Kulki na karasia

 

 

 

Przepis 1


- około 3 kromek chleba zalewamy niewielką ilością oleju najlepiej słonecznikowego
- dodajemy 1 średniego ziemniaka i ugniatamy aż z naszych składników zrobi się jednolita masa. Podczas tej czynności możemy dodać składnik zapachowy.
Oleju nie powinno być za mało ponieważ kulki będą pękać. Najlepszym sposobem na jego dodawanie jest polewanie go na chleb (nie piętkę) do momentu aż zacznie kapać z dolnej części kromki. Kulki nie należy suszyć w piekarniku itp. ponieważ zbyt wysoka temp powoduje ich pękanie. Najlepiej jest je pozostawić w temp pokojowej na od kilku do kilkunastu godz.

 

 

 

 

Przepis 2

 

Ciasto Uniwersalne na kulki

 

- 2 średnie ugotowane ziemniaki ugnieść z 1 żółtkiem
- dodać 1 łyżkę cukru pudru i 1 łyżkę mąki kukurydzianej
- dodać połowę namoczonej i odsączonej bułki
- całość wymieszać sprawdzając czy da się lepić z masy sprężystych kulek
- do ciasta można dodać składnik zapachowy.
Kulki nie należy suszyć w piekarniku itp. ponieważ zbyt wysoka temp powoduje ich pękanie. Najlepiej jest je pozostawić w temp pokojowej na od kilku do kilkunastu godz.

 

 

 

Przepis 3

 

Około 3 kromek chleba zalewamy niewielką ilością oleju najlepiej słonecznikowego
Dodajemy 1 średniego ziemniaka i ugniatamy aż z naszych składników zrobi się jednolita masa. Podczas tej czynności możemy dodać składnik zapachowy.
Oleju nie powinno być za mało ponieważ kulki będą pękać. Najlepszym sposobem na jego dodawanie jest polewanie go na chleb (nie piętkę) do momentu aż zacznie kapać z dolnej części kromki. Kulki nie należy suszyć w piekarniku itp. ponieważ zbyt wysoka temp powoduje ich pękanie. Najlepiej jest je pozostawić w temp pokojowej na od kilku do kilkunastu godz.

 

 

 

cofnij150