Nasi goście2

059370
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W poprzednim tygodniu
W tym miesiącu
W poprzednim miesiącu
Wszyscy goście
9
95
327
58523
1704
2972
59370

Twoje IP: 3.235.179.111
2021-10-21 02:54

 Kulki na karpia

 

karpk


                                      

 

Pomimo że gama miksów zapewnia potrzeby większości  karpiarzy, którzy sami robią kulki, istnieje jednak grupa wędkarzy, którzy chcą sami , od podstaw zbudować swoją przynętę. Nie ma większej satysfakcji jak złowienie karpia na kulkę wykonaną własnoręcznie. Na początku domowa produkcja może nastręczyć trochę problemów,  więc dla początkujących mam kilka krótkich rad :

   Proporcja pomiędzy mieszanką, a składnikami płynnymi to zawsze około 1 kg do 0.6 litra ( około 12 średnich lub 10 dużych jaj, mogą wystąpić odstępstwa od proporcji do 10 % w zależności od składu miksu )

   Atraktory, konserwant czy inne płynne dodatki zawsze dodajemy do płynu  (jajek lub albuminy z wodą), rozprowadzają się lepiej w mieszance, należy  pamiętać o proporcjach z punktu pierwszego.

   Dobre ciasto to takie które klei się do siebie a nie do rąk, i nie rozpada się przy rolowaniu, konponując własny miks należy zachować pewną zasadę, musi on mieć podstawę w której osadza się składniki typu nasiona, mąka rybna itp. Podstawa to minimum 50 %, ale najlepiej 60 % wagi, dobra baza z której można zaczynać to 30 % mąki sojowej pełnotłustej, 25% mąki kukurydzianej,   5 % mąki sojowej odtłuszczonej, następnie można dodać wszystkie inne składniki .

    Dobre ciasto nie ma pamięci kształtu (tzn. nie ciągnie się i zachowuję się podobnie do plasteliny,  zrolowane kulki nie odkształcają się).

   Gdy ciasto zbyt się klei do rąk po dodaniu wszystkich składników można dodać trochę oleju rybnego lub sojowego 20 ml na 1 k.

 

1 Przepis

 40 % mączka 

25 % mąka sojowa

25 % mąka kukurydziana

10 % mleko w proszku

jajka

15 ml specjalist flavours – ryba owoc

 

 

2 Przepis

 50 % Boile mix 50/50 TB

30 % mąka sojowa

10 % mleko w proszku

jajka

2 łyżeczki fish \ meat enhancer TB

(na 1 kg mieszanki )

6 ml Impact Flawours scopex TB

 

 

3 Przepis

 50 % suchej i drobnej karmy dla zwierząt ( zmielić w młynku )

20 % mąki sojowej

10 % mąki tortowej

10 % mąki kukurydzianej

2-3 łyżki stołowe siemienia lnianego

1 szklanka otrębów pszennych

do 10 dużych jajek 

150 ml miodu

5 ml atraktora  - owoc lub ryba z owocem

 

 

4 Przepis

1 kg mąki tortowej

0,5 kg mąki kukurydzianej

0,5 kg mleka w proszku

15 dag kazeiny na każdy kilogram

10 jajek

żółty barwnik

wanilia Marcela Van Den Eynde

 

 

 

5 Przepis

mąka kukurydziana 30%

kazeina 30%

mąka tortowa 20%

kasza manna 10%

miód 10%

 

 

6 Przepis

mielone orzeszki ziemne 40%

kasza manna 30%

mąka kukurydziana 20%

mleko w proszku 10%

 

 

7 Przepis

500g mąka kukurydziana

200g mąka tortowa

300g mleko w proszku

1-2 łyżki stołowe miodu

jaja, aromat

 

 

 

8 Przepis

170 g kazeiny

80 g białka z jaj

20 g mąki pszennej

30 g mąki sojowej

20 g kaszy manny

2 łyżeczki proszku do pieczenia i 12 jaj.

