczka konopi oraz 1 porcja tartego parmezanu. Włożyć ser do miseczki i rozgnieść go łyżką, następnie wsadzić do rozgrzanego piekarnika, aby go całkowicie roztopić. Wymieszać ser z ziarnem konopi i łyżką parmezanu.
Przepis 59
Kawałek czerstwego chleba zamoczyć w zimnej wodzie aż całkowicie namoknie i wycisnąć jak najmocniej. Włożyć masę w czystą ścierkę i wykręcać tak długo aż pasta nie uzyska konsystencji surowego ciasta. Następnie ugniatać go, dopóki nie przestanie przyklejać się do rąk. Rozsądnie dodawać dodatki smakowe i barwniki.
Przepis 60
Na patelnię wlewamy trochę wody (na tyle dużo, aby przykryła całą powierzchnię patelni) i doprowadzamy ją do wrzenia. Kiedy już to nastąpi przykręcamy ogień i powoli wsypujemy kaszę tak, aby ciasto nie było zbyt wodniste cały czas mieszając. Zdejmujemy ciasto, czekamy aż trochę przestygnie i dodajemy do niego mąkę kukurydzianą do czasu, aż mąka wchłonie nadmiar wody i nada ciastu żółtawy kolor. Na sam koniec dodajemy odrobinę oleju, dzięki temu ciasto nie klei się i nie wysycha, oraz atraktory - może to być miód, czosnek, wanilia, anyż.
Przepis 61
Miąższ babki drożdżowej ugniatamy z niewielką ilością czosnku i cynamonu. Wszystko dokładnie ugniatamy.
Przepis 62
Miąższ bułki ugnieść z niewielką ilością serka topionego w razie potrzeby dodać trochę mąki kukurydzianej. Wszystko dokładnie ugniatamy.
Przepis 63
Miękisz ze świeżej bułki wyłożyć na kawałek czystego płótna i zamoczyć w ciepłej wodzie. Po odsączeniu nadmiaru wody ugnieść ciasto przez płótno. Dodać substancje zapachowe.
Przepis 64
2-3 łyżki stołowe mąki pszennej, łyżeczkę mąki kukurydzianej łyżeczkę cukru pudru - dokładnie wymieszać, aż do uzyskania właściwej konsystencji.
Przepis 65
Piernik ugnieść z dodatkiem miodu, aż do otrzymania właściwej konsystencji.
Przepis 66
Mąkę ziemniaczaną lub ryżową ugnieść z dodatkiem oleju jadalnego aż do otrzymania jednolitej masy.
Przepis 67
Surowe żółtko jajka ugnieść z mąką pszenną i odrobiną mąki kukurydzianej. Wszystko dokładnie ugniatamy.
Przepis 68
Obrane, gotowane ziemniaki ugnieść z żółtkiem. dodać łyżeczkę stołową cukru pudru i tyle samo mąki kukurydzianej. Wymieszać, dbając o właściwą konsystencję
Przepis 69
Ugotowane żółtko jaja ugnieść z ziemniakiem i miąższem bułki pszennej i odrobiną mąki.
Przepis 70
Z zaparzoną mączkę konopną (mielone konopie zaparzone w termosie), wyrobić z mąką kukurydzianą i zapachem (np. nostrzyk). Dodać do tego nieco oleju jadalnego, dzięki któremu ciasto dobrze się wygniata i nie jest ani zbyt twarde, ani zbyt miękkie. Ciasto można barwić na różne kolory.
Przepis 71
Do gotującej się kaszy manny dodać starty żółty ser całość dokładnie wymieszać. Po wystygnięciu ugnieść z mąką pszenną i kukurydziana.
Przepis 72
1 cz. zmielonych konopi 1 cz. zmielonego siemienia lnianego zaparzyć w termosie, po wystygnięciu ugnieść z mąką pszenną.
Przepis 73
Zagotować mleko wraz z mielonymi konopiami dodać kasze manną do uzyskania gęstego ciasta. Po wystygnięciu wyrobić i w razie potrzeby dodać trochę kaszy
Przepis 74
Przygotować ciasto z kaszy manny według dowolnego przepisu po wystygnięciu wyrobić z ugotowanym ziemniakiem
Przepis 75
Miąższ świeżego chleba wyrobić z kukurydzą z puszki w razie potrzeby dodać trochę mąki.Wszystko dokładnie ugniatamy.
