- Odsłon: 87
Płatki owsiane jako przynęta i zanęta
Kupując płatki od różnych producentów otrzymujemy płatki, które już przez producenta są przygotowane do określonego sposobu przygotowania do spożycia.
Ze względu na sposób obróbki ziarna wyróżnia się trzy rodzaje płatków owsianych:
• zwykłe – otrzymane z całego ziarna
• górskie – otrzymane z pokrojonego ziarna
• błyskawiczne – otrzymane z pokrojonego ziarna i poddane specjalnej obróbce hydrotermicznej.
Możemy spotkać następujące płatki owsiane:
1. Płatki owsiane zwykłe firmy Solger.
2. Płatki owsiane błyskawiczne Halina.
3. Płatki owsiane Górskie Ekstra.
4. Płatki owsiane Piątnica
5. Płatki owsiane Brat.pl
itd..
Jedne płatki chcąc przygotować, należy moczyć je w wodzie całą noc, a dopiero po tej czynności można zalać je np. gorącym mlekiem.
Płatki błyskawiczne producenci zalecają wsypać do odpowiedniej ilości gotującej wody, następnie gotować 3-4 min, a następnie dodać odpowiednią ilość mleka i zagotować.
Płatki górskie wymagają gotowania w ½ litra wody lub mleka, wsypujemy 1 szklankę płatków gotujemy ok. 5 min i gotowe.
Jak widać każdy z producentów już wcześniej przygotował płatki do określonego sposobu przygotowania do spożycia. Dla nas do celów wędkarskich najlepiej będą nadawały się płatki wymagające dłuższego przygotowania np. wcześniejszego moczenia, a później dopiero gotujemy.
Przygotowanie płatków do wędkowania - przynęta na haczyk
Do tego celu najlepiej nadają się zwykłe płatki.
Jeżeli wybierzemy płatki górskie należy wsypać je na sito i przelewamy gorącą wodą (ten rodzaj płatków bardzo chłonie wodę). Po przelaniu osączamy je na sicie potrząsając i mieszając. Później przesypujemy na ręczniki jednorazowe i podsuszamy przez okres od 1,5 do 2 godz. Tak przygotowane płatki możemy owinąć w ręczniki jednorazowe dzieląc je na porcje, żeby nam za bardzo nie wyschły.
Płatki zwykłe możemy zanurzyć je w naczyniu z gorącą wodą 5-6 razy przytrzymując je ok. 5 sek. w gorącej wodzie. Później osączamy o osuszamy ok. 1,5 – 2 godz. i pakujemy je zawijając w małe porcje w ręczniki jednorazowe.
Numeracja haczyków przeznaczonych do wędkowania na płatki to numery od 14 do 18. Na haczyk zakładamy płatki przebijając je na środku po parę sztuk.
Wędkowanie z wykorzystaniem płatków wymaga wprawy w zarzucaniu zestawu w taki sposób żeby płatki nie spadały z haczyka. Należy wypracować swoją metodę. Płatki dość słabo trzymają się na haczyku.
Płatki sparzone mają następujące wady:
1. dość szybko pleśnieją (dobrze jest je przechowywać w wilgotnym lnianym, woreczku)
2. lubią wyschnąć (pomaga skropienie woda)
3. dość szybko spadają z haczyka.
Sposób na rozwiązanie tych problemów to:
1. Przez zalaniem gorącą wodą dokładnie odsiewamy płatki (żeby nie było pyłu - ważne, w przeciwnym wypadku zrobi się klejoklucha) bierzemy tylko same płatki
2. Możemy spryskać je olejem (możemy do tego celu wykorzystać buteleczkę po spirytusie do dezynfekcji rąk)
3. Wsypujemy płatki do słoika np. po musztardzie robiąc sobie małe porcje, które będziemy wykorzystywać przez pewien okres. Od razu robimy zestaw na parę dni, a później bierzemy słoik z ustalona porcją do wędkowania.
Płatki będą odporniejsze na wodę ale olej na powierzchni płatków nie utrudnia tak bardzo zakładanie na haczyk.
W ten sposób przygotowane płatki mogą leżeć i czekać kilkanaście dni na swoją kolejkę :-)
Powinny przetrwać dalekie rzuty, długie moczenie w wodzie itd.
