Kluski proteinowe

 

 

 

To kluski oparte o bazy będące mieszankami do wyrobu twardych kulek proteinowych. I choć procesy w produkcji kulek są podobne, to daje się zauważyć pewne różnice. Podstawową sprawą jest znacznie mniejszy udział jajek w gotowaniu kluch. Dlaczego skoro to białko? A no właśnie to jajka nadają taką twardość kulek. Kolejną różnicąjest możliwość użycia płynnych środków białkowych. Można się zastanawiać więc czy te różnice mają aż taki wpływ i warto robić miękkie kluchy, zamiast twardych kulek proteinowych.
Przemawia za tym fakt ponoszenia znacznie mniejszych kosztów, ale te są mniej ważne, a znaczenie ma przede wszystkim możliwość użycia miękkiej przynęty, dającej się założyć bezpośrednio na haczyk. A to już może mieć zasadnicze znaczenie. Bowiem można poławiać na nie zarówno karpie jak i leszcze i liny.
Można by rzec, iż dotychczas opisane kluchy są wystarczające i po co tworzyć te z mieszanek do kulek proteinowych. Właśnie jest sytuacja, w której warto. Jeżeli na łowisku nieprzełowionym kulkami, ale gdzie karpie są przez nęcenie przyzwyczajonymi do tej przynęty, warto podać coś bardzo przystającego. Oczywiście mowa o okresach kapryśnych brań lub gdy sami chcemy dokonać takiej zmiany. Biorąc pod uwagę, że wysoko proteinowe potrawy są niezwykle kuszące i ryby z chęcią po nie sięgają, to z całą pewnością nie ominą tej potrawy leszcze i liny. Właśnie z myślą o linach nie powinniśmy pozbywać się możliwości zastosowania tej potrawy.
Teraz zastanówmy się o jak wielką różnice chodzi przy użyciu jajek. Przy wyrobie kulek stosujemy dziesięć do dwunastu jajek na kg suchej masy. Do kluch bierzemy od jednego do dwóch jaj. Jeżeli zastosujemy jedno jajo kluchy stają się bardzo miękkie i dają się po ugotowaniu gnieśćjak ciasto i nadają się do połowów spławikowych. Natomiast jeśli damy dwa jajka spokojnie można stosować do typowej gruntówki dennej. Przy metodzie gruntowej z wywożeniem zestawu stosuję pośrednią ilość jaj. Ponieważ omówiliśmy sobie stosowaną ilość jaj, dalej w recepturach będę pisał już ilości pozostałych produktów.
Teraz jakich mieszanek użyć. Na pewno tylko renomowanych firm. Ja stosuję dwóch firm i dlatego tylko o tych będę pisał. Ale można oczywiście dobrać coś innego lub oczywiście zrobić taką mieszankę samemu. Wszystkie sypkie składniki należy dobrze wymieszać przed nawilżaniem. Wyrobić ciasto należy tak aby nie kleiło się do rąk, a jednocześnie musi dać się wałkować. Jeśli klei się do rąk, to albo jest za słabo wyrobione, albo za dużo dodano składników wodnych i jedynym ratunkiem jest zwiększyć dodanie masy mixu lub mąki pszennej. Brakującą wilgoć uzupełniamy wodą lub mlekiem. Osobiście wolę mleko, choć nie pozostaje to bez wpływu na wytrzymałość przed zepsuciem. Nie można zapomnieć o dodaniu spożywczych środków konserwujący.
Zacznę od tak zwanych śmierdziuchów. Do nich na kg suchej masy dodaję łyżeczkę tranu. Dodaje to atrakcyjności przynęcie. Niektóre przepisy będą zawierały mieszankę dwóch rodzajów miksów. Jednak staram się dobierać do tworzenia mieszanek miksów z tej samej serii gatunkowej. Do wzbogacenia miksów, szczególnie tych śmierdziuchowatych, dodaję zmielone granulaty, co jednocześnie pozwala zastąpić stosowanie konkretnych aromatów. Osobiście ten sposób dosmaczania uważam za najlepszy. Należy jednak bardzo miałko zmielić lub po zmieleniu dokładnie przesiać przez odpowiednie sito. 

 

 

 

 

 

Zestaw I


• 1. Fish Mix 2000 Mosella - 1kg
• Blue Mussel Mix Mosella - 1kg
• Carp pellet Kałamarnica&Ośmiornica Tandem Baits - 0,3kg
• Carp pellet Krab Tandem Baits - 0,3kg

 

 

 

Zestaw II


• Expert Pro Amino Fish Mosella - 2kg
• Carp pellet Kałamarnica&Ośmiornica Tandem Baits - 0,4kg
• Carp pellet Krab Tandem Baits - 0,3kg
• Kocia karma z wołowiną Flavorit - 0,2kg

 

 

 

Zestaw III


• Fish Mix Tandem Baits - 2kg
• Carp pellet Kałamarnica&Ośmiornica Tandem Baits - 0,4kg
• Carp pellet Krab Tandem Baits - 0,3kg
• Kocia karma z wołowiną Flavorit - 0,2kg
• Mielone makuchy lniane -0,3kg
Teraz chcę przedstawić zestawy słodkie i owocowe. Tu zamiast tranu dodaję oleju słonecznikowego w tych samych proporcjach. Kluchy gotuję w osłodzonej wodzie.

 

 

 

 

Zestaw IV


• Birdfood Blend Mosella - 1kg
• Expert Red Brird Food Mosella - 1kg
• Mielony orzech arachidowy prażony Dragon - 0,4kg
• Coco belge Dragon - 0,3kg
• Coprach melasa Dragon - 0,2kg
• cukier puder przesiany - 5dkg

 

 

 

Zestaw V


• Mega Seed Mix Tandem Baits - 2kg
• Mielone ziarno sezamowe - 0,3kg
• Mielony orzech arachidowy prażony Dragon - 0,4kg
• Coco belge Dragon - 0,2kg
• Coprach melase - 0,2kg
• cukier puder 5dkg
W tym zestawie zamiast coprach melasy dodać można zestaw zapachowy Brasem Marcela z Wanilią Marcela, Migdałem Dragona i Czekoladą Milenium Dragona. Do nawilżenia dodaję wówczas z puszki soku ananasowego i brzoskwiniowego.

 

 

 

 

Zestaw VI


• Fruid Mix Tandem Baits - 2kg
• Mielone ziarno sezamu - 20dkg
• Mieszanka Czekoladowa Dragona - 10dkg •Truskawka Marcela - 12dkg

 

 

 

 

Zestaw VII


• Total Spice Mix Tandem Baits - 2kg
• Carp Pellet Scopex Tandem Baits - 0,3kg
• Mielone konopie prażone - 02kg
• Mielone ziarno sezamowe - 0,3kg
• Mielone orzechy arachidowe - 0,3kg
• Gałka muszkatołowa utarta - pół gałki
• cukier puder - 5dkg
Do nawilżenia dodaję z puszki soku ananasowego i brzoskwiniowego.

 

 

 

 

cofnij150