Przepis 76
Ziemniaka ugnieść z mąką i jajkiem otrzymane ciasto uformować w wałeczki o średnicy ok. 1 cm i gotować w wodzie z dodatkiem cukru i goździków. Wszystko dokładnie ugniatamy.
Przepis 77
2 łyżki stołowe mąki pszennej, 1 łyżka stołowej cukru pudru, 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 żółtko i trochę oleju, szczypta soli. Całość dokładnie ugnieść. Jeśli ciasto jest za twarde dodać odrobinę oleju.
Przepis 78
Miąższ razowego chleba ugnieść z żółtkiem jajka, odrobiną mąki kukurydzianej i ząbkiem czosnku. Wszystko dokładnie ugniatamy.
Przepis 79
Miąższ razowego chleba ugnieść z ziemniakiem, serkiem topionym i mąką. Wszystko dokładnie ugniatamy.
Przepis 80
Gotujemy szklankę wody z 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej, aż do rozgotowania się kaszy. Następnie do ochłodzonej papki dodajemy prażonej bułki tartej, dwie łyżeczki oleju. Wyrabiamy z mąką aż od uzyskania żądanej konsystencji
Przepis 81
Ugnieść świeży piernik z dodatkiem miodu i łyżeczką cukru. Odrobinę szafranu, dwie łyżeczki stołowe mąki kukurydzianej i trochę cukru wrzucić do niewielkiej ilości przegotowanej wody. Dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie, dodać mąki kukurydzianej. Ugnieść miękisz ze świeżej bułki z dodatkiem białego sera. Dodać łyżeczkę zmielonych konopi i jedną łyżkę miodu. Ponownie ugnieść ciasto
Przepis 82
Rozgnieciony groszek konserwowy wrabiamy na jednolite ciasto dodając 1cz mąki kukurydzianej 1 cz. mielonych płatków owsianych i 2 cz. mąki pszennej. Wszystko dokładnie ugniatamy.
Przepis 83
Do czystego naczynia wsypać białej mąki pszennej i wlać trochę wody. Dobrze wymieszać. To ciasto może być używane bez żadnych dodatków. Można dodać łyżeczkę cukru, zapach anyżowy lub 1-2 rozdarte ząbki czosnku. Wszystko dokładnie ugniatamy.
Przepis 84
Do kawałka czystego płótna włożyć miękisz ze świeżej bułki. Całość namoczyć w ciepłej wodzie i długo ugniatać przez płótno. Potem dodać zapach. Wszystko dokładnie ugniatamy.
Przepis 85
Mączkę ziemniaczaną lub mączke ryżową ugniatać z dodatkiem oleju jadalnego aż do otrzymania jednolitej masy.
Przepis 86
Piernik ugniatać z dodatkiem miodu aż do utrzymania wymaganej konsystencji.
Przepis 87
Miąższ z bułki, gotowany ziemniak, olej lub masło, barwnik spożywczy (żółty lub czerwony), atraktor (wanilia, nostrzyk). Wszystko dokładnie ugniatamy.
Przepis 88
Składniki:
10% chleba lub 2 bułki
3 ugotowane ziemniaki
0,5 szklanki pszennej mąki
Sposób wykonania:
Biały chleb lub bułkę mieszamy z ugotowanymi ziemniakami i pszenną mąką. Całość ugniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta. W celu uzyskania ciągliwości i spoistości pod koniec ugniatania należy dodać nieco oleju roślinnego.
Przepis 89
Składniki:
2 szklanki mąki najlepiej pszennej
4 łyżki cukru
0,5 szklanki mleka
10% opakowania drożdży (broń boże winiarskie to ma śmierdzieć :-))
Według upodobań białe i/lub czerwone robaki
Sposób wykonania:
Wymieszać ze sobą mąkę z odrobiną cukru, zalaną mlekiem z rozpuszczonymi drożdżami. Dozując mąkę w odpowiednich ilościach, uzyskujemy pożądaną konsystencję. Do ciasta można dodać białych robaczków lub posiekane dżdżownice. Dodatek oleju jadalnego nada dodatkowej spoistości i sprężystości.
Przepis 90
Składniki:
1 jajko
ząbek czosnku
2 łyżki miodu
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą: jajko, utarty ząbek czosnku, miód razem z mąką pszenną i ziemniaczaną . Ciasto gotowe po uzyskaniu spoistej masy.