 

 

9 Przepis

500g mąka kostna

300g mleko w proszku

200g mąka tortowa

barwnik

5-6 jaj

 

 

10 Przepis

kasza manna 30%

mąka kukurydziana 25%

mąka sojowa 25%

mleko w proszku 10%

mielone konopie 10%

 

 

11 Przepis

1000g mąki tortowej

500g mąki kukurydzianej

500g mleka w proszku

150g kazeiny na każdy kilogram

wanilia Marcela Van Den Eynde

żółty barwnik

10 jajek

 

 

  12 Przepis
  100 g kazeiny
  100 g mąki pszennej
  100 g grysiku z kukurydzy
  i 30 g albuminy laktozowej.
  Wszystkie składniki są dokładnie wymieszane, lekko osłodzone (najlepiej słodzikiem, bowiem cukier przyśpiesza proces psucia się przynęty). Jako dodatki można stosować miód w niewielkich ilościach i odrobinę wanilii. Do mieszanki należy dodać 4-6 kurzych jaj i wyrabiać z niej ciasto na jednolitą masę, z której formuje się niewielkie kulki wielkości 10-20 mm, które następnie należy wrzucić na 2-3 minuty do gotującej się wody.

 

 

 

 

13 Przepis

1 kg mąki tortowej

0,5 kg mąki kukurydzianej

0,5 kg mleka w proszku

0,5 kg mąki sojowej

15 dag kazeiny

10 dag drożdży

jajka

barwnik

aromat waniliowy lub truskawkowy

 

 

  14 Przepis

 3 części kazeiny

 2 części laktalbuminy

 1 część wapnia

 1 część glutenu pszennego

 2 części mleka w proszku

 2 części koncentratu sojowego

 

 

 

15 Przepis

 30% mączka rybna

20% mączka sojowa

20% mączka krewetkowa

20% gluten pszenny

10% kazeina

 

 

16 Przepis

 5 części proszku kazeinowego

 1 część kazeinianu sodu

 1 część laktalbuminy

 2 części glutenu pszennego

 1 część mączki sojowej

 

 

17 Przepis

 2 części kazeiny

 2 części mąki pszennej

 2 części grysiku kukurydzianego

 pół części albuminy laktowej

 

 

18 Przepis

300g kazeina

300g mąka sojowa

350g mąka kukurydziana

30g miód lub melasa

20g skorupy z jaj

4-5 jaj

aromat waniliowy

 

 

19 Przepis

1 kg mąki kukurydzianej

1 kg kaszy manny

1 kg mąki sojowej

35 ml Scopexu Roda Hutchinsona

40 ml oleju słonecznikowego

jajka i barwnik (dowolny)

 

 

  20 Przepis

 500 g kaszy kukurydzianej

 250 g mąki sojowej

 150 g mąki kukurydzianej

 50 g mąki pszennej

 50 g mleka w proszku

 12 jaj

 

 

 

 

  21 Przepis

30% mąka sojowa

20% biszkopt mielony

20% karma dla psów

10% mleko w proszku

5% mielona karma dla ptaków egzotycznych

5% miód

 

 

 

22 Przepis

 400 g suchego pokarmu dla psów lub kotów

 100 g kazeiny

 100 g mąki sojowej

 100 g kaszy manny

 8 jaj

 

 

 

23 Przepis

kazeina 50%

mąka kukurydziana 25%

mąka pszenna 20%

cukier puder 5%

 

 

24 Przepis

1cz. mąki sojowej

1cz. mąki kukurydzianej

1cz. kaszy manny

1cz. kaszy kukurydzianej

1cz. glukozy

0,1cz. soli kuchennej

szafran

aromat owocowy

 

 

25 Przepis

zmielony suchy pokarm dla psów 35%

kasza manna 35%

mąka pszenna 30%

 

 

 

  26 Przepis

500g mąki pszennej

500g mąki kukurydzianej

500g mleka w proszku

2 łyżki stołowe miodu lipowego

fiolka olejku anyżowego

barwnik żółty.

5 jajek

250g cukru

 

 

  27 Przepis

mąka kukurydziana 40%

mąka pszenna 40%

kasza manna 10%

cukier puder 10%

Jajka 8-12 na kilogram, aromaty, dodatki smakowe, barwnik.

