Ułatwienia dostępu

Back to Top

Różne kulki na ryby

 

Przepisów na kulki proteinowe jest bardzo dużo. Do wykonania kulek proteinowych wykorzystujemy głównie mąkę i kaszę kukurydzianą, kaszę mannę, mąkę wrocławską, mleko w proszku i jajka. Do tych składników możemy dodać atraktor, barwnik spożywczy, olej słonecznikowy, środki konserwujące. Proporcje wagowe poszczegónych składników różnią się w każdym z przepisów, uzależnione są one od miejsca wędkowania (jezioro, rzeka, kanał itd.). Musimy również przygotować pojemnik do mieszania składników, mikser lub wiertarkę z mieszadłem, kuchenkę, duży garnek, metalowe koszyczki do odcedzania zagotowanych kulek oraz duży ręcznik do wysuszenia kulek w cieniu.

Z szeregu rodzajów mąk i mączek. Do wykonania kulek proteinowych używa się między innymi

- Mąka sojowa odtłuszczona lub pełnotłusta - kolejny po mące kukurydzianej podstawowy składnik mixu bazowego. Koncentrat sojowy, izolat sojowy - zawartość białka odpowiednio : 42%, 60%, 90%, nadają mieszance spoistość, dobre w połączeniu z dodatkami mlecznymi (kazeina, mleko w proszku itp.). Posiada bardzo charakterystyczny zapach, Stosuje jedynie w celu zwiększenia liczby protein w mixie, gdyż jak wiadomo soja posiada sporą ilość białka pochodzenia roślinnego.Wpływają na lepsze łączenie dodatków takich jak : zmielone ziarna, orzeszki, pellet czy mączkę kostną lub rybną. Charakteryzują się zwiększoną wchłanialnością wody, co podczas wyrobu kulek przekłada się na zużycie większej ilości jajek.
Dozowanie mąki do 35%, koncentratu do 25%, izolatu do 15%. 

- semoliny - mąka otrzymywana z pszenicy durum. Stosowana głównie do produkcji wysokogatunkowych makaronów. Posiada w swoim składzie około 30% glutenu, który jest naturalnym spoiwem całej mieszanki. Nie występuje w mniejszych supermarketach, można spróbować poszukać jej w dużych sklepach na stoiskach ze zdrową żywnością. Dozowanie na poziomie 75g.

- Mączka rybna - jest dodatkiem podobnym do naturalnego pokarmu, stąd jej skuteczność, sprawdza się w każdej porze roku. Duża zawartość białka 65%, aminokwasów i oleju rybnego. Mocny aromat dobrze wabi ryby, korzystne jest dodawanie jej do mieszanek typu bird food czy seed mix. Produkowany jest z niej granulat dla ryb hodowlanych, który po zmieleniu jest moim zdaniem lepszym dodatkiem do mixu niż mączka.
Dozowanie mączki do 40%.

- mączki z kryla

- mączki z kałamarnicy

- mączki krewetkowej

- mączka z glonów

- mączki z muszli 

- Mączka kokosowa – w zasadzie nie używamy mąki kokosowej w prawdziwej postaci, po prostu mielimy potrzebną ilość wiórków kokosowych najdrobniej jak się da. Dodajemy do suchego mixu na zasadzie „przyprawienia” go, gdyż wymieszane składniki nie posiadają żadnego swojego konkretnego aromatu. Bardzo fajnie komponuje się z nutą ananasową. Wiórki posiadają sporo tłuszczu więc dozować należy z rozwagą, nie jest to więcej niż 5dag.

- Mąka ryżowa – stosuje ją w celu dociążenia kulek gdyż jest to bardzo ciężka mączka, oraz bogata w węglowodany. Dozowanie 5% na kilogram.

- Mączka kostna (lub mielony psi pokarm) - nie wiem dlaczego jest rzadziej stosowana przez karpiarzy niż mączka rybna, bardzo skuteczna, szczególnie wiosną.

- Kazeina - jest kilka jej rodzajów, wspólne cechy to zawartość białka około 90-95%, nadają mieszankom wysoką wartość odżywczą (dużą zawartość białka). Kazeina kwasowa jest nierozpuszczalną w wodzie proteiną mleczną, wpływa na twardość kulek, a drobno zmielona dobrze skleja mieszankę. Kazeina podpuszczkowa ma dużą zawartość aminokwasów egzogennych, jest bardzo dobrze trawiona, jedna z najlepszych protein mlecznych. Rozpuszczalną formą kazeiny jest kazeinian sodowy, który jest lżejszy i bardziej klejący. Jest on niezbędny do wyrobu kulek o neutralnej pływalności, natomiast dodanie zbyt dużej ilości może spowodować pływalność kulek i zniekształcanie podczas gotowania.
Dozowanie kazeiny do 40%, kazeinian do 10%.

