- Odsłon: 32
Składniki używane do komponowania zanęt
1. Mielone pieczywo: głównie bułka tarta mielona. Podstawowy składnik większości zanent. Nie klei. Składnikiem najczęściej wybieranym na bazę jest bułka tarta. To dobra propozycja, ale jej jakość nie jest obojętna dla naszej zanęty. Trzeba wiedzieć, że bułka tarta kupowana w sklepie to w większości zmielony chleb, a jak wiadomo, chleb w większej ilości zmienia Ph wody wokół siebie, co może się rybom nie spodobać. Lepszym wyjściem będzie samodzielne zmielenie suchych bułek i użycie ich jako bazy – domowa bułka tarta może stanowić nawet połowę całej objętości zanęty. Ma właściwości lekko klejące, w miarę obojętny zapach i smak, dlatego nada się do większości mieszanek.
2. Pieczywo słodkie (cukiernicze): w skład tego pieczywa wchodzą herbatniki, biszkopty, suchary.
3. Biszkopt Wysoko energetyczny. Komponent bazowy zanęt. Sproszkowany biszkopt to już komponent znany nam głównie z zawodów spławikowych, choć przecież możemy bez problemu przygotować go w domu, mieląc kupione w sklepie biszkopciki. Wspaniale spulchnia zanętę, nadaje jej puszystość i przyjemny zapach, za którym przepada większość karpiowatych. Im biszkopt słodszy, tym bardziej klejący – tu musimy wziąć pod uwagę specyfikę łowiska (jezioro, rzeka?) i ryby, jakie zamierzamy łowić. Jeśli nastawiamy się na drobnicę, lepiej sprawdzi się mało słodki biszkopt, który stosunkowo szybko zaczyna pracować w polu nęcenia. Na grubsze karpie, liny czy leszcze, które zresztą lubią słodkie smaki, użyjemy biszkoptu z większą ilością cukru. Nie powinno się przesadzać z tym składnikiem, bo jest on wysokokaloryczny i można przekarmić ryby, zwłaszcza w zimnych porach roku, kiedy ich metabolizm zwalnia. Jego słodko-korzenny aromat i smak wodzi te ryby na pokuszenie we wszystkich wodach i o każdej porze roku.
4. Zmielone herbatniki: dobrym pomysłem może być dodanie do bazy zanętowej jednej lub dwóch garści zmielonych herbatników – prócz tego, że jako słodki składnik sklejają zanętę (a więc ostrożnie z ilością!), zmieniają jej kolor na nieco ciemniejszy, co może mieć dla nas dużą wartość, jeśli staramy się zrobić zanętę jak najmniej widoczną na dnie. Na dzikszych akwenach, gdzie ryby są ostrożne, taki kamuflaż to czasem klucz do sukcesu.
5. Cukier: składnik smakowy, sklejający i konserwujący do zanęt. Należy stosować z umiarem.
6. Kasza manna: gotowana do zanęty dennej, surowa do wszystkich zanęt ma silne właściwości klejące.
7. Mąka pszenna: bardzo klejący składnik zanęt dennych.
8. Mąka kukurydziana: uniwersalny składnik smużący i obciążeniowy do zanęt. Nie ma właściwości klejących.
9. Krew w proszku: bardzo pobudzający składnik zanęt, należy ostrożnie stosować w okresie letnin.
10. Mąka żytnia: składnik klejący do zanęt.
11. Kasza kukurydziana: bardzo dobry składnik obciążający i treściwy. Surowa nie ma właściwości klejących.
12. Mleko w proszku: składnik bardzo klejący i doskonale smużący, używamy w małych ilościach.
13. Otręby pszenne: jeden z podstawowych składników zanęt. Nie klei powoduje lepszą pracę zanenty. Stosowany jako składnik objętościowy.