 

 

  28 Przepis

50% kazeina

20% lactalbumina

15% kazeinian wapnia

10% gluten pszenny

5% mleko w proszku

 

 

29 Przepis

500 g mąki kostnej

300g mleko w proszku (kazeina)

200 g mąka tortowa

łyżka miodu

Aromat owocowy w płynie (truskawkowy)

Barwnik (czerwony, brązowy)

Około 6 średnich jaj

Mąka kostna może być zastąpiona zmielonym suchym pokarmem dla psów

 

 

  30 Przepis

400 g mąka kukurydziana

400 g mąka pszenna

150 g kasza manna

50 g cukier puder

Suchy atraktor (waniliowy)

Barwnik (żółty, pomarańczowy)

Około 6 średnich jaj

 

31 Przepis

25% kazeina

30% mączka mięsna

10% mączka z łubinu

10% mąka sojowa

15% mąka pszenna

10% mąka kukurydziana

 

 

32 Przepis

500 g kasza manna

250 g mąka kukurydziana

100 g mąka sojowa

100 g mleko w proszku

5-6 jaj

Aromat

Barwnik (żółty, czerwony, pomarańczowy)

 

 

33 Przepis

pół szklanki mleka w proszku

pół szklanki soi proteinowej

czubata łyżka mąki sojowej

czubata łyżka mąki kukurydzianej

3 łyżki oleju słonecznikowego

12 jaj

żółty lub zielony barwnik

fiolka zapachu waniliowego

miód

 

34 Przepis

250 g kazeina

250 g mąka sojowa

250 mąka pszenna

Jaja

Aromat

   Barwnik

 

 

35 Przepis

500g mąka pszenna

300g kasza manna

100g mąka kukurydziana

3-5 op. słodzonego kisielu

owocowego (truskawka)

jaja

 

36 Przepis

500 g mąka kukurydziana

200 g mąka tortowa

300 g mleko w proszku

1-2 łyżki stołowe miodu

Jaja

Aromat

  Barwnik

 

37 Przepis

0,5 kg mąki kukurydzianej

0,5 kg mąki tortowej

0,5 kg kaszy manny lub kaszy kukurydzianej

0,25 kg mąki sojowej

cukier

barwnik

atraktor

1 jajo na 100g ciasta

Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy mąki.

 

38 Przepis

200 g kazeiny

200 g mąki sojowej

200 g mąki kukurydzianej

200 g ciasta proteinowego w proszku (Marcel van den Eynde)

100 g koncentratu zapachowego w proszku (truskawka)

Jedna zakrętka karpiowego koncentratu zapachowego (Kremkus niebieski)

12-15 jajek

Czerwony lub żółty barwnik spożywczy

 

39 Przepis

40% kazeina

15% kazeinian sodu

10% lactalbumina

20% koncentrat sojowy

15% gluten pszenny

 

 

40 Przepis

250 g zmielonego granulatu dla karpi koi

250 g proteinowej mieszanki „50/50”

Garść zmielonych ziaren słonecznika

2 mg atraktora czekoladowego

3 mg słodzika

6 średnich jaj

 

 

41 Przepis

500 g drobno zmielonego, suchego pokarmu dla psów

100 g mąki kukurydzianej

100 g mleka w proszku

3 łyżki stołowe cukru i substancje barwiące

3-5 jaj

 

42 Przepis

300g kasza manna

300g mąka pszenna

200g mąka kukurydziana

100g mąka ziemniaczana

barwnik, karmel

jaja

 

43 Przepis

250 g kaszki manny

125 g mąki kukurydzianej

125 g mąki sojowej

5 jaj

10 ml aromatu truskawkowego

2 łyżki rozpuszczonego cukru

Barwnik

 

  44 Przepis

500g kasza manna

250g mąka kukurydziana

100g mąka sojowa

100g mleko w proszku

5-6 jaj

aromat, barwnik

 

45 Przepis

dwie szklanki mąki kukurydzianej

dwie szklanki mleka w proszku

szklanka mąki pszennej

szklanka kaszy manny

6 jajek

dwie łyżki stołowe miodu pszczelnego

dwie łyżki stołowe oleju

barwnik spożywczy

zapach

Jajka i miód miksuję i stopniowo dodaję do nich wymieszane składniki suche. Powinno z tego wyjść jednolite dość twarde ciasto. Jeżeli jest za rzadkie dosypuję mąki kukurydzianej, jeżeli za twarde dolewam mleka.