Przepis 91
Składniki:
0,5 szklanki larwy chruścika
1 szklanka mąki pszennej
2 żółtka
0,2 szklanki wody
Sposób wykonania:
Larwy chruścika mieszamy z mąką pszenną i żółtkiem z jajka z dodatkiem niewielkiej ilości wody.
Przepis 92
Składniki:
1 szklanka kaszy mannej
1 szklanka wody
10-20% kostki margaryny
5 łyżek cukru
2 łyżki cukru waniliowego
Sposób wykonania:
Gotujemy szklankę kaszy manny w szklance wody. Po ostygnięciu ugniatamy z dodatkiem margaryny, cukru oraz cukru waniliowego.
Przepis 93
Składniki:
1 szklanka twarogu
0,2 szklanki miodu
Woda
0,5 szklanki mąki pszennej
Sposób wykonania:
Twaróg ucieramy z miodem i odrobiną wody. Całość topimy na spokojnym ogniu z dodatkiem mąki pszennej tak długo, aż uzyskamy ciągliwe ciasto.
Przepis 94
Składniki:
3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
0,3 szklanki mąki pszennej
Sposób wykonania:
Ugotowane, ostudzone ziemniaki wygniatamy z dodatkiem soli, cukru oraz mąki pszennej a następnie całość gotujemy przez około pół godziny. Ciasto dobre na karpie, leszcze, płocie.
Przepis 95
Składniki:
2 ugotowane jajka,
5 łyżek miodu
0,5 szklanki mąki
dowolny atraktor zapachowy.
Sposób wykonania:
Z dwóch jajek potrzebne będą nam tylko żółtka, które musimy starannie rozgnieść. Następnie dodajemy dowolny atraktor zapachowy i miód (1 łyżeczka od herbaty). Mąkę dodajemy, aby uzyskać pożądaną konsystencję ciasta.
Przepis 96
Składniki :
2-3 ząbki czosnku
0,3 szklanki mąki pszennej
max 0,5 szklanki wody
5 łyżek oleju
Sposób wykonania:
Ugnieć 2 - 3 ząbki czosnku, dodaj mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj z odrobiną wody i oleju.
Przepis 97
Składniki:
Pół świeżej bułki
1 łyżka anyżu
1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
Ugnieć kawałek świeżej bułki z dodatkiem anyżku, łyżeczki cukru.
Przepis 98
Składniki:
Max 0,3 szklanki gotującej wody
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżki masła
Kasza manna
Sposób wykonania:
W gotującej wodzie rozpuść torebkę cukru waniliowego, troszeczkę masła zagęścić kaszę manną, którą potem na gorąco ugniataj.
Przepis 99
Składniki:
1 średni ugotowany ziemniak
0,5 szklanki pszennej mąki
Posiekane dżdżownice
Sposób wykonania:
Ugnieść ugotowanego ziemniaka z mąką pszenną i posiekanymi dżdżownicami
Przepis 100
Składniki:
• 10% chleba
• Olej
• 1 cebula
Sposób wykonania:
Miękisz razowego chleba wygniatamy z olejem przesmażonym razem z odrobiną drobno posiekanej cebuli.
Przepis 101
Składniki :
10% chleba
1 szklanka starego sera
Sposób wykonania:
Miękisz białego chleba ugniatamy z silnie odstanym białym serem.
Przepis 102
Składniki:
1 szklanka wody
4 łyżki cukru
0,3 szklanki kaszy jaglanej
2-3 herbatniki
2 łyżeczki oleju
Mąka
Sposób wykonania:
Gotujemy szklankę wody z 4 łyżkami cukru i 0,3 szklanki kaszy jaglanej. Trzymamy to na małym ogniu, aż do rozgotowania się kaszy. Następnie do ochłodzonej papki dodajemy 2 - 3 rozgniecione na miał herbatniki, dwie łyżeczki oleju. Następnie dosypujemy mąki tak, aby trzymało się haczyka.
Przepis 103
Składniki :
Duży żółty ziemniak
1 żółtko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Upiec w piekarniku duży ziemniak o żółtym miękiszu. Po wyjęciu z piekarnika szybko obrać i ugnieść gorący ziemniak z żółtkiem i ok. 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Przepis 104
Składniki:
1 średni ziemniak
1 serek topiony
Mąka tortowa
Sposób wykonania:
Ugnieść ziemniaka z serkiem topionym i mąką tortową
Przepis 105
Składniki :
2 łyżki stołowe mąki pszennej,
1 łyżki stołowej cukru,
1 żółtko
trochę oleju.