14. Płatki owsiane mielone: mają bardzo silne właściwości klejące, całe stosuje się jako składnik ”treściwy”. Są wśród nas różni „spece”, którzy na bazę do swoich „tajnych” mieszanek używają nie tylko innych ciastek niż biszkopty i herbatniki, ale także płatków śniadaniowych o różnych smakach, musli, wafli itp. Zbierają także do mielenia określone rodzaje pieczywa, by nadać swojej zanęcie konkretne cechy. Warto eksperymentować i odkrywać sekrety innych produktów, które można znaleźć w domowej spiżarni. Aby pełniej zrozumieć, jakie jeszcze skarby się tam kryją, przyjrzymy się kilku przyprawom, dodatkom i ziarnom, które wzbogacą naszą bazę i nadadzą mieszance zanętowej konkretny charakter. Do sklejania zanęty, prócz sklepowych klejów, możemy z powodzeniem użyć ziaren i ich pochodnych, używanych na co dzień w kuchni. Najbardziej znanym, naturalnym „klejem” do zanęt są zmielone płatki owsiane. Podobne właściwości ma mąka pszenna, ale sklejone nią kule rozpadają się naprawdę bardzo wolno, a nie zawsze o to nam chodzi. Poza tym do zwiększenia spoistości zanęty możemy użyć przygotowanych wcześniej (zaparzonych) kaszek i kleików kukurydzianych lub ryżowych. Wszystkie te dodatki są mocno sycące – należy pamiętać, by takiej zanęty nie sypać do wody zbyt dużo, jeśli ryby słabo żerują.
15. Jajka w proszku: mączka mocno klejąca do zanęt.
16. Mączka z makucha rzepakowego: ma właściwości klejące.
17. Siemię lniane: drobno mielona mączka, klejąca umiarkowanie klei, ze względu na dużą zwartość oleju wpływa na pracę zanęty. Oprócz posiadania właściwości prozdrowotnych świetnie sprawdza się w zanęcie. Ugotowane lub uprażone w piekarniku i zmielone siemię to cenny dodatek do mieszanek mocno pracujących przy dnie, lub nawet przeznaczonych do łowienia w tzw. słupie.
18. Konopie surowe lub prażone: jako dodatek do zanęt jako składnik pobudzająco – smakowy. Coraz chętniej stosowane jako składnik zdrowej diety, od lat są znane nam, wędkarzom, jako tajna broń na płocie. Ten gatunek ryb z jakichś powodów uwielbia ich smak i zapach. Do zanęty dodajemy konopie gotowane w całości (z wystającym, białym kiełkiem) lub zmielone i uprażone.
19. Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana): mączka mało kleista do zanęt głównie jako składnik smużąco - obciążeniowy.
20. Słonecznik mączka z ziarna: mało klejąca, do zanęt jako składnik pobudzający, nadaje zanęcie przyjemny, delikatny zapach i smak, a po zmieleniu i uprażeniu sprawiają, że kule aktywnie uwalniają drobiny pokarmu.
21. Dynia mączka z pestek: mocno klejąca, pobudzająca. Ziarna dyni, słonecznika – kolejne atrakcyjne komponenty, które nadają zanęcie przyjemny, delikatny zapach i smak, a po zmieleniu i uprażeniu sprawiają, że kule aktywnie uwalniają drobiny pokarmu.
22. Wiórki kokosowe: dodatek zapachowo – spulchniający. Zapach kokosa lubią praktycznie wszystkie karpiowate, od płoci i leszczy po liny i karpie. Zmielone wiórki są nieco tłuste, dlatego dość szybko uwalniają się z kuli zanętowej. Aby poprawić intensywność aromatu, warto wiórki wyprażyć w piekarniku przed dodaniem do zanęty.
23. Kolendra roślina: całe lub zmielone ziarna są używane do przyprawiania mięs, to znany od lat składnik wabiący płocie. Niektórzy używają jej też przy łowieniu leszczy.
24. Cynamon: chętnie dodawany do wypieków i deserów, nam może przydać się do ściągnięcia w łowisko przede wszystkim leszczy i krąpi, choć intensywny, przyjemny zapach docenią też inne karpiowate. Do zanęty dodajemy go oczywiście w wersji sproszkowanej.
25. Kminek: nie wszyscy ludzie i nie wszystkie ryby przepadają za kminkiem, ale krąpie i płocie, zwłaszcza w zimnych porach roku, chętnie żerują w zanęcie z dodatkiem jego zmielonych ziaren.
26. Anyż: przyprawa dla smakoszy, także tych podwodnych. Gustują w nim głównie płocie, ale także leszcze i krąpie. Czasem warto spróbować anyżu przy nęceniu karasi.
27. Czosnek: dla niektórych wędkarzy nie ma łowienia leszczy bez dodania zapachu czosnku do zanęty lub przynęty. Do przyprawiania potraw jest używany nie tylko świeży, ale też sproszkowany czosnek to będzie dobre rozwiązanie dla nas ze względu na wygodę użycia.
28. Wanilia: jej słodki, mocny zapach to uniwersalny sposób na zwabienie wszystkich ryb spokojnego żeru w okolice naszej przynęty. Jeżeli nie dysponujemy zmieloną laską wanilii, może ją zastąpić cukier wanilinowy, ale jeśli chcemy, aby zanęta intensywnie pracowała, nie można dodawać go zbyt dużo, bo mocno skleja.
