Pasta z grochu

 

 

Przed wsypaniem grochu do garnka dla naszej wygody dobrze jest położyć na dno garnka metalowy wkład do gotowanie na parze. Przygotowujemy określoną porcję grochu w łupinach i moczymy groch około 10 godzin. Uzupełniamy wodę tak żeby groch był zanurzony i przystępujemy do gotowania. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień i na małym ogniu gotujemy przez ok. 40 min. Możemy to przyśpieszyć dodając do gotowania szczyptę sody oczyszczonej. Pamiętajmy żeby mieszać gotowany groch. Gdy groch będzie miękki miksujemy za pomocą blendera i w czasie miksowania stopniowo dodajemy ok. 20 dag. kaszy manny. Całość dokładnie miksujemy i wylewamy na głęboki talerz lub miskę i pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę. W przypadku gdy pasta jest zbyt rzadka możemy dodać kaszy manny.
Możemy eksperymentować zmieniając groch na np. kaszę kukurydzianą, soję, cieciorkę, bób, fasolę. Możemy również dodać barwnik. Rzadsza pasta będzie intensywniej pracować w wodzie (szybciej się rozpadnie). Pastę wkładamy do szczelnego pojemnika lub zawijamy we folię i przechowujemy w lodówce. Możemy podzielić sobie przygotowaną pastę na mniejsze porcje, żeby nie zabierać całości na łowisko.

 

 

 

 

cofnij150