- Odsłon: 25
Ciasto z kaszy manny
Wsypujemy trochę manny do kubeczka i zalewamy wrzątkiem, ale tak aby nie zatopić kaszy, a jedynie ją dobrze zmoczyć i nakrywamy na kilka minut. Jeszcze gorącą, ale gdy już nie parzy, wyjmujemy kaszę z kubka. Tworzy wówczas masę sparzoną, kleistą, którą teraz trzeba wyrobić wygniatając w rękach. Co jakiś czas obtaczamy w kaszy i wyrabiamy, aż przestanie się kleić do rąk. Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, dodajemy odrobinę oleju słonecznikowego lub oliwy, można również tranu i dalej wyrabiamy. Gdy już ciasto jest gotowe dodajemy sypkich dodatków smakowo-zapachowych. Po wyrobieniu z tymi dodatkami, trochę trwa, mamy ciasto gotowe do założenia na hak.
Musi być tak wyrobione, żeby nie spadało z haczyka przy zarzucaniu zestawu gruntowego. Nie jest to zresztą trudne. Używamy różnych zapachów: brasem, wanilię, truskawkę, czekoladę, miód i inne swoje Aromatixy, tutti-frutti Marcela, migdał, czosnek, karmel Dragona, a także suszone dafnie kupione w sklepie akwarystycznym, oraz inne. Możemy dosłodzić glukozą, ale należy uważać, bo zbyt duża ilość i ciasto może stać się za gumowate.