Zanęty powierzchniowe

 

 

 

Przepis 1


Składniki: na 100% gotowej suchej zanęty należy dać:
• 50 % bułka tarta – bardzo drobne
• 50 % mąka kukurydziana
• Dodatki smakowo-zapachowe
• Olejek arakowy lub migdałowySposób wykonania:
• Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamyJeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać  żeby zapach atraktora nie kłócił się z  naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych. Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

 

 

 

 

Przepis 2


Składniki: na 100% gotowej suchej zanęty należy dać:
• 30% biszkopt – dobrze wyprażony i zmielony
• 30% mąka kukurydziana
• 25% bułka tarta – dobrze wyprażona i zmielona
• 10% siemię lniane – wyprażone i dobrze zmielone
• 5% kakao

 

Sposób wykonania:

• Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamyJeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.

 

 

 

cofnij150