Sposób wykonania:
Całość dokładnie ugnieść. Jeśli ciasto jest za twarde dodać odrobinę oleju.
Przepis 106
Składniki:
1 bułka
1 szklanka białego sera
1 łyżeczka siemienia konopnego
1 łyżeczka miodu
Sposób wykonania:
Ugnieść miękisz z bułki z białym serem, 1 łyżeczki siemienia konopnego i 1 łyżeczki miodu.
Przepis 107
Składniki:
1 średni ziemniak
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka mąki kukurydzianej
Sposób wykonania:
Ugnieść ugotowanego ziemniaka z żółtkiem, 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką mąki kukurydzianej.
Przepis 108
Składniki:
Czyste płótno
1 bułka
Konopie mielone
3 łyżki oleju
Sposób wykonania:
Do kawałka czystego płótna włóż miękisz ze świeżej bułki, tyle samo mielonych konopi oraz oleju. Całość zamocz w ciepłej wodzie i długo ugniataj przez płótno.
Przepis 109
Składniki:
1 małe opakowanie biszkoptów
Max szklanka mleka
Ewentualnie cukier
Sposób wykonania:
Biszkopt ugnieć z mlekiem, aż do otrzymania lekko kleistej masy. Można dodać trochę cukru.
Przepis 110
Składniki:
1 piernik
Zależnie od wielkości piernika miód i cukier
Sposób wykonania:
Świeży piernik ugnieć z dodatkiem miodu i cukru.
Przepis 111
Składniki:
2-3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka cukru
0,2 szklanki krwi
Sposób wykonania :
Wsyp do naczynia 2 - 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki kukurydzianej i jedną łyżkę cukru. Wszystko połącz świeżą krwią (może ktoś ze znajomych pracuje w zakładach mięsnych). Ciasto sprawdzone na liny
Przepis 112
Składniki:
1 szklanka puree ziemniaczanego
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka puree z bobu
0,5 szklanki miodu
0,2 szklanki cukru
Sposób wykonania:
Włóż do naczynia jednakową ilość puree ziemniaczanego, mąki żytniej, puree z ugotowanego bobu. Dodaj środek wiążący składający się z cukru i miodu.
Przepis 113
Składniki :
0,5 szklanki płatków owsianych
1 średni ziemniak
Sposób wykonania:
Wyprażone na patelni płatki owsiane zagniatamy z ugotowanym ziemniakiem.
Przepis 114
Składniki:
3 średnie ziemniaki
1 szklanka mąki
0,2 szklanki białych robaków
0,2 szklanki dżdżownicy
Sposób wykonania:
Zimne, ugotowana ziemniaki ugniatamy z mąka na jednolitą masę, z której formujemy kulki i wrzucamy je do gotującej wody. Po ok. 2 - 3 minutach siekamy kulki nożem i zagniatamy powtórnie z larwami ochotki lub siekanymi dżdżownicami.
Przepis 115
Składniki :
razowy chleb
gotowany ziemniak
olej słonecznikowy
nostrzyk
Sposób wykonania:
Składniki mieszamy ze sobą i dodajemy wody.
Przepis 116
Składniki:
miąższ z bułki
gotowany ziemniak
olej lub masło
barwnik spożywczy (żółty lub czerwony)
atraktor (wanilia, nostrzyk lub inny atraktor płociowy)
Sposób wykonania:
Składniki mieszamy ze sobą i dodajemy wody
Przepis 117
Składniki:
po 0,5 szklanki mąki pszennej, kukurydzianej ,kaszy mannej
2 jajka
Sposób wykonania:
Zmieszać mąkę pszenną, kukurydzianą, kaszę mannę i ugnieść z surowym jajkiem
Przepis 118
Składniki:
ok 7 dag sera pleśniowego,
1 paczka konopi
1 porcja tartego parmezanu.
Sposób wykonania:
Włożyć ser do miseczki i rozgnieść go łyżką, następnie wsadzić do rozgrzanego piekarnika, aby go całkowicie roztopić. Wymieszać ser z ziarnem konopi i łyżką parmezanu.
