Nasi goście2

022426
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W poprzednim tygodniu
W tym miesiącu
W poprzednim miesiącu
Wszyscy goście
39
60
296
21729
1760
1214
22426

Twoje IP: 34.201.9.19
2020-10-31 16:47

Przepisy na ciasta wędkarskie

 

W przypadku ciast można eksperymentować. Różne dodatki smakowe, zapachowe oraz nadające kolor mogą stać się bardzo kuszące dla ryb. Wielu wędkarzy ma swoje (ściśle chronione) przepisy, które są mniej lub bardziej skuteczne w zależności od łowiska, pogody... itp.itd

Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

 

 

 

Przepis 1

Składniki:
10% chleba lub 2 bułki
3 ugotowane ziemniaki
0,5 szklanki pszennej mąki

Sposób wykonania:
Biały chleb lub bułkę mieszamy z ugotowanymi ziemniakami i pszenną mąką. Całość ugniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta. W celu uzyskania ciągliwości i spoistości pod koniec ugniatania należy dodać nieco oleju roślinnego.

 

 

 

Przepis 2

Składniki:
2 szklanki mąki najlepiej pszennej
4 łyżki cukru
0,5 szklanki mleka
10% opakowania drożdży (broń boże winiarskie to ma śmierdzieć :-))
Według upodobań białe i/lub czerwone robaki

Sposób wykonania:

Wymieszać ze sobą mąkę z odrobiną cukru, zalaną mlekiem z rozpuszczonymi drożdżami. Dozując mąkę w odpowiednich ilościach, uzyskujemy pożądaną konsystencję. Do ciasta można dodać białych robaczków lub posiekane dżdżownice. Dodatek oleju jadalnego nada dodatkowej spoistości i sprężystości.

 

 

Przepis 3

Składniki:
1 jajko
ząbek czosnku
2 łyżki miodu
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą: jajko, utarty ząbek czosnku, miód razem z mąką pszenną i ziemniaczaną . Ciasto gotowe po uzyskaniu spoistej masy.

 

 

Przepis 4

Składniki:
0,5 szklanki larwy chruścika
1 szklanka mąki pszennej
2 żółtka
0,2 szklanki wody

Sposób wykonania:
Larwy chruścika mieszamy z mąką pszenną i żółtkiem z jajka z dodatkiem niewielkiej ilości wody.

 

 

Przepis 5

Składniki:
1 szklanka kaszy mannej
1 szklanka wody
10-20% kostki margaryny
5 łyżek cukru
2 łyżki cukru waniliowego

Sposób wykonania:

Gotujemy szklankę kaszy manny w szklance wody. Po ostygnięciu ugniatamy z dodatkiem margaryny, cukru oraz cukru waniliowego.

 

 

Przepis 6

Składniki:
1 szklanka twarogu
0,2 szklanki miodu
Woda
0,5 szklanki mąki pszennej

Sposób wykonania:
Twaróg ucieramy z miodem i odrobiną wody. Całość topimy na spokojnym ogniu z dodatkiem mąki pszennej tak długo, aż uzyskamy ciągliwe ciasto.

 

 

Przepis 7

Składniki:
3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
0,3 szklanki mąki pszennej

Sposób wykonania:
Ugotowane, ostudzone ziemniaki wygniatamy z dodatkiem soli, cukru oraz mąki pszennej a następnie całość gotujemy przez około pół godziny. Ciasto dobre na karpie, leszcze, płocie.

 

 

Przepis 8

Składniki:
2 ugotowane jajka,
5 łyżek miodu
0,5 szklanki mąki
dowolny atraktor zapachowy.

Sposób wykonania:
Z dwóch jajek potrzebne będą nam tylko żółtka, które musimy starannie rozgnieść. Następnie dodajemy dowolny atraktor zapachowy i miód (1 łyżeczka od herbaty). Mąkę dodajemy, aby uzyskać pożądaną konsystencję ciasta.

 

 

Przepis 9

Składniki :
2-3 ząbki czosnku
0,3 szklanki mąki pszennej
max 0,5 szklanki wody
5 łyżek oleju

Sposób wykonania:

Ugnieć 2 - 3 ząbki czosnku, dodaj mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj z odrobiną wody i oleju.