 

46 Przepis

30% kazeina

20% lactalbumina

10% kazeinian wapnia

10% koncentrat sojowy

10% gluten pszenny

20% mleko w proszku

 

47 Przepis

85 g kazeiny

60 g kiełków pszenicy

60 g mleka w proszku

30 g glutenu, 30 g drożdży

30 g albuminy [B]

 

48 Przepis

20% kazeina

15% kazeinian wapnia

30% mączka mięsna

10% mączka z łubinu

10% koncentrat sojowy

15% gluten pszenny

 

49 Przepis

60 g Casilanu

120 g mąki sojowej

60 g zmielonej karmy dla ptaków

45 g minerałów morskich

15 g zmielonych migdałów

 20 ml atraktora o zapachu korzennym

 

 

50 Przepis

400g mąka kukurydziana

400g mąka pszenna

150g kasza manna

50g cukier puder

suchy atraktor

barwnik

5-6 jaj

 

   51 Przepis

1 część drobno sproszkowanych drożdzy winnych lub lepiej piwnych,
 2 części odtłuszczonego mleka w proszku lub najlepiej użyć kazeiny, o którą dość trudno.
 2 części mączki sojowej, ale trzeba samemu zmielić soję,
 składniki zapachowe: truskawka, wanilia, anyż, miód,
 2 części mieszaniny drobnych mączek: pszennej, jęczmiennej i owsianej, ale nie więcej na całość porcji kulek, by zbyt nie "rozcieńczać" białka.

Wystarczy wszystko dobrze wymieszać, wyrobić z wodą na gęstą masę. Uformować kulki, obtoczyć w białku kurzym i sparzyć we wrzącej wodzie. Gotować tak, aby nie były ani miękkie ani twarde. Czas gotowania uzależniony jest od wielkości kulek i należy samemu dobrać właściwy moment.

Do kulek stosujemy najczęściej haczyk o numerze 12-14, do którego przywiązujemy wcześniej nabite kulki na żyłce, bez wytrzymałościowej np. 0,04. Jest to metoda zwana włosową.

 

52 Przepis

85 g kazeiny

60 g kiełków pszenicy

60 g mleka w proszku 

30 g glutenu

30 g drożdży

30 g albuminy

 

53 Przepis

Fish Mix Tandem Baits - 2kg

 Carp pellet Kałamarnica&Ośmiornica Tandem Baits - 0,5kg

 Carp pellet Krab Tandem Baits - 0,5kg

 Mielone makuchy lniane - 0,3kg

 Tran z dorsza - 100ml

 Fish/Meat Enhancer i Stymul. Ryba wędzona - po 1 łyżce

 

54 Przepis

mąka sojowa - 30%

zmielony biszkopt lub piernik - 20%

mielony granulat pstrągowy(dostępny w sklepie wędkarskim) - 20%

mleko w proszku - 15%

mielone prażone konopie(sklep wędkarski) - 10%

mielony pokarm dla papug - 5%

50ml aromatów

jaja (10szt na kilogram suchych składników)

 

55 Przepis

0,5kg mąki pszennej

0,5kg mąki kukurydzianej

0,5kg mleka w proszku

0,25kg cukru

5 jajek

2 łyżki miodu

jedna fiolka anyżu

barwnik żółty

 

 

56 Przepis

1 cz. mielonych konopi

2 cz. mielonych karmy dla papug

1 cz. glukozy spożywczej - jako słodzik

2cz. mąki sojowej

aromat truskawkowy

 