Przepis 119
Składniki :
10% chleba
Sposób wykonania:
Kawałek czerstwego chleba zamoczyć w zimnej wodzie aż całkowicie namoknie i wycisnąć jak najmocniej. Włożyć masę w czystą ścierkę i wykręcać tak długo aż pasta nie uzyska konsystencji surowego ciasta. Następnie ugniatać go, dopóki nie przestanie przyklejać się do rąk. Rozsądnie dodawać dodatki smakowe i barwniki.
Przepis 120
Składniki:
Woda
Kasza manna
Mąka kukurydziana
Olej
Atraktory
Sposób wykonania:
Na patelnię wlewamy trochę wody (na tyle dużo, aby przykryła całą powierzchnię patelni) i doprowadzamy ją do wrzenia. Kiedy już to nastąpi przykręcamy ogień i powoli wsypujemy kaszę tak, aby ciasto nie było zbyt wodniste cały czas mieszając. Zdejmujemy ciasto, czekamy aż trochę przestygnie i dodajemy do niego mąkę kukurydzianą do czasu, aż mąka wchłonie nadmiar wody i nada ciastu żółtawy kolor. Na sam koniec dodajemy odrobinę oleju, dzięki temu ciasto nie klei się i nie wysycha, oraz atraktory - może to być miód, czosnek, wanilia, anyż
Przepis 121
Składniki:
Bułka drożdżowa
Czosnek
Cynamon
Sposób wykonania:
Miąższ babki drożdżowej ugniatamy z niewielką ilością czosnku i cynamonu
Przepis 122
Składniki:
Bułka
Serek topiony
W ostateczności mąka kukurydziana
Sposób wykonania:
Miąższ bułki ugnieść z niewielką ilością serka topionego w razie potrzeby dodać trochę mąki kukurydzianej.
Przepis 123
Składniki:
Bułka
Atraktory
Sposób wykonania:
Miękisz ze świeżej bułki wyłożyć na kawałek czystego płótna i zamoczyć w ciepłej wodzie. Po odsączeniu nadmiaru wody ugnieść ciasto przez płótno. Dodać substancje zapachowe.
Przepis 124
Składniki:
Mąka pszenna
Mąka kukurydziana
Cukier puder
Sposób wykonania:
2-3 łyżki stołowe mąki pszennej, łyżeczkę mąki kukurydzianej łyżeczkę cukru pudru - dokładnie wymieszać, aż do uzyskania właściwej konsystencji.
Przepis 125
Składniki:
1 szklanka piernika
Miód
Sposób wykonania:
Piernik ugnieść z dodatkiem miodu, aż do otrzymania właściwej konsystencji.
Przepis 126
Składniki :
1 szklanka mąki ziemniaczanej
Olej
Sposób wykonania:
Mąkę ziemniaczaną lub ryżową ugnieść z dodatkiem oleju jadalnego aż do otrzymania jednolitej masy.
Przepis 127
Składniki:
Żółtko
0,3 szklanki maki pszennej
0,1 szklanki mąki kukurydzianej
Sposób wykonania:
Surowe żółtko jajka ugnieść z mąką pszenną i mąką kukurydzianą.
Przepis 128
Składniki:
2 średnie ziemniaki
2 żółtka
Cukier puder
Mąka kukurydziana
Sposób wykonania:
Obrane, gotowane ziemniaki ugnieść z żółtkiem. dodać łyżeczkę stołową cukru pudru i tyle samo mąki kukurydzianej. Wymieszać, dbając o właściwą konsystencję
Przepis 129
Składniki:
Jajko
1 średni ziemniak
Bułka pszenna
Mąka
Sposób wykonania:
Ugotowane żółtko jaja ugnieść z ziemniakiem i miąższem bułki pszennej i odrobiną mąki
Przepis 130
Składniki:
Mączka konopna
Mąka kukurydziana
Zapach
Olej
Barwnik
Sposób wykonania:
Z zaparzoną mączkę konopną (mielone konopie zaparzone w termosie), wyrobić z mąką kukurydzianą i zapachem (np. nostrzyk). Dodać do tego nieco oleju jadalnego, dzięki któremu ciasto dobrze się wygniata i nie jest ani zbyt twarde, ani zbyt miękkie. Ciasto można barwić na różne kolory.
Przepis 131
Składniki:
1 szklanka kaszy mannej
0,5 szklanki żółtego sera
0,1 szklanki mąki pszennej
0,1 szklanki mąki kukurydzianej
Sposób wykonania:
Do gotującej się kaszy manny dodać starty żółty ser całość dokładnie wymieszać. Po wystygnięciu ugnieść z mąką pszenną i kukurydziana.