Gluten pszenny, mąka pszenna - szczególnie gluten jest bardzo dobrym składnikiem wiążącym trudne mieszanki z dodatkiem ziaren, mączki rybnej itp. Gluten można zastąpić zwykłą mąką pszenną (tortową), która jest tańsza i ogólnie dostępna.
Dozowanie glutenu do 5%, mąki do 30%. 

- PTX - jest również składnikiem pokarmu dla ptaków, odżywczy, w swoim składzie ma insekty, mielone ziarna i melasę. Zawiera dużo witamin, minerałów i oleju, wskazane jest łączenie jego z w/w dodatkami.
Dozowanie do 25%.

W kulkach proteinowych znajdują się też ziarna, początkowo dodawano tzw „bird food” Dziś mając większą wiedzę na temat składu poszczególnych ziaren podobnie jak w wypadku mączek używamy wielu z nich. Poniżej kilka najczęściej używanych:

- Mielone ziarna konopi – kolejny z kluczowych dodatków mojego mixu. Stosuje 30g świeżo mielonych ziaren konopi na kilogram mieszanki suchej. Podobnie jak bird food mielę je w młynku do kawy. Działają przeczyszczająco na jelito ryb co w dużym skrócie skutkuje częstszymi odwiedzinami naszej miejscówki w celu poszukiwania pokarmu.

- czarnuszka

- rzepik

- Mąka kukurydziana - otrzymuje się ją z przemiału kukurydzy. Duża wartość odżywcza mąki jest wynikiem zawartości białka, witamin z grupy B, E, A oraz błonnika pokarmowego, który jako niestrawny węglowodan ułatwia proces trawienia. Mąka kukurydziana zawiera też znaczne ilości składników mineralnych, a wśród nich: fosfor, magnez, selen, kobalt, potas. Dodanie mąki kukurydzianej wpływa na powstanie drobnych porów w strukturze ciasta, a tym samym na jego lekkość.
Dozowanie do 35% mieszanki. 

- Mleko w proszku - jest wytwarzany z mleka, zawiera dużo aminokwasów, witamin i minerałów, białka 23%. Dobrze wpływa na smak mieszanki i lepsze utrzymywanie się aromatu. Za duża jego zawartość w mixie może spowodować problemy z rolowaniem. Różniącym się nieco ale bardziej popularnym składnkiem mixów jest mleko w proszku, które również wzbogaca naszą mieszankę w proteiny, minerały i witaminy.
Dozowanie do 15%, mleka w proszku 20%.

- siemię lniane

- siemię konopne

- siemię słonecznikowe

Ziarna są niezmiernie ważne, dostarczają wielu mikro elementów poza tym znacząco wpływają na strukturę kulek proteinowych. Do kulek możemy dodać ziarna nie tylko całe ale również zmielone. 

Możemy również dodawać mielone ziarna (kukurydzy, grochu, fasoli, wyki, konopi itp.), jak też stosować mniejsze ziarna w całości (konopie, kanar,pszenica). Do swoich miksów często dodaję orzeszki ziemne mielone razem z łupinkami, nadają kulkom wyjątkową teksturę i atrakcyjny orzechowy zapach. Jest jeszcze bardzo dużo różnych składników i dodatków które mogą wchodzić w skład naszych mieszanek, wszystko zależy od inwencji karpiarza. Stworzenie własnych receptur jest ekonomiczną alternatywą dla gotowych mieszanek firmowych.

- Red Factor - nieco podobny do w/w dodatku, wykonany z większej ilości ziaren, również z dodatkiem biszkoptu. Jest w postaci proszku, podstawowy składnik mieszanek typu bird food i seed mixów.
Dozowanie do 40%.

- Robin Red - jeden z najlepszych atraktortów na karpie, można go stosować w każdym typie mieszanki. Jego składnikami bazowymi są ostre przyprawy (papryka, czerwony pieprz). Nadaje kulkom jasno czerwony kolor i specyficzny zapach. Jest skuteczny podczas krótkich i długotrwałych zasiadek.
Dozowanie do 5%. 

