Nasi goście2

056287
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W poprzednim tygodniu
W tym miesiącu
W poprzednim miesiącu
Wszyscy goście
44
117
505
55073
1593
3036
56287

Twoje IP: 3.238.95.208
2021-09-17 05:27

Mixy na kulki proteinowe



Artykuł zaczerpnięty ze strony http://www.fishfood.com.pl/mixy-na-kulki-proteinowe

Dzięki szerokiej gamie komponentów posiadamy nieograniczone możliwości tworzenia gotowych mieszanek do wyrobu kulek proteinowych. Projektując nasze mix’y konsultowaliśmy się z karpiarzy, którzy posiadają w tej dziedzinie ogromną wiedzę i wieloletnie doświadczenie zdobyte nad wodą. Ponadto pomocne nam były wiadomości zaczerpnięte z przemysłu paszowego, dzięki którym mogliśmy odpowiednio zbilansować wartość odżywczą i poprawić strawność naszych mieszanek. Podobnie jak w przypadku komponentów, kupując u nas gotowe mix’y, możecie być również pewni, że otrzymacie produkt świeży nie zalegający miesiącami na magazynie. Dzięki naszym mix’om możecie zapolować na cyprinusy w każdych warunkach i okolicznościach, bez względu na typ łowiska, czy porę roku ! Opakowanie: 1 kg lub 4 kg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KULEK PROTEINOWYCH

Faza 1. Przygotowanie płynnych składników
Łączymy wszystkie płynne składniki (jajka, słodzik, aromat, olej, konserwant, barwnik itp.). Stymulatory, wzmacniacze, ekstrakty i inne dodatki w proszku stosowane w małych dawkach możemy również wymieszać z płynnymi składnikami, dzięki temu lepiej połączą się z mieszanką.

Faza 2. Wyrabianie ciasta i formowanie kulek
Stopniowo dosypując mix do jaj wyrabiamy ciasto. Przed ugniataniem ciasta możemy lekko zwilżyć ręce olejem, co zapobiegnie jego klejeniu do rąk. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję ciasta należy zawinąć je w folię i odłożyć w chłodne miejsce na około 15-30 minut. Niektóre składniki mieszanek z opóźnieniem chłoną lub zaczynają wiązać, dlatego też wstępnie na pozór miękkie i zbyt klejące ciasto, może okazać się potem odpowiednio przygotowane. Dobrze jest też mieć w zapasie trochę mix-u i płynnych składników, co pozwoli na wniesienie ewentualnych poprawek, gdy ciasto okaże za miękkie lub twarde. Jeżeli konsystencja ciasta jest już odpowiednia, możemy przystąpić do rolowania kulek.

Faza 3. Gotowanie i suszenie kulek
Czas gotowania kulek zależy od ich średnicy, kulki do 18 mm gotujemy od wypłynięcia 1-2 minuty, natomiast większe powyżej 2 minut. Możemy robić kulki na bieżąco tuż przed zasiadką lub po 1-2 dniowym suszeniu zamrozić, ewentualnie zastosować konserwant i suszyć przez 2-3 dni.

Mieszanki pływające, które umożliwiają wyrób pop-up’ów, bez potrzeby dodawania mielonego korka lub prażenia kulek w mikrofalówce. Do mieszanki wystarczy dodać tylko wodę z wybranymi atraktorami i wyśmienite ,,pływaki” mamy gotowe ! Opakowanie: 250 gram

Orientacyjna proporcja wynosi 30 ml płynów (aromat, barwnik, słodzik, woda itp) na 65 g mixu, z wyrobionej porcji ciasta możemy otrzymać około 20 sztuk kulek o średnicy 20 mm.

Sposób przygotowania:
– odmierzamy płynne składniki
– stopniowo dosypując mix wyrabiamy ciasto aż do uzyskania plastycznej masy po czym zawijamy je w folię na 15 minut
– rolujemy i gotujemy kulki, o średnicy do 20 mm 2 minuty, ponad 20 mm 1-2 minuty dłużej. Ze względu na natychmiastowe wypływanie kulek na powierzchnię, należy co jakiś czas zamieszać je w trakcie gotowania. W przypadku parowania musimy kontrolować czas sprawdzając, czy w środku kulki ciasto nie jest surowe.
– optymalny czas suszenia wynosi 24 godziny, dłuższe suszenie będzie powodować zwiększenie twardości kulek.