- Odsłon: 36
Zanęty na leszcza
Przepis 1
Składniki:
2 szklanki bulki tartej lub pszennych otrębów
2 szklanki mielonych płatków owsianych
1 szklanka suszonej mielonej gliny
1szklanka krewi suszonej lub świeżej
1szklanka białych robaków
0,5szklanki przynęty na którą będziemy łowić
0,5 szklanki robaków barwionych
Sposób wykonania:
Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody i mieszamy.
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 2
Składniki:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mielonych płatków owsianych
0,5 szklanki mielonej suszonej gliny
0,5 szklanki rozgniecionej larwy chruścika
0,5 szklanki białych robaków zanętowych
0,5 szklanki przynęty na którą zamierzamy łowić
Sposób wykonania:
Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody i mieszamy.
Przepis 3
Składniki:
0,5 l mielonych płatków owsianych
1 l surowej kaszy kukurydzianej
1,5 l tartej bułki
0,5 l wyprażonego i zmielonego słonecznika
0,2 l koprmelasy,
0,5 l ochotki lub siekanych czerwonych robaków
0,5 l białych robaków
0,2 l kokonów
1 kg leszczowego koncentratu Top Secret
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 4
Zanęta leszczowa na wody bieżące
Składniki:
2 szklanki gotowanej kaszy kukurydzianej
0,5 szklanki mielonego suchego chleba
0,5 szklanki bułki tartej
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,7 szklanki pokruszonych płatków owsianych
Żwir; klej
Atraktor leszczowy
Drobne robaki zanętowy
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 5
Składniki:
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki posiekanych czerwonych robaków
1 szklanka mielonych gotowanych ziemniaków
0,5 szklanki mielonych płatków owsianych
Dobrze jest dodać 0,5 szklanki krwi bydlęcej
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 6
Zanęta leszczowa późnojesienna
Składniki:
0,5 kg mielonego orzech włoskiego
0,1 kg mielonego biszkoptu
0,5 kg mąki kukurydzianej
0,5 kg piasku
Cukier lub melasa
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 7
Składniki:
1 kg Secret Van den Eynde
2 kg Turbo Van den Eynde
2 kg Explosiv Mosella
0,5 l Aromix Brassem
0,5 l castersów
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 8
Składniki:
na 100% suchej zanęty należy dać :
40% bułka tarta
10% kasza kukurydziana
15% biszkopt
10% słonecznik
10% płatki owsiane
7% glukoza
5% mąka kukurydziana
3% przyprawa do piernika
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 9
Zanęta leszczowa na rzekę
Składniki:
2 szklanki gotowanej kaszy kukurydzianej
0,5 szklanki mielonego suchego chleba
0,5 szklanki bułki tartej
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,7 szklanki pokruszonych płatków owsianych
Żwir + klej + atraktor
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 10
Składniki:
2 kg kaszy manny (surowej);
2 kg płatków pszennych mielonych;
0,5 kg mąki pszennej;
0,5 kg robaków zanętowych;
Zielony barwnik spożywczy
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 11
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych (90% mielonych)
1 szklanka mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mielonej gliny
0,5 szklanki otrąb pszennych
0,5 szklanki mleka w proszku
0,5 szklanki robaków zanętowych
0,2 szklanki soli kuchennej
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 12
Składniki:
1 szklanka kaszy kukurydzianej
1 szklanka zmielonego suchego chleba
1 szklanka bułki tartej
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,4 szklanki pokruszonych płatków owsianych
Zapach - wedle uznania (wanilia, kolendra, kokos, cynamon, kminek)
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 13
Zanęta leszczowa na wodę bieżącą
Składniki:
2 szklanki chleba mielonego
1 szklanka bułki tartej
2 szklanki płatków owsianych mielonych
0,5 szklanki płatków owsianych całych
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka konopie mielone
Olejek kminkowy
Glina odpowiednio do prądu
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 14
Zanęta leszczowa na wodę stojącą
Składniki:
3 szklanki bułki tartej
2 szklanki kaszy kukurydzianej
2 szklanki otrębów pszennych
1 szklanka płatków owsianych całych
1 szklanka konopie mielone
Olejek kminkowy
Ziemia z kretowiska według głębokości
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 15
Składniki:
na 100% gotowej suchej zanęty należy dać :
30% prażone, zmielone siemię lniane
30% prażona, zmielona soja
25% pieczywo cukiernicze
10% prażony, zmielony słonecznik
5% kasza kukurydziana
5% mąka kukurydziana
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Zanęta 16
Zanęta leszczowo-płociowa
Składniki:
Zagotować 3 litry wody i zalać 1 kg kaszy kukurydzianej. Odstawić na pół godziny.
Dodać 0,5 kg mąki pszennej
2 kilogramowe opakowania gotowej zanęty
0,5 opakowania kopra melasa
0,5 kg konopi
Zapach - wedle uznania
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 17
Zanęta krąpiowio - leszczowa na wodę stojącą
Składniki:
2 szklanki bułki tartej lub pszennych otrębów,
2 szklanki mielonych płatków owsianych,
1 szklanka suszonej mielonej gliny,
1 szklanka krwi,
1 szklanka białych robaków
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 18
Zanęta krąpiowi - leszczowa na wodę bieżącą
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (80% mielone),
2 szklanki mąki kukurydzianej,
1 szklanka mielonej gliny suszonej,
1 szklanka otrąb pszennych,
1 szklanka mleka w proszku,
1 szklanka robaków białych,
0,5 szklanki soli kuchennej
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 19
Zanęta leszczowo - krąpiowa na wody stojące i wolno płynące
Składniki:
6 szklanek bułki tartej
6 szklanek sucharów słodkich mielonych
5 szklanek biszkoptu mielonego
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka cukru krystalicznego
1 szklanka cukru waniliowego
Na wody szybciej płynące trzeba dodać 2 szklanki mąki kukurydzianej, 2 szklanki chleba mielonego i 1 szklankę czystego żwiru
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 20
Zanęta leszczowo-krąpiowa
Składniki:
na 100% suchej gotowej zanęty należy dać:
20% pieczywo ciemne
15% pieczywo słodkie
10% pieczywo jasne, suchar
20% otręby pszenne
10% kaszka kukurydziana
5% mąka kukurydziana
10% płatki owsiane mielone
5% słonecznik mielony
5% dodatki zapachowe
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Zanęta 21
Zanęta denna rozpraszająca się
Składniki:
na 100 % gotowej suchej zanęty należy dać:
30% płatki owsiane
30% bułka tarta – gruba
20% chrupki kukurydziane – gniecione
10% mąka kukurydziana
5% otręby pszenne
5% wiórki kokosowe
Zapach owocowy
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania
Zanęta 22
- 2 części bułki tartej
- 1 część płatków owsianych
- 1 część otrąb
- 1 część suszonej mielonej gliny
- 1 część białych robaków
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Zanęta 23
- 1 część bułki tartej
- 1 części płatków owsianych
- 1 część mąki kukurydzianej,
- 1 część otrąb
- 1 część mleka w proszku,
- 1 część robaków
- 0,5 części soli kuchennej
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Zanęta 24
- 2 części bułki tartej
- 2 części sucharów słodkich zmielonych
- 1.5 części biszkoptu mielonego
- 0.3 cukru pudru
- 0.3 cukru krystalicznego
- 0.3 cukru waniliowego
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.