 

 

Przepis 10

Składniki:
Pół świeżej bułki
1 łyżka anyżu
1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:
Ugnieć kawałek świeżej bułki z dodatkiem anyżku, łyżeczki cukru.

 

 

Przepis 11

Składniki:
Max 0,3 szklanki gotującej wody
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżki masła
Kasza manna

Sposób wykonania:

W gotującej wodzie rozpuść torebkę cukru waniliowego, troszeczkę masła zagęścić kaszę manną, którą potem na gorąco ugniataj.


 

 

Przepis 12

Składniki:
1 średni ugotowany ziemniak
0,5 szklanki pszennej mąki
Posiekane dżdżownice

Sposób wykonania:
Ugnieść ugotowanego ziemniaka z mąką pszenną i posiekanymi dżdżownicami

 

 

Przepis 13

Składniki:
• 10% chleba
• Olej
• 1 cebula

Sposób wykonania:
Miękisz razowego chleba wygniatamy z olejem przesmażonym razem z odrobiną drobno posiekanej cebuli.

 

 

Przepis 14

Składniki :
10% chleba
1 szklanka starego sera

Sposób wykonania:

Miękisz białego chleba ugniatamy z silnie odstanym białym serem.

 

 

Przepis 15

Składniki:
1 szklanka wody
4 łyżki cukru
0,3 szklanki kaszy jaglanej
2-3 herbatniki
2 łyżeczki oleju
Mąka

Sposób wykonania:
Gotujemy szklankę wody z 4 łyżkami cukru i 0,3 szklanki kaszy jaglanej. Trzymamy to na małym ogniu, aż do rozgotowania się kaszy. Następnie do ochłodzonej papki dodajemy 2 - 3 rozgniecione na miał herbatniki, dwie łyżeczki oleju. Następnie dosypujemy mąki tak, aby trzymało się haczyka.



Przepis 16

Składniki :
Duży żółty ziemniak
1 żółtko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:
Upiec w piekarniku duży ziemniak o żółtym miękiszu. Po wyjęciu z piekarnika szybko obrać i ugnieść gorący ziemniak z żółtkiem i ok. 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

 



Przepis 17

Składniki:
1 średni ziemniak
1 serek topiony
Mąka tortowa

Sposób wykonania:
Ugnieść ziemniaka z serkiem topionym i mąką tortową

 

 

Przepis 18

Składniki :
2 łyżki stołowe mąki pszennej,
1 łyżki stołowej cukru,
1 żółtko
trochę oleju.

Sposób wykonania:

Całość dokładnie ugnieść. Jeśli ciasto jest za twarde dodać odrobinę oleju.

 

 

Przepis 19

Składniki:

1 bułka
1 szklanka białego sera
1 łyżeczka siemienia konopnego
1 łyżeczka miodu

Sposób wykonania:

Ugnieść miękisz z bułki z białym serem, 1 łyżeczki siemienia konopnego i 1 łyżeczki miodu.

 

 

Przepis 20

Składniki:
1 średni ziemniak
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka mąki kukurydzianej

Sposób wykonania:

Ugnieść ugotowanego ziemniaka z żółtkiem, 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką mąki kukurydzianej.

 

 

Przepis 21

Składniki:
Czyste płótno
1 bułka
Konopie mielone
3 łyżki oleju

Sposób wykonania:

Do kawałka czystego płótna włóż miękisz ze świeżej bułki, tyle samo mielonych konopi oraz oleju. Całość zamocz w ciepłej wodzie i długo ugniataj przez płótno.

 

 

Przepis 22

Składniki:
1 małe opakowanie biszkoptów
Max szklanka mleka
Ewentualnie cukier

Sposób wykonania:

Biszkopt ugnieć z mlekiem, aż do otrzymania lekko kleistej masy. Można dodać trochę cukru.

 

 

Przepis 23

Składniki:
1 piernik
Zależnie od wielkości piernika miód i cukier

Sposób wykonania:

Świeży piernik ugnieć z dodatkiem miodu i cukru.

