Ciasto uniwersalne na kulki

 

 

 

Przepis 1

 

Składniki:
2 średnie ugotowane ziemniaki

• ugotowane jajko

Ugnieść z 1 żółtkiem
Dodać 1 łyżkę cukru pudru i 1 łyżkę mąki kukurydzianej
Dodać połowę namoczonej i odsączonej bułki
Całość wymieszać sprawdzając czy da się lepić z masy sprężystych kulek
Do ciasta można dodać składnik zapachowy.
Kulki nie należy suszyć w piekarniku itp. ponieważ zbyt wysoka temp powoduje ich pękanie. Najlepiej jest je pozostawić w temp pokojowej na od kilku do kilkunastu godz.

 

 

 

Przepis 2


Składniki:
• 0,5 kg maki pszennej
• 4 łyżki stołowe miodu
• 0,5 kg mąki torowej
• 0,5 kg mąki kukurydzianej
• 6 łyżek oleju
• 20 g. mąki z soi
• 12 jaj

 

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).

 

 

 

 

Przepis 3


Składniki:
• 0,5 kg mleka w proszku
• 0,5 kg mąki kukurydzianej
• 0,5 kg kaszy kukurydzianej
• 0,5 szklanki rozpuszczonego cukru
• małe opakowanie wanilii
• 14 jaj
• barwnik żółty

 

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).

 

 

 

 

Przepis 4


Składniki:
• 1 kg maki tortowej
• 1 kg kazeiny
• 1 kg mąki kukurydzianej
• 20 jaj
• 0,5 torebki wanilii
• 0,5 szklanki miodu

 

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).

 

 

 

 

Przepis 5


Składniki:
• 100 g. sera białego
• 100 g. mąki pszennej
• 100 g. mąki kukurydzianej
• 6 jaj

 

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).

 

 

 

 

Przepis 6


Składniki:
• 0,5 szklanki mleka w proszku
• 0,5 szklanki mąki z soi
• 0,5 szklanki miodu
• barwnik
• zapach waniliowy
• 12 jaj
• 3 łyżki oleju słonecznikowego
• 0,5 szklanki mąki kukurydzianej.

 

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).

 

 

 

 

Przepis 7


Składniki:
• 8 jajek
• 1 szklanka maki pszennej
• 1 szklanka kaszy manny
• 2 szklanki mąki kukurydzianej
• 2szklanki mleka w proszku
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki oleju
• barwnik
• atraktor

 

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).

 

 

 

 

Przepis 8


Składniki:
• 150 g mielonych, suszonych orzechów arachidowych
• 150 g konopi
• 100 g mąki kukurydzianej
• 100 g kaszy mannej
• 100 g mąki tortowej
• 100 g mleka w proszku
• 250 g maczki rybnej
• 50 g suszonej krwi
• 10 jaj
• atraktor

 

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).

 

 

 

 

Przepis 9


Składniki:
• 0,5 kg mleka w proszku
• 0,5 kg mąki pszennej
• 2 łyżki stołowe miodu
• 0,5 kg mąki kukurydzianej
• 0,25 kg cukru
• 5 jajek
• buteleczka olejku anyżowego
• barwnik żółty

 

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).

 

 

 

 

Przepis 10


Składniki:
• 0,5 kg mleka w proszku
• 1 kg mąki tortowej
• 0,5 kg mąki kukurydzianej
• 15 dag kazeiny na każdy kilogram
• 11 jajek
• barwnik

 

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).

 

 

 

 

Przepis 11


Składniki:
• 150g. mączki rybnej
• 150 g. mąki sojowej
• 150 g. kaszy mannej
• 25 g. mąki kukurydzianej
• 25 g. mąki pszennej
• 10 jaj

 

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).

 

 

 

 

Przepis 12


Składniki:
• 250 g. kaszy mannej
• 120 g mąki z soi
• 100 g. mąki kukurydzianej
• 6 jaj
• atraktor

 

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć ).

 

 

 

 

Przepis 13


Składniki:
• 400 g. mąki z orzechów
• 300 g. kaszy mannej
• 200 g. mąki z soi
• 100 g. mleka w proszku
• 10 jaj
• atraktor

 

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).

 

 

 

 

Przepis 14


Składniki:
• 300 g . kaszy mannej
• 250 g. mąki kukurydzianej
• 250 g. mąki sojowej
• 100 g . zmielonych konopi
• 100 g. mleka w proszku
• 10 jaj
• atraktor

 

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).

 

 

 

 

Przepis 15


Składniki:
• 1 kg mąki kukurydzianej
• 1kg kaszy mannej
• 1kg mąki z soi
• atraktor
• 10 łyżek oleju
• 10 jaj

 

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).

 

 

 

 

Przepis 16


Składniki:
• 4 szklanki mleka w proszku
• 6 szklanek mąki kukurydzianej
• 5 jaj
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 szklanka płatków owsianych
• 0,5 szklanki miodu

 

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).

 

 

 


Przepis 17


Składniki:
• 1 kg mleka w proszku
• 1 kg mąki kukurydzianej
• 0,5 kg mąki sojowej
• 250 g. kaszy mannej
• 10 jaj
• 0,5 szklanki roztopionego cukru

 

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).

 

 

 

 

Przepis 18


Składniki:
• 1 kg mąki kukurydzianej
• 15 jaj
• 0,5 szklanki miodu
• 0,5 kg mąki tortowej
• łyżka atraktora
• 20 g. mleka w proszku

 

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć).

 

 

 

cofnij150