57 Przepis

 0,5 kg mąki pszennej

 0,5 kg mąki kukurydzianej

 0,5 kg mleka w proszku

 0,25 kg cukru

 5 jajek,

2 łyżki stołowe miodu lipowego

 fiolka olejku anyżowego

barwnik żółty

 

58 Przepis

100 g kazeiny/mleka w proszku

100 g kaszy manny

100 g mąki tortowej

100 g mąki kukurydzianej

150 g konopi Marcela Van Den Eynde

150 g arachidu Marcela Van Den Eynde

250 g mączki rybnej lub kostnej

50 g suszonej krwi

8-12 jaj

atraktor pochodzenia zwierzęcego: krab, rak, krewetki, ochotka, scopex

 

59 Przepis

1 kg mąki tortowej

 0,5 kg mąki kukurydzianej

0,5 kg mleka w proszku

15 dag kazeiny na każdy kilogram

10 jajek

żółty barwnik

wanilia Marcela Van Den Eynde.

 

 

60 Przepis

500g drobno zmielonego, suchego pokarmu dla psów lub kotów

100g mąki kukurydzianej

100g mleka w proszku

trochę cukru

substancje barwiące np. szafran

substancje zapachowe

  1. 5 jaj

 

 

  61 Przepis

1 kg kazeiny

1 kg mąki tortowej

 1, kg mąki kukurydzianej

 25 jaj 1/2 torebki wanilii lub tutti frutti

1/4 litra miodu

 

62 Przepis

0,5 kg mąki sojowej

0,5 kg maki kukurydzianej

0,5 kg kaszki manny

0,3 kg mleka w proszku

1 łyżka stołowa soli

1 jajo na 0,1kg ciasta

 

63 Przepis

16 jaj

1 kg mąki kukurydzianej

1/2 kg mąki tortowej

 łyżka stołowa karpiowego atraktora Kremkusa

1/2 szklanki miodu

2 szklanki mleka w proszku.

 

64 Przepis

2 szklanki mąki kukurydzianej

1/2 szklanki mąki sojowej

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanka kaszy manny

3 lub 4 jaja, 3 łyżki miodu

3 łyżki oleju

barwnik spożywczy

środek zapachowy (ok. 15-2- ml na tą porcję ciasta).

 

65 Przepis

12 jaj

żółty lub zielony barwnik

 fiolka zapachu waniliowego

 miód

3 łyżki oleju słonecznikowego

 pół szklanki mleka w proszku

 pół szklanki soi proteinowej 

czubata łyżka mąki sojowej

 tyle samo mąki kukurydzianej.

 

66 Przepis

1 cz. mąki sojowej

2 cz. mąki kukurydzianej

2 cz. kaszy manny

2 cz. koncentratu do wyrobu kul Van den Eynde

 

67 Przepis

 2 szklanki mąki kukurydzianej,

2 szklanki mleka w proszku,

1 szklanka mąki pszennej,

1 szklanka kaszy manny,

6 jajek

2 łyżki stołowe miodu

2 łyżki stołowe oleju jadalnego

 barwnik spożywczy

 atraktor

 3 czubate łyżeczki (w proszku) lub 1 łyżeczka (w płynie).

 

68 Przepis

0,5 cz. mielonych konopi

2 cz. mielonych ziaren dla ptaków

1 cz. glukozy spożywczej - jako słodzik

aromat: Scopex - Mosella

 

69 Przepis

dwie szklanki mąki kukurydzianej

dwie szklanki mleka w proszku

szklanka mąki pszennej

szklanka kaszy manny

sześć jajek

dwie łyżki stołowe miodu

dwie łyżki stołowe oleju jadalnego

barwnik spożywczy

atraktor: 3 czubate łyżeczki (w proszku) lub 1 łyżeczka (w płynie)

 

70 Przepis

0,5 kg mąki pszennej

0,5 kg mąki kukurydzianej

0,5 kg mleka w proszku

0,25 kg cukru

5 jajek

2 łyżki stołowe miodu lipowego

fiolka olejku anyżowego, barwnik żółty

 

 

