- Odsłon: 24
Kluski leniwe
Te kluski za to lubię robić i wykonuję je tylko na słodko i owocowo, choć można inaczej. Są to kluski serowe, ale z kartoflami w proporcji 3/1. Podstawową sprawą przy wykonywaniu tych klusek jest jakość sera. Musi być lekko wilgotny, o jednolitej konsystencji i absolutnie nie może być kwaśny. No cóż karpie lubią leniwe, ale mają wymagania jakościowe.
Ja przygotowuję ser od podstaw. Świeże mleko zsiadłe wylewam na gęste sito, by odcedzić serwatkę. Mleko na sitku zagęszcza się i powstaje biały ser. Ser musi być dobrze odsączony, ale lekko wilgotny. Trochę to trwa, więc ser trzeba przygotować co najmniej o dobę wcześniej. Najlepsze mleko do wyrobu sera, to te "prosto od krowy" po ściągnięciu odstanej śmietany.
Niestety mleko z kartonów, folii itd. jest o wiele gorsze i według mnie nie nadaje się.
Kartofle przygotowuje się w podobny sposób jak na kopytka. Dobrze jest lekko przemrozić w zamrażalniku, co by były po ugotowaniu słodkawe. Kartofle muszą być dobrze wystudzone, dlatego najlepiej ugotować je poprzedniego dnia i po ostudzeniu na noc wstawić do lodówki. Bierzemy 1,5 kg sera i 0,5 kg kartofli. Ser i kartofle przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Teraz do czterech jaj dodajemy aromaty i dodatki smakowe oprócz soków i mieszamy.
Dodajemy konserwanty płynne (sypkie dodajemy do sera z ziemniakami). Nie dodaję żadnych wzmacniaczy i innych ulepszaczy. Natomiast szybkość rozchodzenia się zapachów i smaków w wodzie stymuluję dodaniem do masy ciasta lub soków spirytusu. Nie przesadzać, łyżeczka do półtorej wystarczy, żeby nie upić ryby :). Spirytus można zastąpić likierem owocowym lub słodką wódką. Dodawać proporcjonalnie do ilości czystego spirytusu. Im większa ilość spirytusu i cieplejsza woda, tym szybciej rozchodzą się w niej cząstki zapachowo smakowe. Alkoholu nie dodawać do jaj, bo mogą się zważyć.
Zasady z dodawaniem słodkości i smaków są podobne jak w zestawie do kopytek. Stosuję soki z puszek owocowychjak ananas, brzoskwinia, morela, a także soki z konfiturwiśnia, truskawka, śliwka oraz sok z gotowanych skórek pomarańczy, również melasa, i dodatki sypkie w stylu coprach melasa, orzech arachidowy prażony mielony, czekoladę, truskawka, brasen. Soki dodaję do masy serowo kartoflanej. Soki należy dodawać z umiarem, bo rozwadniają masę i później trzeba będzie dodawaćwięcej mąki. Przy dodawaniu składników należy zwrócić uwagę by nie przesłodzić i dobrać smakowo. Można użyć cynamonu i goździka, ale bardzo ostrożnie odrobinę. Również dobra jest mieszanka piernikowa dragona, ale trzeba ją dobrze utrzeć w moździerzu i przesiać. Nadają się także wszystkie dodatki wymienione przy robieniu na słodko pyz.
Na koniec do wszystkiego dodajemy 40 dkg do pół kilo mąki pszennej i wyrabiamy ciasto. Tu też robimy próbę. Jeżeli ugotowana kluska wychodzi za mało ścisła (za rzadka) i macie poczucie, iż będzie spadać z haczyka, to do masy można dodać łyżkę kaszy manny lub mąki i dobrze ponownie wymieszać masę. Gdy są za twarde, to do masy możemy dodać trochę śmietany zrobionej z mleka w proszku, ale to bardzo rzadki przypadek. Po ugotowaniu postępujemy dokładnie jak z kluskami kartoflanymi.