- Odsłon: 58
Przepis na kulki na leszcza
Przepis 1
Zetrzeć lub wycisnąć 3 ząbki czosnku
Dodać go do 1 szklanki mąki
Dodać do mieszaniny trochę oleju i\lub wody.
Dokładnie wymieszać i sprawdzić czy da się uformować sprężyste kulki, jeżeli ciasto jest za suche dodać wody lub oleju, a jeżeli jest za mokre to dodajemy mąki
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mogą popękać. Najlepiej suszyć je w temp. pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.
Przepis 2
Ugniatamy bułkę z 1 łyżką anyżu, 1 łyżką cukru (najlepiej pudru)
Ugniatamy dodając olej roślinny aż będzie można uformować sprężyste kulki.
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mogą popękać. Najlepiej suszyć je w temp. pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.
Przepis 3
Mieszamy 3 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej i 1 łyżeczkę cukru pudru
Do sklejenia składników można użyć oleju roślinnego lub w ostateczności wody.
Dodajemy płyn aż z ciasta będzie można uzyskać sprężyste kulki.
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. zbyt wysoka temp. powoduje że mogą popękać.
Najlepiej suszyć je w temp. pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.
Przepis 4
- zetrzeć lub wycisnąć 3 ząbki czosnku
- dodać go do 1 szklanki mąki
- dodać do mieszaniny trochę oleju i\lub wody.
- dokładnie wymieszać i sprawdzić czy da się uformować sprężyste kulki, jeżeli ciasto jest za suche dodać wody lub oleju, a jeżeli jest za mokre to dodajemy mąki
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mogą popękać. Najlepiej suszyć je w temp. pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.
Przepis 5
- ugniatamy bułkę z 1 łyżką anyżu, 1 łyżką cukru (najlepiej pudru)
- ugniatamy dodając olej roślinny aż będzie można uformować sprężyste kulki.
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mogą popękać. Najlepiej suszyć je w temp. pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.
Przepis 6
- mieszamy 3 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej i 1 łyżeczkę cukru pudru
- do sklejenia składników można użyć oleju roślinnego lub w ostateczności wody.
- dodajemy płyn aż z ciasta będzie można uzyskać sprężyste kulki.
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mogą popękać. Najlepiej suszyć je w temp. pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.
Przepis 7
Ciasto Uniwersalne na kulki
- 2 średnie ugotowane ziemniaki ugnieść z 1 żółtkiem
- Dodać 1 łyżkę cukru pudru i 1 łyżkę mąki kukurydzianej
- Dodać połowę namoczonej i odsączonej bułki
- Całość wymieszać sprawdzając czy da się lepić z masy sprężystych kulek
- Do ciasta można dodać składnik zapachowy.
Kulki nie należy suszyć w piekarniku itp. ponieważ zbyt wysoka temp powoduje ich pękanie. Najlepiej jest je pozostawić w temp pokojowej na od kilku do kilkunastu godz.