- Nectarblend - bogaty w minerały i witaminy pokarm dla ptaków na bazie biszkoptu, jest grubo mielony i nadaje kulkom ziarnistość. Szczególnie polecany do mieszanek z których będziemy wyrabiać kulki o kremowej nucie zapachowej. Jak podaje producent jest to mieszanka wyselekcjonowanych ziaren, sproszkowanych żółtek jaj oraz kruszonych herbatników i słodkich biszkoptów. Ma ładny żółty kolor i przyjemny zapach. Ponadto ze względu na sproszkowane żółtka jaj w swoim składzie posiada duże właściwości wiążące.
Dozowanie do 60%. 

- Mielony pokarm dla ptaków – jeden z głównych i podstawowych dodatków. W nomenklaturze karpiowej popularnie nazywany bird foodem. Jest to nic innego jak mieszanina różnego rodzaju drobnych ziaren będących pokarmem dla egzotycznych ptaków ozdobnych i nie tylko. W jego skład wchodzą takie ziarna jak: kanar, rzepak, proso czerwone, proso żółte, konopie, słonecznik, siemię lniane, sezam, owies. Potrzebną ilość mielimy w młynku do kawy tuż przed rolowaniem, nigdy na zapas. Świeżo mielony pokarm dla ptaków posiada charakterystyczny, przyjemny aromat. Jak powszechnie wiadomo wpływa na „pracę” kulki w wodzie, a dzięki swoim grubszym frakcją tworzy mikro przestrzenie w kulce które poprawiają wydostawanie się aromatów na zewnątrz.

 - Konopie - doskonały dodatek

 Dziś kulki proteinowe mogą mieć właściwie każdy smak i każdy kolor. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Warto jednak przy okazji aromatów i barwników wspomnieć o ogromnie ważnej rzeczy. Dobór aromatów nie jest przypadkowy. Okazuje się bowiem iż często aromaty połączone ze sobą lepiej wpływają na żerowanie ryb.

Podobnie jest z barwnikami. Kolor kulki proteinowej ma często bardzo duże znaczenie. Możemy zrobic parę testowych kulek. I nie chodzi tu tylko o kolor kulki, wszystkie kolory kulek sprawdzamy w wodzie po to by zobaczyć jak przynęta wygląda w naturalnym środowisku po godzinie, dwóch czy dwunastu. To na tej podstawie dobieramy później odpowiednią ilość barwników.

Kulki proteinowe powstają z ciasta. Każde ciasto natomiast musi się kleić być zwarte, by można mu było nadać pożądany kształt. W wypadku kulek proteinowych jest to szczególnie ważne. Przynęta musi bowiem „trzymać” średnicę, odpowiedni zachowywać się po gotowaniu czy parowaniu. Głównie używa się dwóch składników wiążących.

- Jajka. Do ciasta na kulki proteinowe można je dodać ze skorupkami wtedy kulki będą bardziej „chrupiące”.

- Albumina jajeczna - składnik pozyskiwany z białka jaja kurzego, zawiera 85% białka, jest dobrze rozpuszczalna w wodzie i ma wysoką wartość odżywczą. Nadaje kulkom twardość, dobrze spaja i wiąże mix. Dzięki niemu ciasto zachowuje odpowiednią konsystencję. Stosowanie albuminy ma również ten plus, że mamy pewność co do jakości produktu. Jest to dość istotne w przypadku łowisk z dużą populacją raków i innych podwodnych stworków które lubią podgryzać nasze przynęty.
Dozowanie do 15%.

- CLO – Pod tą nazwą kryje się mieszanka proszków jajecznych, produktów zbożowych oraz całych ziaren dodatkowo wzbogaconych olejem z wątroby dorsza od którego pochodzi nazwa produktu: „Cod Liver Oil” czyli CLO. Stosuje się jedynie jako dodatek w ilości 7% mimo że przez wielu używany jest jako główny składnik mieszanki bazowej. Poprawia teksturę kulki oraz uzupełnia ją o ziarna nigru pospolicie zwanego murzynkiem.

Sól kuchenna – ze względu na właściwości konserwujące dobrze dodać niewielką ilość do każdej mieszanki, w celu oczywiście wyostrzenia smaku. Zwykle są to 2 może 3 szczypty.

Stymulatory apetytu - oraz wzmacniacze smaku i zapachu znacznie się poprawiają skuteczność kulek. Atraktory są przeważnie w postaci proszku, dozowanie to około dwie łyżeczki na 1kg składników. 

- Oleje - są kolejnym dodatkiem wpływającym na atrakcyjność naszych kulek. Polepszają właściwości ciasta, poprawiają jego walory smakowe i dostarczają wartościowych substancji potrzebnych rybom do życia. Najczęściej stosowane są oleje kukurydziane, sojowe, arachidowe, ale najlepszymi są oleje rybne (łososiowy, makrelowy, sardynkowy, śledziowy itp.). Dozowanie oleju to max. 30 ml na 1 kg ciasta, w mieszankach z dodatkiem mączki rybnej lub oleistych nasion stosujemy mniejsze dawki oleju, ponieważ będziemy mieli problemy z wyrobieniem ciasta. 