Przepis 132
Składniki:
1 szklanka mielonych konopi
1 szklanka zmielonego siemienia lnianego
0,5 szklanki mąki pszennej
Sposób wykonania:
Zmielone konopie ,zmielone siemienie lniane zaparzyć w termosie, po wystygnięciu ugnieść z mąką pszenną.
Przepis 133
Składniki :
1 szklanka mleka
0,5 szklanki kaszy mannej
0,5 szklanki mielonych konopi
Sposób wykonania:
Zagotować mleko wraz z mielonymi konopiami dodać kasze manną do uzyskania gęstego ciasta. Po wystygnięciu wyrobić i w razie potrzeby dodać trochę kaszy
Przepis 134
Składniki:
Ciasto z kaszy mannej
średni ziemniak
Sposób wykonania:
Przygotować ciasto z kaszy manny według dowolnego przepisu po wystygnięciu wyrobić z ugotowanym ziemniakiem
Przepis 135
Składniki:
10% chleba
Kukurydza z puszki
Ewentualnie mąka
Sposób wykonania:
Miąższ świeżego chleba wyrobić z kukurydzą z puszki w razie potrzeby dodać trochę mąki
Przepis 136
Składniki:
2 średnie ziemniaki
0,5 szklanki mąki
1 jajko
Cukier i goździki
Sposób wykonania:
Ziemniaka ugnieść z mąką i jajkiem otrzymane ciasto uformować w wałeczki o średnicy ok. 1 cm i gotować w wodzie z dodatkiem cukru i goździków
Przepis 137
Składniki:
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka mąki kukurydzianej
Żółtko
Olej
Sól
Sposób wykonania:
Dokładnie wymieszać ze sobą 2 łyżki stołowe mąki pszennej, 1 łyżka stołowej cukru pudru, 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 żółtko i trochę oleju, szczypta soli. Całość dokładnie ugnieść. Jeśli ciasto jest za twarde dodać odrobinę oleju.
Przepis 138
Składniki:
10% chleba
Żółtko
Mąka kukurydziana
Czosnek
Sposób wykonania:
Miąższ razowego chleba ugnieść z żółtkiem jajka, odrobiną mąki kukurydzianej i ząbkiem czosnku.
Przepis 139
Składniki:
10% chleba
1 średni ziemniak
1 serek topiony
0,2 szklanki mąki
Sposób wykonania:
Miąższ razowego chleba ugnieść z ziemniakiem, serkiem topionym i mąką
Przepis 140
Składniki:
Woda
Kasza kukurydziana
Prażona bułka tarta
Olej
Mąka
Sposób wykonania:
Gotujemy szklankę wody z 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej, aż do rozgotowania się kaszy. Następnie do ochłodzonej papki dodajemy prażonej bułki tartej, dwie łyżeczki oleju. Wyrabiamy z mąką aż od uzyskania żądanej konsystencji
Przepis 141
Składniki:
1 piernik
3 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru
Szafran
2 łyżki mąki kukurydzianej
Bułka
Świeży ser biały
Konopie zmielone
Sposób wykonania:
Ugnieść świeży piernik z dodatkiem miodu i łyżeczką cukru. Odrobinę szafranu, dwie łyżeczki stołowe mąki kukurydzianej i trochę cukru wrzucić do niewielkiej ilości przegotowanej wody. Dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie, dodać mąki kukurydzianej. Ugnieść miękisz ze świeżej bułki z dodatkiem białego sera. Dodać łyżeczkę zmielonych konopi i jedną łyżkę miodu. Ponownie ugnieść ciasto.
Przepis 142
Składniki:
1 szklanka groszku konserwowego
0,2 szklanki mąki kukurydzianej
0,2 szklanki mielonych płatków owsianych
0,4 szklanki mąki pszennej
Sposób wykonania:
Rozgnieciony groszek konserwowy wrabiamy na jednolite ciasto dodając mąkę kukurydzianą, mielone płatki owsiane i mąkę pszenną.
Przepis 143
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
Woda
Ewentualnie dodatki
Sposób wykonania :
Do czystego naczynia wsypać białej mąki pszennej i wlać trochę wody. Dobrze wymieszać. To ciasto może być używane bez żadnych dodatków. Można dodać łyżeczkę cukru, zapach anyżowy lub 1-2 rozdarte ząbki czosnku.