 

 

Przepis 24

Składniki:
2-3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka cukru
0,2 szklanki krwi
Sposób wykonania :
Wsyp do naczynia 2 - 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki kukurydzianej i jedną łyżkę cukru. Wszystko połącz świeżą krwią (może ktoś ze znajomych pracuje w zakładach mięsnych). Ciasto sprawdzone na liny

 

 

Przepis 25

Składniki:
1 szklanka puree ziemniaczanego
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka puree z bobu
0,5 szklanki miodu
0,2 szklanki cukru

Sposób wykonania:

Włóż do naczynia jednakową ilość puree ziemniaczanego, mąki żytniej, puree z ugotowanego bobu. Dodaj środek wiążący składający się z cukru i miodu.

 

Przepis 26

Składniki :
0,5 szklanki płatków owsianych
1 średni ziemniak

Sposób wykonania:

Wyprażone na patelni płatki owsiane zagniatamy z ugotowanym ziemniakiem.

 



Przepis 27

Składniki:
3 średnie ziemniaki
1 szklanka mąki
0,2 szklanki białych robaków
0,2 szklanki dżdżownicy

Sposób wykonania:

Zimne, ugotowana ziemniaki ugniatamy z mąka na jednolitą masę, z której formujemy kulki i wrzucamy je do gotującej wody. Po ok. 2 - 3 minutach siekamy kulki nożem i zagniatamy powtórnie z larwami ochotki lub siekanymi dżdżownicami.

 

 

Przepis 28

Składniki :
razowy chleb
gotowany ziemniak
olej słonecznikowy
nostrzyk

Sposób wykonania:

Składniki mieszamy ze sobą i dodajemy wody.

 

 

Przepis 29

Składniki:
miąższ z bułki
gotowany ziemniak
olej lub masło
barwnik spożywczy (żółty lub czerwony)
atraktor (wanilia, nostrzyk lub inny atraktor płociowy)

Sposób wykonania:

Składniki mieszamy ze sobą i dodajemy wody

 

 

Przepis 30

Składniki:
po 0,5 szklanki mąki pszennej, kukurydzianej ,kaszy mannej
2 jajka

Sposób wykonania:

Zmieszać mąkę pszenną, kukurydzianą, kaszę mannę i ugnieść z surowym jajkiem

 

Przepis 31

Składniki:
ok 7 dag sera pleśniowego,
1 paczka konopi
1 porcja tartego parmezanu.

Sposób wykonania:

Włożyć ser do miseczki i rozgnieść go łyżką, następnie wsadzić do rozgrzanego piekarnika, aby go całkowicie roztopić. Wymieszać ser z ziarnem konopi i łyżką parmezanu.

 

 

Przepis 32

Składniki :
10% chleba

Sposób wykonania:

Kawałek czerstwego chleba zamoczyć w zimnej wodzie aż całkowicie namoknie i wycisnąć jak najmocniej. Włożyć masę w czystą ścierkę i wykręcać tak długo aż pasta nie uzyska konsystencji surowego ciasta. Następnie ugniatać go, dopóki nie przestanie przyklejać się do rąk. Rozsądnie dodawać dodatki smakowe i barwniki.

 

 

Przepis 33

Składniki:
Woda
Kasza manna
Mąka kukurydziana
Olej
Atraktory

Sposób wykonania:

Na patelnię wlewamy trochę wody (na tyle dużo, aby przykryła całą powierzchnię patelni) i doprowadzamy ją do wrzenia. Kiedy już to nastąpi przykręcamy ogień i powoli wsypujemy kaszę tak, aby ciasto nie było zbyt wodniste cały czas mieszając. Zdejmujemy ciasto, czekamy aż trochę przestygnie i dodajemy do niego mąkę kukurydzianą do czasu, aż mąka wchłonie nadmiar wody i nada ciastu żółtawy kolor. Na sam koniec dodajemy odrobinę oleju, dzięki temu ciasto nie klei się i nie wysycha, oraz atraktory - może to być miód, czosnek, wanilia, anyż

 



Przepis 34

Składniki:
Bułka drożdżowa
Czosnek
Cynamon

Sposób wykonania:

Miąższ babki drożdżowej ugniatamy z niewielką ilością czosnku i cynamonu

 

 

Przepis 35

Składniki:
Bułka
Serek topiony
W ostateczności mąka kukurydziana

Sposób wykonania:

Miąższ bułki ugnieść z niewielką ilością serka topionego w razie potrzeby dodać trochę mąki kukurydzianej.