29. Wiórki lub płatki czekoladowe: nie tylko my ludzie przepadamy za czekoladą. Karpiom, leszczom i linom też się trochę należy. W sklepach wędkarskich można kupić paczkę gotowych płatków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by samodzielnie pokruszyć lub zetrzeć na tartce pół tabliczki czekolady, ewentualnie podebrać ze spiżarni nieco wiórków przeznaczonych do wypieków.
30. Pistacje: to dość drogi pomysł na wzbogacenie zanęty, ale dobrze jest znać ich właściwości – a nuż kiedyś się przydadzą? Pistacje do zanęty nie powinny być słone. Można je zmielić razem ze skorupkami, rybom to nie przeszkadza, a nam oszczędzi sporo pracy. Mają działanie delikatnie natłuszczające zanętę i są bardzo lubiane przez liny i karpie.
31. Migdały: podobnie jak wyżej opisane orzechy, migdały są dość tłuste. Ich charakterystyczny, mocny zapach to pokusa dla większości karpiowatych. Nie mieszamy migdałów z zanętami korzennymi, lepiej sprawdzą się w słodkich mieszankach.
32. Orzeszki arachidowe mielone: dobrze klejące o intensywnym zapachu, składnik smakowy. Zmielone lub pokruszone lekko natłuszczają zanętę, poprawiając jej pracę, a także przyspieszają trawienie u żerujących ryb. Większe kawałki są chętnie zjadane przez karpie i leszcze.
33. Suszona dafnia: stosujemy jako zamiennik suszonej krwi, składnik pobudzający.
34. Miód: składnik zapachowo smakowy ma właściwości klejące. To słodki przysmak dużych karpiowatych: linów, karasi i karpi. Nie trzeba chyba mówić, że bardzo skleja zanętę, ale przy połowie akurat tych gatunków najczęściej jest to cecha pożądana.
35. Coco belge: składnik pobudzający, przyspiesz przemianę materii u ryb.
36. Płatki kukurydziane: składnik klejący posiada duże walory smakowe.
37. Kasza jaglana mielona: dobry składnik spulchniający, nie klei.
38. PV-1: składnik pasz dla koni, ma dużą wartość energetyczną, silnie klei.
39. Mąka sojowa: charakteryzuje się wartościami odżywczymi , słabo klei.
40. Karmel: składnik smakowo zapachowy ma właściwości klejące. Uwielbiany przez leszcze, liny i karasie. Uniwersalny, słodki i aromatyczny dodatek do zanęt ma właściwości klejące, więc dawkujemy go ostrożnie. Można go kupić w puszce albo zrobić samemu, odpowiednio podgrzewając mleko skondensowane.
41. Ryż: do wszelkich jasnych zanęt gruntowych i powierzchniowych. Całe ziarna są bardziej sycące niż mąka, która duża ryba się nie interesuje, raczej ukleje i inna drobnica. Ma niewielkie właściwości zlepiające. Przeciwnie kleik ryżowy jest bardzo klejący.
42. Arachid: do zanęt stosuje się głównie dwa produkty: czysty, czyli po prostu zmielone orzeszki - pachnący, tłusty (do 45% tłuszczu), pożywny; oraz koloru brązowego lub odtłuszczoną rutę poekstrakcyjna (1-2% tłuszczu). W zanęcie jako składnik pobudzający. Zmielonych orzeszków używa się do zanęt gruntowych. Szczególnie skuteczne na płocie i leszcze, przy czym wabi duże ryby.
43. Jęczmień: do ciężkich zanęt gruntowych, w których jasna barwa nie stanowi przeszkody, na wody o szybkim nurcie. Mąka sucha jest kremowa, mokra staje się jasnobrązowa. Ma właściwości zlepiające, zakwasza.
44. Mąka żytnia: do zanęt gruntowych. Sucha mąka ma barwę szarawą, mokra wyraźnie szarą. Sycąca, zakwasza zanętę i klei. Nie należy przesadzać z ilością.
45. Sezam: do zanęt gruntowych, na wszystkie karpiowate żerujące przy dnie. Sucha i mokra mączka sezamowa ma barwę kremową. Wykazuje właściwości zlepiające. Korzystnie jest używać mączki prażonej.
46. Kopra melasa: do zanęt gruntowych na ryby duże, szczególnie karpie, leszcze, liny. Powoduje silne osłodzenie zanęty. Ma właściwości zlepiające. Mimo tego, że sama jest pożywna silnie pobudza do żerowania, z powodu działania przeczyszczającego.