  71 Przepis

350g mączka kostna

200g mleko w proszku

400g otręby pszenne

30g cukier

4 jajka

aromat owocowy

 

 

72 Przepis

1 kg kazeiny

1 kg mąki tortowej

1 kg mąki kukurydzianej

25 jaj

1/2 torebki wanilii lub tutti frutti

1/4 litra miodu

 

  73 Przepis

500g zmielony pokarm dla psów)

300g mleko w proszku

200g mąka tortowa

100g mąka kukurydziana

barwnik

aromat tutti –frutti

 

 

74 Przepis

1 kg mąki kukurydzianej

2 szklanki mleka w proszku

1/2 kg mąki tortowej

16 jaj,

1/2 szklanki miodu

łyżka stołowa karpiowego atraktora Kremkusa

 

75 Przepis

500g mąka kukurydziana

300g mąka tortowa

200g mleko w proszku

100g siemię lniane mielone

100g słonecznik mielony

1-2 łyżki stołowe miodu

jaja, aromat

 

  76 Przepis

250g kazeina

250g mąka sojowa

250g mąka pszenna

jaja, aromat

 

  77 Przepis

60 g kazeinianu sodu

60 g mączki rybnej

60 g Casilanu

30 g kiełków pszenicy

30 g minerałów morskich

60 g mączki sojowej

 

78 Przepis

60 g Casilanu

120 g mąki sojowej

60 g zmielonej karmy dla ptaków

45 g minerałów morskich

15 g zmielonych migdałów

20 ml atraktora o zapachu korzennym

 

79 Przepis

 1,5cz. mąki sojowej

1cz. konopi mielonych

1cz. kazeiny

1cz. mąki kukurydzianej

wanilia

barwnik

 

80 Przepis

300g mąka pszenna

250g mąka ziemniaczana

200g kasza manna

200g pokarm dla psów

szczypta soli

jaja

 

 

 

  81 Przepis
Ugniatamy trochę piernika z miodem i cukrem i pozostawiamy w naczyniu
Do drugiego naczynia z przegotowaną wodą dodajemy troszkę szafranu, kopiatą łyżkę mąki kukurydzianej i łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy.
Wodę wlewamy do piernika i ugniatamy na jednolitą masę a jeżeli jest ona za rzadka to dodajemy jeszcze mąki
Do tego ciasta dodajemy zmieszaną ze sobą bułkę z garścią sera, zmielonych konopi i łyżki miodu.
Ugniatamy ponownie ciasto i sprawdzamy czy daję się formować z niego kulki jeżeli nie to dodajemy wody lub mąki.
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mogą popękać. Najlepiej suszyć je w temp. Pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.

 

82 Przepis
Zagotować wodę
Do nie gotującej wsypać trochę szafranu dwie łyżki mąki kukurydzianej i trochę cukry pudru
Wymieszać i jeżeli jest za rzadkie to dosypać jeszcze mąki.
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mogą popękać. Najlepiej suszyć je w temp. Pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.

 

 83 Przepis
Ugnieść świeżą bułkę dodając garść białego sera, łyżkę siemienia konopnego i 1 łyżkę miodu.
Jeżeli masa jest za mało sprężysta można dodać sera, miodu lub niewielką ilość wody.
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mogą popękać. Najlepiej suszyć je w temp. Pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.

 

84 Przepis
Ugnieść 1 dużego ugotowanego ziemniaka dodając żółtko, łyżkę cukru pudru i łyżkę mąki kukurydzianej
Jeżeli masa jest za rzadka dodajemy jeszcze mąki
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mogą popękać. Najlepiej suszyć je w temp. Pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.

