- Odsłon: 29
Chlebowe kulki
To znakomita przynęta na wszelkiego rodzaju ryby spokojnego żeru. Są proste w przygotowaniu. Tak naprawdę potrzebne są tylko dwa.
Przepis 1
Składniki: chleb i woda. Można przygotować kuleczki w dwóch rodzajach, tonące i pływające.
Przygotowanie: z dwóch kromek chleba wydzieramy miąższ, moczymy rękę i ugniatamy robiąc ciasto, nie możemy go przemoczyć. Z powstałego ciasta robimy kulki jakiej wielkości chcemy. Oczywiście ciasto można wzbogacić o różnego rodzaju dodatki, aromaty lub barwniki. Do chleba można dodać ząbek czosnku lub miód. Te pierwsze znakomicie sprawdzają się na leszcze i płocie, natomiast drugie na lina, karasia i karpia. Następnie ciastowe kuleczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Czas pieczenia zależy od tego który wariant kulek chcemy uzyskać. Jeśli chcemy aby były to kulki tonące pieczemy je 5-6 min, tak aby spiekły się tylko na wierzchu a w środku były wilgotne. Jeśli chcemy uzyskać kulki pływające zostawiamy je w piekarniku 12-15 min w zależności od wielkości kulek. Trzeba uważać aby nie przesadzić. Przesadzimy to zrobią się bardzo chrypiące i będzie problem z założeniem na włos.
Gotowe kulki są dość twarde i elastyczne, świetnie nadają się do metody jak i bezpośrednio na hak. Są bardzo wytrzymałe. Przygotowanie trwa jedyne 15 min. Jedyny minus to przydatność, po dwóch trzech dniach robią się nieświeże.Więc najlepiej jest przygotować je dzień przed wędkowaniem.
Przepis 2
Kawałek czerstwego chleba moczymy w wodzie do momentu aż całkowicie zrobi się miękki.
Wyjmijemy chleb z wody i rękoma wyciskamy nadmiar wody po czym wkładamy go do czystej ściereczki i wykręcamy aż przestanie kapać z niego woda.
Po tej czynności przekładamy całość na stolnicę i ugniatamy. Podczas ugniatania możemy dodać składniki koloryzujące i zapachowe.
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. ponieważ zbyt wysoka temp powoduje ich pękanie. Najlepiej jest je pozostawić w temp pokojowej na od kilku do kilkunastu godz.