47. Rzepak: do zanęt gruntowych. Sycąca, jeśli nie została całkowicie odtłuszczona. Także tylko nie odtłuszczona ma właściwości zlepiające. Sucha i mokra jest brązowo-zielona.
48. Łubin (mączka): do zanęt gruntowych, doskonały zwłaszcza na karpie (wysoka zawartość protein). Mało sycący. W postaci suchej ma barwę białą przez odcienie żółtości po żółto-pomarańczową, barwa mokrej nieznacznie intensywnieje.
49. Bób: do zanęt wyłącznie gruntowych. Mąka sucha ma barwę białą złamaną, mokra - jasnożółtą. Bardzo sycąca. Zanęta będzie lżejsza, jeśli się doda np. mąki kukurydzianej; powstanie doskonała mieszanka do przygotowania łowiska karpiowego.
50. Proso mielone: do zanęt powierzchniowych (zwłaszcza mąka grubiej zmielona) i gruntowych (im drobniej zmielona, tym lepiej wiąże). Dość sycąca. Postać sucha i mokra bladożółta, co przy łowieniu z dna nie zawsze jest korzystne. Dobrze jest w jednej mieszance łączyć mąkę drobną i grubiej zmieloną.
51. Mak: do zanęt gruntowych i powierzchniowych. Sycący tym bardziej, im grubiej zmielony. Spulchnia zanętę. W odróżnieniu od makowiny ziarno nie zawiera znaczących ilości alkaloidów o działaniu narkotycznym, jednak zauważono, że kiedy jest obecne w mieszance, słabnie zwykła ostrożność ryb. Mak mielony ma skłonność do szybkiego plenienia szczególną uwagę trzeba zwrócić na warunki jego przechowywania.
52. Orzech włoski: do zanęt gruntowych, do wykorzystania także w tradycyjnym zanęcaniu obszernych łowisk karpiowych. Ma właściwości zlepiające, nadaje się więc na wody bieżące. Bardzo sycący, działa lekko przeczyszczająco. Warto uzupełniać dobrym środkiem spulchniającym.
53. Kopra: do delikatnych zanęt powierzchniowych na wody płytkie (bardzo dobrze się utrzymuje w toni), gdzie szczególnie działa na płocie, i do gruntowych, skutecznych zwłaszcza na ryby duże. Spulchnia mieszankę - tym mocniej, im jest jaśniejsza. Sycąca; ma też właściwości przeczyszczające. Mokra nie ciemnieje.
54. Melasa: do zanęt gruntowych, przede wszystkim leszczowych. Nadaje im przyjemny zapach i silnie zabarwia. Sycąca. Ma dobre właściwości wiążące. Dodanie jej wprost do mieszanki powoduje powstawanie grudek, nie dających się porozbijać. Dlatego melasę należy rozprowadzić w wodzie, którą się potem zanętę nawilża. Szczególnie korzystna w połączeniu z koprą, ale także z chlebem i bułką tartą.
55. Migdał: do zanęt gruntowych, szczególnie zalecany tam, gdzie przeważają duże ryby karpiowate. Sycący, ma właściwości zlepiające. Jasnobrązowy gdy suchy, ciemnieje nieco po nawilżeniu. Do proszku warto dodawać aromat ułatwiający trawienie.
56. Ziemia z kretowiska: składnik objętościowo klejący, przyciemnia zanętę, nie klei.
57. Glina: składnik obciążający, silnie skleja i smuży.
58. Żwir: składnik obciążający wymaga dobrego sklejenia zanęty.
59. Cegła mielona: do zanęt gruntowych; na wody stojące używa się samej cegły, na bieżące - w połączeniu z klejem do zanęt lub preparatem paszowym PV-1. Ma właściwości smużące.
60. Mączka korkowa: do zanęt powierzchniowych i gruntowych. Nie może przekraczać 2% całości mieszanki. Mocno pochłania zapachy, stąd używana jako ich nośnik łatwy do wmieszania w zanętę.
61. Guano: do zanęt gruntowych. Silnie je zakwasza, nie nadaje się na wszystkie wody.
62. Torf: do zanęt przede wszystkim gruntowych. Przydatny zwłaszcza na wody ciemne, gdyż przyciemnia zanętę. Tworzy chmurkę bardzo atrakcyjną dla ryb. Torfu suchego i zmielonego używa się, podobnie jak mączki korkowej, do rozklejania ochotek przed dodaniem do zanęty.