 

 

Przepis 36

Składniki:
Bułka
Atraktory

Sposób wykonania:

Miękisz ze świeżej bułki wyłożyć na kawałek czystego płótna i zamoczyć w ciepłej wodzie. Po odsączeniu nadmiaru wody ugnieść ciasto przez płótno. Dodać substancje zapachowe.

 

Przepis 37

Składniki:
Mąka pszenna
Mąka kukurydziana
Cukier puder

Sposób wykonania:

2-3 łyżki stołowe mąki pszennej, łyżeczkę mąki kukurydzianej łyżeczkę cukru pudru - dokładnie wymieszać, aż do uzyskania właściwej konsystencji.

 

 

Przepis 38

Składniki:
1 szklanka piernika
Miód

Sposób wykonania:

Piernik ugnieść z dodatkiem miodu, aż do otrzymania właściwej konsystencji.

 

 

Przepis 39

Składniki :
1 szklanka mąki ziemniaczanej
Olej

Sposób wykonania:

Mąkę ziemniaczaną lub ryżową ugnieść z dodatkiem oleju jadalnego aż do otrzymania jednolitej masy.

 

 

Przepis 40

Składniki:
Żółtko
0,3 szklanki maki pszennej
0,1 szklanki mąki kukurydzianej

Sposób wykonania:

Surowe żółtko jajka ugnieść z mąką pszenną i mąką kukurydzianą.

 

 

Przepis 41

Składniki:
2 średnie ziemniaki
2 żółtka
Cukier puder
Mąka kukurydziana

Sposób wykonania:

Obrane, gotowane ziemniaki ugnieść z żółtkiem. dodać łyżeczkę stołową cukru pudru i tyle samo mąki kukurydzianej. Wymieszać, dbając o właściwą konsystencję

 

 

Przepis 42

Składniki:
Jajko
1 średni ziemniak
Bułka pszenna
Mąka

Sposób wykonania:

Ugotowane żółtko jaja ugnieść z ziemniakiem i miąższem bułki pszennej i odrobiną mąki

 

 

Przepis 43

Składniki:
Mączka konopna
Mąka kukurydziana
Zapach
Olej
Barwnik

Sposób wykonania:

Z zaparzoną mączkę konopną (mielone konopie zaparzone w termosie), wyrobić z mąką kukurydzianą i zapachem (np. nostrzyk). Dodać do tego nieco oleju jadalnego, dzięki któremu ciasto dobrze się wygniata i nie jest ani zbyt twarde, ani zbyt miękkie. Ciasto można barwić na różne kolory.

 

 

Przepis 44

Składniki:
1 szklanka kaszy mannej
0,5 szklanki żółtego sera
0,1 szklanki mąki pszennej
0,1 szklanki mąki kukurydzianej

Sposób wykonania:

Do gotującej się kaszy manny dodać starty żółty ser całość dokładnie wymieszać. Po wystygnięciu ugnieść z mąką pszenną i kukurydziana.

 

 

Przepis 45

Składniki:
1 szklanka mielonych konopi
1 szklanka zmielonego siemienia lnianego
0,5 szklanki mąki pszennej

Sposób wykonania:

Zmielone konopie ,zmielone siemienie lniane zaparzyć w termosie, po wystygnięciu ugnieść z mąką pszenną.

 

 

Przepis 46

Składniki :
1 szklanka mleka
0,5 szklanki kaszy mannej
0,5 szklanki mielonych konopi

Sposób wykonania:

Zagotować mleko wraz z mielonymi konopiami dodać kasze manną do uzyskania gęstego ciasta. Po wystygnięciu wyrobić i w razie potrzeby dodać trochę kaszy

 

 

Przepis 47

Składniki:
Ciasto z kaszy mannej
średni ziemniak

Sposób wykonania:

Przygotować ciasto z kaszy manny według dowolnego przepisu po wystygnięciu wyrobić z ugotowanym ziemniakiem

 

 

Przepis 48

Składniki:
10% chleba
Kukurydza z puszki
Ewentualnie mąka

Sposób wykonania:

Miąższ świeżego chleba wyrobić z kukurydzą z puszki w razie potrzeby dodać trochę mąki

 

 

