Kulki z kaszy manny i ziemniaków

 

 

 

  • Ugotowane zimne ziemniaki rozgniatamy tak by nie było w nich nie rozgniecionych kawałków( można to uczynić tłuczkiem do ziemniaków tylko 2 razy dłużej je po masakrować)
    Rozgniecione ziemniaki przekładamy do najlepiej rozgrzanego garnka z roztopioną niewielką ilością tłuszczu (najlepiej margaryna) i dodajemy niewielką ilość wody tak aby po rozmieszaniu uzyskać konsystencję gęstej śmietany
    Kiedy nasza papka jest gorąca dodajemy niewielkimi porcjami kaszę manną i mieszamy ( następną porcję kaszy dosypujemy wtedy gdy nie widać ziarenek ostatnio dosypanej kaszy. Dodajemy kolejne porcje kaszy do momentu gdy papka da się uformować w sprężystą kulkę. Wtedy przerywamy gotowanie
    Przekładamy ciasto na np. stolnicę i ugniatamy kilka min. W czasie ugniatania można dodać substancję zapachową.

 

 

 

 

cofnij150