Przepis 144
Składniki:
Bułka
Zapach
Sposób wykonania:
Do kawałka czystego płótna włożyć miękisz ze świeżej bułki. Całość namoczyć w ciepłej wodzie i długo ugniatać przez płótno. Potem dodać zapach.
Przepis 145
Składniki:
0,5 szklanki mączki ziemniaczanej lub ryżowej
Olej
Sposób wykonania:
Mączkę ziemniaczaną lub mączkę ryżową ugniatać z dodatkiem oleju jadalnego aż do otrzymania jednolitej masy.
Przepis 146
Składniki:
Piernik
Miód
Sposób wykonania:
Piernik ugniatać z dodatkiem miodu aż do utrzymania wymaganej konsystencji.
Przepis 147
Składniki:
miąższ z bułki
gotowany ziemniak
olej lub masło
barwnik spożywczy (żółty lub czerwony)
atraktor (wanilia, nostrzyk)
Sposób wykonania:
Składniki połączyć dodając oleju aż uzyskamy jednolitą masę.
Przepis 148
Składniki:
1/4 chleba bądź 2 bułki
1/2 szklanki mąki pszennej
Sposób wykonania:
2-3 ugotowane ziemniaki ( w zależności od wielkości)
Całość mieszamy i ugniatamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Aby uzyskać odpowiednią spoistość warto dodać kilka kropel oleju. Można również dodać jakiś zapach, w zależności od gatunku ryby, którą chcemy złowić.
Przepis 149
Składniki:
1/10 opakowania drożdży
1/2 szklanki mleka
3-4 łyżki cukru
2 szklanki mąki pszennej
białe lub czerwone robaki (pocięte)
Sposób wykonania:
Mieszamy mąkę i cukier i zalewamy mlekiem z rozpuszczonymi drożdżami. Możemy dodać kilka kropel oleju i jakiś atraktor.
Przepis 150
Składniki:
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
ząbek czosnku
3 łyżki miodu
1 szklanka mąki pszennej
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i formujemy ciasto.
Przepis 151
Składniki:
3 łyżeczki cukru waniliowego bądź wanilii
3/4 szklanki kaszy manny
szklanka wody
łyżka margaryny
7 łyżeczek cukru
Sposób wykonania:
Gotujemy kaszę mannę w szklance wody i później ugniatamy z pozostałymi składnikami.
Przepis 152
Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka twarożku
4-5 łyżek miodu
trochę wody
Sposób wykonania:
Ucieramy twarożek i miód. Topimy to na wolnym ogniu dodając mąkę pszenną.
Przepis 153
Składniki:
3 ugotowane na twardo jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
4-5 łyżek miodu
dowolny zapach np: scopex, wanilia, miód
Sposób wykonania:
Z jajek wydobywamy żółtka. Rozgniatamy je i dodajemy 2 łyżki miodu. Na koniec dodajemy mąkę i pozostałe łyżeczki miodu.
Przepis 154
Składniki:
0,5 szklanki wody
kasza manna
3 łyżeczki masła
1,5 torebki cukru waniliowego bądź wanilii
Sposób wykonania:
Gotujemy wodę, dodajemy cukier waniliowy i masło. Na koniec aby zagęścić wywar dodajemy kaszę mannę. NAstępnie wszystko ugniatamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Przepis 155
Składniki:
mąka pszenna
2 -3 łyżki cukru
2 garstki kaszy jaglanej
4 herbatniki
3 łyżki oleju
szklanka wody
Sposób wykonania:
Na początku gotujemy wodę. Dodajemy cukier i kaszę jaglaną. W chwili kiedy kasza rozgotuje się i ostygnie dodajemy rozgniecione herbatniki i olej. Na końcu dodajemy mąkę w takiej ilości aby odpowiednia była konsystencja i ciasto nie spadało nam z haczyka.
Przepis 156
Składniki:
1 surowe żółtko
1 pieczony ziemniak
1 łyżka mąki ziemniaczanej
zapach wedle uznania
Sposób wykonania:
Żółty ziemniak upieczony obieramy i rozgniatamy z żółtkiem i mąką.
.
.
Przepis 157
Składniki:
ugotowany ziemniak
mąka tortowa
jeden trójkącik serka topionego
Sposób wykonania:
Wszystko razem ugniatamy.