Przepis 49

Składniki:
2 średnie ziemniaki
0,5 szklanki mąki
1 jajko
Cukier i goździki

Sposób wykonania:

Ziemniaka ugnieść z mąką i jajkiem otrzymane ciasto uformować w wałeczki o średnicy ok. 1 cm i gotować w wodzie z dodatkiem cukru i goździków

 

 

Przepis 50

Składniki:
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka mąki kukurydzianej
Żółtko
Olej
Sól

Sposób wykonania:

Dokładnie wymieszać ze sobą 2 łyżki stołowe mąki pszennej, 1 łyżka stołowej cukru pudru, 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 żółtko i trochę oleju, szczypta soli. Całość dokładnie ugnieść. Jeśli ciasto jest za twarde dodać odrobinę oleju.

 

 

Przepis 51

Składniki:
10% chleba
Żółtko
Mąka kukurydziana
Czosnek

Sposób wykonania:

Miąższ razowego chleba ugnieść z żółtkiem jajka, odrobiną mąki kukurydzianej i ząbkiem czosnku.

 

 

Przepis 52

Składniki:
10% chleba
1 średni ziemniak
1 serek topiony
0,2 szklanki mąki

Sposób wykonania:

Miąższ razowego chleba ugnieść z ziemniakiem, serkiem topionym i mąką

 

 

Przepis 53

Składniki:
Woda
Kasza kukurydziana
Prażona bułka tarta
Olej
Mąka

Sposób wykonania:

Gotujemy szklankę wody z 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej, aż do rozgotowania się kaszy. Następnie do ochłodzonej papki dodajemy prażonej bułki tartej, dwie łyżeczki oleju. Wyrabiamy z mąką aż od uzyskania żądanej konsystencji

 

 

Przepis 54

Składniki:
1 piernik
3 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru
Szafran
2 łyżki mąki kukurydzianej
Bułka
Świeży ser biały
Konopie zmielone

Sposób wykonania:

Ugnieść świeży piernik z dodatkiem miodu i łyżeczką cukru. Odrobinę szafranu, dwie łyżeczki stołowe mąki kukurydzianej i trochę cukru wrzucić do niewielkiej ilości przegotowanej wody. Dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie, dodać mąki kukurydzianej. Ugnieść miękisz ze świeżej bułki z dodatkiem białego sera. Dodać łyżeczkę zmielonych konopi i jedną łyżkę miodu. Ponownie ugnieść ciasto.

 

 


Przepis 55

Składniki:
1 szklanka groszku konserwowego
0,2 szklanki mąki kukurydzianej
0,2 szklanki mielonych płatków owsianych
0,4 szklanki mąki pszennej

Sposób wykonania:

Rozgnieciony groszek konserwowy wrabiamy na jednolite ciasto dodając mąkę kukurydzianą, mielone płatki owsiane i mąkę pszenną.

 

 

Przepis 56

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
Woda
Ewentualnie dodatki

Sposób wykonania :

Do czystego naczynia wsypać białej mąki pszennej i wlać trochę wody. Dobrze wymieszać. To ciasto może być używane bez żadnych dodatków. Można dodać łyżeczkę cukru, zapach anyżowy lub 1-2 rozdarte ząbki czosnku.

 

 

Przepis 57

Składniki:
Bułka
Zapach

Sposób wykonania:

Do kawałka czystego płótna włożyć miękisz ze świeżej bułki. Całość namoczyć w ciepłej wodzie i długo ugniatać przez płótno. Potem dodać zapach.

 

 

Przepis 58

Składniki:
0,5 szklanki mączki ziemniaczanej lub ryżowej
Olej

Sposób wykonania:

Mączkę ziemniaczaną lub mączkę ryżową ugniatać z dodatkiem oleju jadalnego aż do otrzymania jednolitej masy.

 

 

Przepis 59

Składniki:
Piernik
Miód

Sposób wykonania:

Piernik ugniatać z dodatkiem miodu aż do utrzymania wymaganej konsystencji.

 

 

Przepis 60

Składniki:
miąższ z bułki
gotowany ziemniak
olej lub masło
barwnik spożywczy (żółty lub czerwony)
atraktor (wanilia, nostrzyk)

Sposób wykonania:

Składniki połączyć dodając oleju aż uzyskamy jednolitą masę.