Kluski serowe z kasz

 

 

 

Do zrobienia tych kluch nie potrzeba tyle zachodu co do leniwych, ale nie wiedzieć czemu jakoś stosunkowo rzadko je stosuję. Jednak ser i w tym wypadku, też musi być najwyższej jakości i przygotowujemy go tak samo jak na leniwe.
Należy uprażyć kaszę paloną gryczaną i ugotować bób. Do kilograma sera już zmielonego dodajemy, zmieloną kaszę gryczaną w ilości 20 dkg i tak samo bób około 20 dkg gotowany, wyłuskany, przepuszczony przez maszynkę od mięsa. Teraz dodajemy 20 dkg kaszy manny i mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem ściereczką na pół godzinki.
Następnie dodaję dwa jaja w których rozprowadzam wcześniej aromaty. Najczęściej dodaję konopno korzennych ze skopexem. Można użyć oczywiście aromatów słodko owocowych. Wyrobić ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodać mąki pszennej. Zrobić próbę z gotowaniem. Jeśli kluski wychodzą za rzadkie (za miękkie) należy dodać albo trzecie jajko i mąkę gryczaną, albo trochę kaszy manny. Gdy są za twarde, to dodajemy śmietany z mleka w proszku i mąki dla zagęszczenia. No reszta postępowania jest już znana z poprzednich opisów.
W oparciu o kartofle, ser i kasze można oczywiście zastosować wiele innych jeszcze klusek. Zawsze jednak trzeba pamiętać o sprawdzeniu konsystencji. Kluski nie mogą być za miękkie i rzadkie, bo będą spadać z haczyka i nie mogą być za twarde i gumowate, bo hak nie przebije przy zacięciu. Jeżeli kluchy wyjdą za twarde to jestjeszcze zawsze możliwość, a nawet wówczas potrzeba, zastosowania metody włosowej, ale to w przypadku połowów karpiowych. Twarde kluski doskonale trzymają się na włosie.

 

 

 

 

cofnij150