- Aromaty - Większość aromatów ma gorzkawy smak i musimy pamiętać o dodaniu substancji słodzącej, która go zniweluje. Do tego celu możemy użyć zwykłego cukru, miodu, glukozy a najwygodniejszy w użyciu będzie skoncentrowany słodzik. Początkującym polecamy niezawodną truskawkę i sprawdzającą się wszędzie wanilię oraz wypróbowanie jakiegoś ,,śmierdziucha". Dobrym sposobem jest również połączenie dwóch zupełnie skrajnych zapachów np. truskawka - krab, scopex - wątroba itp.. Dokładne dozowanie aromatu znajduje się zawsze na opakowaniu podane przez producenta, podczas gotowania kulek zawsze jakaś część aromatu z ich zewnętrznej warstwy wyparowuje. Dobrym sposobem na pozbycie się tego problemu jest użycie mniejszej jego ilości aromatu podczas wyrabiania ciasta, a po ugotowaniu i wysuszeniu kulek możemy dodać pozostałą jego część wraz ze słodzikiem. Przed zamrożeniem porcji kulek powinniśmy również przeprowadzić podobny zabieg, gdyż podczas zamrożenia też następuje pewna utrata zawartego w nich aromatu. 

- Kazeina – czyli główne białko mleka. W mixie stosowany w celu podniesienia liczby protein, których posiada aż 90%. Używam wersji kwasowej kazeiny o frakcji 90 mesh. Dozowanie 5 dag.

WPC – „whey protein concentrate” - czyli koncentrat białka serwatki. Specyfik mający na celu przede wszystkim podniesienie wartości odżywczej moich kulek a dokładniej wzbogacić je o proteiny czyli białka pochodzenia mlecznego. Charakteryzuje się wysoką przyswajalnością porównywalną z najlepszymi mączkami rybnymi. Koncentratu w składnikach stosuje się 10% na kilogram.

- Drożdże piwne – aminokwasy w nich zawarte mają ogromny wpływ na przyswajanie białek, tłuszczy i węglowodanów. Dodatkowo posiadają sporo witamin oraz białka na poziomie około 45%. Jeden z niezbędnych dodatków wszystkich mieszanek. Dozowanie na poziomie 3%. 

- Betaina – legendarny już dodatek, w hodowli zwierząt stosowany jako środek przyspieszający wzrost masy mięśniowej. Poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm, dawkowanie na poziomie 1 dag na kilogram. Wszystko ładnie i pięknie wygląda gdyby nie jeden mały szkopuł związany z betainą. Otóż traci ona swoje właściwości w wysokich temperaturach, stąd też powinno skrócić się do minimum czas gotowania/parowania naszych kulek do minimum. Najlepiej obsypać nią kulki zaraz po parowaniu gdy są jeszcze wilgotne. 

 

 

 

 

Wyrabianie ciasta na kulki

 

Wyrabiając ciasto należy pamiętać o tym aby dokładnie wymieszać ze sobą zarówno wszystkie komponenty suche w jednym naczyniu i wszystkie komponenty płynne w drugim, osobnym naczyniu. Dodatki wsypujemy do składników suchych. Mieszając składniki dodajemy suche do mokrych małymi porcjami dokładnie mieszając. Do mieszania składników możemy użyć miksera lub wiertarki  z końcówką do mieszania. Nie mieszamy od razu całej zawartości suchych składników. Najlepiej na początku mieszamy 1/3 i pozostawiamy żeby się przegryzły zapachowo i smakowo. Możemy je pozostawić na ok. 1 godz. i później dodajemy i mieszamy pozostałą część suchych składników. Jeżeli po wymieszaniu składników ciasto jest za mokre możemy dodać więcej suchych składników. Dlatego najbezpieczniej jest przygotować odrobinę więcej suchej mieszanki, którą w razie potrzeby wykorzystamy do usunięcia zbyt wilgotnej konsystencji ciasta. Gdy mamy już wyrobione ciasto należy zawinąć je w plastikowy worek i pozostawić tak na około 10-15 minut aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą „przegryzły”. W tym czasie możemy zacząć przygotowywać stół do rolowania kulek. Kulki możemy robić ręcznie. Wadą tej metody jest bardzo czasochłonna praca i wykonane kulki będą o różnych rozmiarach.Lepiej do wykonania kulek wykorzystać różnego rodzaju rollery, które umożliwiają wykonanie kulek o określonej średnicy.