Ciasto z płatków
Wybieramy dowolną odmianę płatków owsianych. Po sparzeniu płatków gotującą wodą rozkładamy je na stole, posypujemy mąką kukurydzianą, dodajemy wybrany zapach i dodajemy jeszcze niewielką ilość oleju jadalnego. Wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania gumowatej konsystencji. Jeżeli ciasto jest za kruche i sypie się dodajemy małe porcje sparzonych płatków i ponownie ugniatamy. Jeżeli ciasto lepi się do rąk dodajemy małe ilości mąki kukurydzianej i dokładnie wyrabiamy. Ilość płatków, mąki i oleju musimy doświadczalnie określić sami. Ze względu na fakt iż płatki puchną po zwilżeniu wodą możemy rozpocząć przygotowanie pasty od ½ szklanki płatków. Gdy dodamy mąkę kukurydzianą uzyskamy ok 1 szklanki pasty.
Mąka kukurydziana powinna być świeża i mieć żółtą barwę i odpowiedni aromat. Również płatki powinny być świeże.
Ciasto możemy podzielić na mniejsze porcje i zawijamy w paczkę foliową.
Dodajemy atraktory zapachowe
Anyż - płoć, ukleja, sandacz, karaś, krąp
Banan – podobnie jak w przypadku kokosu, przydatny przy połowie karpiowatych
Cynamon - karp, leszcz, krąp, karaś
Czosnek - leszcz, płoć
Goździki - karp, leszcz, płoć, ukleja i karpiowate
Karmel - lin, karaś, krąp, leszcz, płoć
Kminek - leszcz, lin, płoć
Kokos – leszcz, krąp, płoć, karaś, lin
Kolendra - leszcz, lin
Koper włoski - płoć, ukleja, krąp
Kozieradka - płoć, leszcz, ukleja, lin, karaś
Melasa - leszcz, karaś, karp
Miód - karp, karaś, lin
Nostrzyk – płoć, leszcz, lin, karaś
Przyprawa pienikowa - płoć, karaś, karp
Szafran - karp, lin, amur
Tatarak - karp, lin, amur, wzdręga
Tran - okoń, węgorz, ukleja
Truskawka - karp
Tutti-frutti – karp, lin
Wanilia - karp, karaś, leszcze, krąp, jaź, płoć
Kolor przynęty
Jeżeli natomiast chodzi o barwienie płatków, to barwnik spożywczy należy dodać do wody, którą będziemy przelewać płatki. Tematyka szerzej omówiona w naszym artykule - Kolor zanęty i przynęty
Płatki owsiane jako klej do zanęt
Płatki sparzone wcześniej do zanęty dodajemy przed nawilżeniem i przetarciem zanęty. Płatki możemy wcześniej zmielić i zalać gotującą wodą. Zanętę po dodaniu płatków (porcjami) należy dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Należy pamiętać, że płatki jako klej mają na celu scalenie zanęty, a nie karmienie ryb. Dlatego powinniśmy zastosować odpowiednią ilość płatków.
W przypadku używania płatków jako kleju do zanęt możemy zastosować następujące proporcje procentowej zawartości płatków w zanęcie.
1. woda stojąca/słaby uciąg - do 10-15%.
2. średni uciąg - 20-30%.
3. duży uciąg - 30-40%.
To zestawienie ma wymiar czysto teoretyczny. Dodając płatki jako lepiszcze musimy uwzglednić inne składniki znajdujące się w zanęcie np.:
- dodatek innych substancji klejących : kakao, czekolady, mleka w proszku, kopry- melasy;
- głębokość łowiska;
- dodatek żwiru w przypadku łowienia w rzekach;
- podwodne prądy w wodzie stojącej;
- dodatek robali - w szczególności ruchliwej pinki;
- rodzaj zanęty (powierzchniowa, smużąca, denna);
- dno - muł, uwodniony muł (tzw. podwójne dno), zielsko itp.;
- ilość innych składników rozpraszających (np. ziaren roślin oleistych).
Objętość płatków w zanęcie musicie ustalać doświadczalnie. Po prostu eksperymentujemy i po paru próbach będziemy wiedzieć jakie są odpowiednie proporcje na dane łowisko.
Płatki możemy wspomagać klejem PV-1. Należy jednak pamiętać, że kleje wędkarskie kleją zdecydowanie mocniej niż płatki.
Nęcenie płatkami owsianymi
Do nęcenia płatki przygotowujemy w taki sam sposób jak gdybyśmy łowili nimi na haczyk. Przepis na przygotowanie na początku artykułu. Do płatków możemy dodać kukurydzę, namoczony chleb jako chmurę chlebową.