Ciasto kakaowo-żelatynowe na ryby

 

 

Proporcje:
3 ziemniaki średniej wielkości
50 dkg (1/2 kg) części mąki kukurydzianej
25 dkg mąka pszenna
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka wanilia
1,5 paczka żelatyny
8 łyżek kakao

 

Wykonanie:
Gotujemy 3 ziemniaki średniej wielkości na miękkko.
100 gr orzechów połówki (rozwałkować na drobne kawałki ale nie robotem, tylko wałkiem)
Wszystko mieszamy i dodajemy w małych porcjach chłodną wodę mieszając.
Wyrabiamy masę tak żeby była sucha, ponieważ dodamy jeszcze gotowane ziamniaki, które również zawierają wodę.
Rozdrabniamy widelcem gotowane ziamniaki, studzimy i dodajemy do ciasta wyrabiając ręką.
Wyrabiając możemy dodać mąkę tak długo aż masa nie będzie lepić się do rąk.

Ciasto dzielimy na porcje o wielkości jakie będziemy potrzebować na jedno wyjście na ryby.
Resztę podzielone na wybrane porcje mrozimy.

Z ciasta, które wykorzystamy na łowisku robimy wałeczki o średnicy ok. 1,5 cm i kroimy na kostki 1,5 na 1,5 cm.
Z kostek możemy zrobić kulki.
Do wrzącej wody wrzucamy przygotowane kostki lub kulki w zalezności co wybierzemy.
Gotujemy wszystko ok. 5 min. aż kostki wypłyną na powierzchnię.
Odcedzamy suszymy i ruszamy na ryby.
Kostki zakładamy na haczyk.

 

 

 

cofnij150