 

 

 

Rolowanie kulek proteinowych

Osoby które nie wyrabiają dużych ilości kulek polecam małe tablice rolujące. Przy jej użyciu nie musimy zaopatrywać się w żadne pistolety czy też maszynki do wyciskania wałków, gdyż spodnia ich część jest przystosowana do rozwałkowywania ciasta do odpowiedniej średnicy oraz co ważne do przycinania odpowiedniej długości tychże wałków. Aby ułatwić sobie samo rolowanie można choć nie jest to konieczne nasmarować olejem obydwie powierzchnie rolera.

 

roller maly 3

roller maly 2

roller

Kolejnym etapem jest obróbka termiczna naszych kulek. Można je ugotować w garnku z wodą lub uparować. W przypadku słodkich kulek zdecydowanie polecam drugą metodę, gdyż podczas parowania w dużo mniejszym stopniu utracimy atraktory zastosowane przy produkcji, takie jak aromat, barwnik itd.
Po parowaniu/gotowaniu należy odsypać kulki do jakiegoś przewiewnego pojemnika, najlepsza będzie zwykła plastikowa skrzynka po warzywach. Kulki w niej muszą odparować, a następnie wyschnąć przez kilka najbliższych dni. Przy użyciu konserwantu mogą to być 2 dni, jeśli komuś natomiast zależy na twardszych kulkach można je suszyć o wiele dłużej.

 

Po wyjęciu kulek z wody możemy przełożyć je do metalowych koszyków w celu odcedzenia wody. Po wstępnym osuszeniu układamy je na przeznaczonym do tego celu ręczniku, a następnie umieszczamy w plastikowych skrzynkach. Przenosimy do miejsca, w którym będziemy je suszyć. Możemy je rozłożyć na np. ręczniku, nie wolno suszyć kulek na pełnym słońcu ponieważ popękają.

Kulki możemy przechowywać w lodówce lub zamrażarce gdy nie użyliśmy do produkcji kulek konserwantów. Do przechowywania kulek możemy użyć plastikowych paczek lub pojemników. Pozwolą nam na segregację kulek pod względem zapachu i przeznaczenia na określony zbiornik wodny.

 

Nazwy produktów, które możemy znaleźć w róznych przepisach w Internecie:

Białko z mleka (Lactalbumine) - 88% czystego białka. Pozwala uzyskać dobra konsystencję ciasta. Często stosowane łącznie z kazeina
Kazeina - 96% czystego białka - składnik białkowy z mleka, niezbędny do sporządzania kulek proteinowych
Kazeina kwasowa (Sodium caseine) - 96% białka. Produkt bardzo lekki i klejacy, zalecany do sporządzania kulek pływających
Kazeina wapniowa (Calcium caseine) - 96% białka. Produkt cięższy i mniej klejący od kazeiny kwasowej
Karma dla narybku (Salmon fry) - 52% białka. Koncentrat mączny, stosowany jako pokarm w hodowli narybku łososia i pstrąga
Jaja w proszku (Egg albuminę) - 50% białka. Częściowo zastępujące świeże jaja, umożliwiające otrzymanie ciasta o twardszej konsystencji
Suchy pokarm dla psów lub kotów – skład w zależności od producenta
Pokarm dla ryb akwariowych (warto kupić pokarm dla ryb do oczka wodnego)
Mąka sojowa
Mąka kukurydziana
Mąka pszenna
Kasza kukurydziana
Mleko w proszku
Kasza manna
Wszelkiego rodzaju mieszanki dla ptaków ozdobnych i gryzoni (oczywiście po zmieleniu)
Mączka rybna lub kostna
Jaja kurze

Inną grupą składników są substancje smakowo zapachowe:

Cukier
Miód
Dżemy i konfitury
Wszelkiego rodzaju atraktory 

 

 

 

 

 

lin 

Lin

  leszcz

Leszcz

 

karpk

Karp 
 

 karas

Karaś

 

Kulki z kaszy manny i ziemniaków

 

 

Chlebowe kulki z piekarnika

 

Kulki proteinowe roslinne

 

 

 Kulki z dodatkiem konopii

 Kulki z dodatkiem mączki rybnej

 

 

 Kulki z dodatkiem pokarmu dla psa lub kota

 

Kulki z dodatkiem pokarmu dla ptaków

 

  Kulki z dodatkiem kukurydzy 

 

Kulki z orzechami arachidowymi

 

  Kulki ziołowe