- Odsłon: 27
Ciasto na karasia
Do zrobienia ciasta stosujemy zwykłą pszenną mąkę sklepową, wodę mineralną nie gazowaną. Żadnych olejów czy maseł, jajek itp. Dodajemy sok z czosnku tylko świeży. Nie używam suszonego czosnku bo skutek jest o wiele słabszy, najprawdopodobniej sok szybciej i lepiej dyfunduje do otoczenia i w skutek tego efekt jest lepszy. Zarabiamy garść ciasta choć wykorzystujemy tylko niewielką część, ponieważ wygodnie jest wtedy wcierać czosnek. 1/5 główki odcinamy nożem, ciasto układam w płaski naleśnik i dokładnie wcieramy, a cztery takie powtórzenia zupełnie wystarczają by ciasto miało odpowiedni zapach. Wielkość ciasta jest też dość ważna. Najlepiej biorą na średnicę około 4,5 mm. Natomiast spławik to w granicach od 0,6 do 1,2g. Ważne jest także, aby na około 10 min przed łowieniem, zrobić z 20 takich kuleczek z ciasta i wrzucić w miejsce, w którym będziemy łowić, z rozrzutem do 2 m. Jeśli zanęcamy to tylko płatkami owsianymi, ale tylko wtedy jeżeli wiem, że łowisko jest bardzo urodzajne w karasie.