 

85 Przepis
Składniki :
• 0,5 kg maki pszennej
• 4 łyżki stołowe miodu
• 0,5 kg mąki torowej
• 0,5 kg mąki kukurydzianej
• 6 łyżek oleju
• 20 g. mąki z soi
• 12 jaj

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )

 

86 Przepis
Składniki :
• 0,5 kg mleka w proszku
• 0,5 kg mąki kukurydzianej
• 0,5 kg kaszy kukurydzianej
• 0,5 szklanki rozpuszczonego cukru
• Małe opakowanie wanilii
• 14 jaj
• Barwnik żółty

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )

 

87 Przepis
Składniki :
• 1 kg maki tortowej
• 1 kg kazeiny
• 1 kg maki kukurydzianej
• 20 jaj
• 0,5torebki wanilii
• 0,5 szklanki miodu

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )

 

 

88 Przepis
Składniki :
• 100 g. sera białego
• 100 g. mąki pszennej
• 100 g. maki kukurydzianej
• 6 jaj

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )

 

 

89 Przepis
Składniki :
• 0,5 szklanki mleka w proszku
• 0,5 szklanki mąki z soi
• 0,5 szklanki miodu
• barwnik
• zapach waniliowy
• 12 jaj
• 3 łyżki oleju słonecznikowego
• 0,5 szklanki mąki kukurydzianej.

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )

 

90 Przepis
Składniki :
• 8 jajek
• 1 szklanka maki pszennej
• 1 szklanka kaszy manny
• 2 szklanki maki kukurydzianej
• 2szklanki mleka w proszku
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki oleju
• barwnik
• atraktor

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )

 

91 Przepis
Składniki :
• 150 g mielonych, suszonych orzechów arachidowych
• 150 g konopi
• 100 g maki kukurydzianej
• 100 g kaszy mannej
• 100 g maki tortowej
• 100 g mleka w proszku
• 250 g maczki rybnej
• 50 g suszonej krwi
• 10 jaj
• atraktor

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )

 

92 Przepis
Składniki :
• 0,5 kg mleka w proszku
• 0,5 kg maki pszennej
• 2 łyżki stołowe miodu
• 0,5 kg maki kukurydzianej
• 0,25 kg cukru
• 5 jajek
• fiolka olejku anyżowego
• barwnik żółty.

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )

 

93 Przepis
Składniki :
• 0,5 kg mleka w proszku
• 1 kg maki tortowej
• 0,5 kg maki kukurydzianej
• 15 dag kazeiny na każdy kilogram
• 11 jajek
• Barwnik

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )

 

94 Przepis
Składniki :
• 150g. mączki rybnej
• 150 g. mąki sojowej
• 150 g. kaszy mannej
• 25 g. mąki kukurydzianej
• 25 g. mąki pszennej
• 10 jaj

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )

 

 

95 Przepis
Składniki :
• 250 g. kaszy mannej
• 120 g mąki z soi
• 100 g. maki kukurydzianej
• 6 jaj
• Atraktor

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )

 

96 Przepis
Składniki :
• 400 g. mąki z orzechów
• 300 g. kaszy mannej
• 200 g. mąki z soi
• 100 g. mleka w proszku
• 10 jaj
• Atraktor

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )

 

 

97 Przepis
Składniki :
• 300 g . kaszy mannej
• 250 g. maki kukurydzianej
• 250 g. mąki sojowej
• 100 g . zmielonych konopi
• 100 g. mleka w proszku
• 10 jaj
• atraktor

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )

 

 

98 Przepis
Składniki :
• 1 kg mąki kukurydzianej
• 1kg kaszy mannej
• 1kg maki z soi
• Atraktor
• 10 łyżek oleju
• 10 jaj

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )

 

 

99 Przepis
Składniki :
• 4 szklanki mleka w proszku
• 6 szklanek mąki kukurydzianej
• 5 jaj
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 szklanka płatków owsianych
• 0,5 szklanki miodu

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )

 

 

100 Przepis
Składniki :
• 1 kg mleka w proszku
• 1 kg mąki kukurydzianej
• 0,5 kg mąki sojowej
• 250 g. kaszy mannej
• 10 jaj
• 0,5 szklanki roztopionego cukru

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )

 

 

101 Przepis
Składniki :
• 1 kg maki kukurydzianej
• 15 jaj
• 0,5 szklanki miodu
• 0,5 kg maki tortowej
• łyżka atraktora
• 20 g. mleka w proszku.

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )

 

 

 

.