- Odsłon: 107
Ciasto na kulki na karpia
Przepis 1
Ugniatamy trochę piernika z miodem i cukrem i pozostawiamy w naczyniu
Do drugiego naczynia z przegotowaną wodą dodajemy troszkę szafranu, kopiatą łyżkę mąki kukurydzianej i łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy.
Wodę wlewamy do piernika i ugniatamy na jednolitą masę a jeżeli jest ona za rzadka to dodajemy jeszcze mąki
Do tego ciasta dodajemy zmieszaną ze sobą bułkę z garścią sera, zmielonych konopi i łyżki miodu.
Ugniatamy ponownie ciasto i sprawdzamy czy daję się formować z niego kulki jeżeli nie to dodajemy wody lub mąki.
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mogą popękać. Najlepiej suszyć je w temp. Pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.
Przepis 2
Zagotować wodę
Do nie gotującej wsypać trochę szafranu dwie łyżki mąki kukurydzianej i trochę cukry pudru
Wymieszać i jeżeli jest za rzadkie to dosypać jeszcze mąki.
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mogą popękać. Najlepiej suszyć je w temp. Pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.
Przepis 3
Ugnieść świeżą bułkę dodając garść białego sera, łyżkę siemienia konopnego i 1 łyżkę miodu.
Jeżeli masa jest za mało sprężysta można dodać sera, miodu lub niewielką ilość wody.
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mogą popękać. Najlepiej suszyć je w temp. Pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.
Przepis 4
Ugnieść 1 dużego ugotowanego ziemniaka dodając żółtko, łyżkę cukru pudru i łyżkę mąki kukurydzianej
Jeżeli masa jest za rzadka dodajemy jeszcze mąki
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mogą popękać. Najlepiej suszyć je w temp. Pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.
Przepis 5
Składniki:
0,5 kg maki pszennej
4 łyżki stołowe miodu
0,5 kg mąki torowej
0,5 kg mąki kukurydzianej
6 łyżek oleju
20 g. mąki z soi
12 jaj
Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.
Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).
Przepis 6
Składniki:
0,5 kg mleka w proszku
0,5 kg mąki kukurydzianej
0,5 kg kaszy kukurydzianej
0,5 szklanki rozpuszczonego cukru
Małe opakowanie wanilii
14 jaj
Barwnik żółty
Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.
Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).
Przepis 7
Składniki:
1 kg maki tortowej
1 kg kazeiny
1 kg maki kukurydzianej
20 jaj
0,5torebki wanilii
0,5 szklanki miodu
Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.
Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).
Przepis 8
Składniki:
100 g. sera białego
100 g. mąki pszennej
100 g. maki kukurydzianej
6 jaj
Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.
Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).
Przepis 9
Składniki:
0,5 szklanki mleka w proszku
0,5 szklanki mąki z soi
0,5 szklanki miodu
barwnik
zapach waniliowy
12 jaj
3 łyżki oleju słonecznikowego
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.
Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).
Przepis 10
Składniki:
8 jajek
1 szklanka maki pszennej
1 szklanka kaszy manny
2 szklanki maki kukurydzianej
2szklanki mleka w proszku
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
barwnik
atraktor
Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.
Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).
Przepis 11
Składniki:
150 g mielonych, suszonych orzechów arachidowych
150 g konopi
100 g maki kukurydzianej
100 g kaszy mannej
100 g maki tortowej
100 g mleka w proszku
250 g maczki rybnej
50 g suszonej krwi
10 jaj
atraktor
Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.
Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).
Przepis 12
Składniki:
0,5 kg mleka w proszku
0,5 kg maki pszennej
2 łyżki stołowe miodu
0,5 kg maki kukurydzianej
0,25 kg cukru
5 jajek
fiolka olejku anyżowego
barwnik żółty
Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.
Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).
Przepis 13
Składniki:
0,5 kg mleka w proszku
1 kg maki tortowej
0,5 kg maki kukurydzianej
15 dag kazeiny na każdy kilogram
11 jajek
Barwnik
Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.
Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).
Przepis 14
Składniki:
150g. mączki rybnej
150 g. mąki sojowej
150 g. kaszy mannej
25 g. mąki kukurydzianej
25 g. mąki pszennej
10 jaj
Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.
Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).
Przepis 15
Składniki:
250 g. kaszy mannej
120 g mąki z soi
100 g. maki kukurydzianej
6 jaj
Atraktor
Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.
Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).
Przepis 16
Składniki:
400 g. mąki z orzechów
300 g. kaszy mannej
200 g. mąki z soi
100 g. mleka w proszku
10 jaj
Atraktor
Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.
Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).
Przepis 17
Składniki:
300 g. kaszy mannej
250 g. maki kukurydzianej
250 g. mąki sojowej
100 g. zmielonych konopi
100 g. mleka w proszku
10 jaj
atraktor
Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.
Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).
Przepis 18
Składniki:
1 kg mąki kukurydzianej
1kg kaszy mannej
1kg maki z soi
Atraktor
10 łyżek oleju
10 jaj
Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.
Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).
Przepis 19
Składniki:
4 szklanki mleka w proszku
6 szklanek mąki kukurydzianej
5 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
0,5 szklanki miodu
Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.
Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).
Przepis 20
Składniki:
1 kg mleka w proszku
1 kg mąki kukurydzianej
0,5 kg mąki sojowej
250 g. kaszy mannej
10 jaj
0,5 szklanki roztopionego cukru
Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.
Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).
Przepis 21
Składniki:
1 kg maki kukurydzianej
15 jaj
0,5 szklanki miodu
0,5 kg maki tortowej
łyżka atraktora
20 g. mleka w proszku
Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.
Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).