Gryka

 

gryka

 

 

Choć kojarzy nam się z kaszą, ma zastosowanie również w wędkarstwie, chociaż podobnie jak rzepik nie jest aż tak popularna. Podobnie jak rzepik, ziarna gryki zawierają dużą ilość oleju oraz wysoką wartość odżywczą. Jest to ziarno, które ma niepowtarzalny smak i dzięki temu świetnie pracuje w wodzie. Podobnie jak rzepik posiada wiele zastosowań - jako zanęta, ale również do " klejenia" zanęt sypkich. Kasza jest niezwykle bogata w białko, toteż przez lata zainteresowanie ryb tego typu przynętą nie zmalało. Do kaszy można również dodać aromaciki, które wzmocnią jej zapach i staną się bardziej wyczuwalne dla ryb, jednak naturalna nuta zapachowa jest jak najbardziej wystarczająca.
Można wyróżnić również ulubione rodzaje kaszy pewnych gatunków ryb. Kasza jaglana jest bardzo skutecznym wabikiem na płocie. Kaszą można wabić zarówno w rzekach jak i jeziorach. Jednak w przypadku rzek musimy zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego miejsca. Należy wybierać miejsca, w których woda nie płynie, gdyż nurt mógłby ją ponieść zbyt daleko, a cały wysiłek poszedłby na marne. Dlatego warto wybierać miejsca blisko brzegu, zakola rzek, miejsca tuż przy trzcinach, nie dalej niż pół metra od brzegu.
Znakomitym dodatkiem przynętowym są dipy. Aby dip spełnił swoje zadanie jako skutecznego ulepszacza moczy się w nim suchą przynętę. Według wielu wędkarzy jest co bardzo skuteczny sposób na zachęcenie ich do przybycia w dane miejsce.

 

 

Sposób przygotowania:

 

Przed gotowaniem dokładnie myjemy nasiona i odstawiamy zalane wodą na min. 24 godziny.
Gotujemy ok 30 minut aż ziarna będą półtwarde co musimy sprawdzić sami. Jeśli nie chcesz aby ziarna się skleiły, po ugotowaniu wypłucz grykę w zimnej wodzie i pozostaw do ostygnięcia.
Gryka ma jeszcze dwie podstawowe bardzo silne cechy. Jest tania i ogólnodostępna.
Podobnie jak w przypadku rzepiku jest to ziarno o bardzo szerokiej skali działania na ryby spokojnego żeru.

Kilka ogólnych wskazówek dotyczących przygotowania ziaren do łowienia karpi.

Jeśli nie kisisimy, nie fermentujemy nasion, pamiętając, że długo one nie wytrzymają i jeśli przygotujemy większą porcję musimy ją zamrozić.
Dokładnie płuczemy suche nasiona przed ich namoczeniem i usuwamy to, co wypłynęło na wierzch.
Dodatki aromatyczne boostery, atraktory, itd. najlepiej dodawać po ugotowaniu i ostudzeniu ziaren, wtedy nie zostaną rozłożone w procesie gotowanie.
Doprawiamy swoje przynęty.

Pomyślcie o dodatku soli do swoich nasion, karpiowate uwielbia sól ze względu na duże ilości minerałów, których często mają za mało w swojej diecie. To właśnie dlatego sól działa na nich jak magnes.

 

 

Jak przygotować ziarna do PVA?


Jest na to kilka sposób. Pamiętaj jednak, że najlepiej przygotowywać PVA z ziarnami na bieżąco i nie przetrzymywać kiełbasek, tak jak w przypadku suchego pelletu.

 

Sposób 1:
Ugotowane i dobrze odsączone ziarna wsypujemy do pojemnika, mieszamy z boosterem przeznaczonym do PVA (Diffiusion Booster lub Liquid PVA Stick Booster). Aby siatka lub worek PVA rozpuszczał się wolniej, możemy pokryć go jeszcze na zewnątrz Boosterem.

 

Sposób 2:
Ugotowane i dobrze odsączone ziarna wsypujemy do pojemnika, mieszamy z olejem jadalnym lub rybnym (można także dodać kapkę aromatu) i wkładamy do worka lub siatki PVA.

 

Sposób 3:
Ugotowane ziarna odsączamy i dodajemy do nich zwykłą sól. Po jej rozpuszczeniu, wkładamy nasiona do siatki PVA i sprawdzamy czy nadal ją rozpuszczają. Jeśli tak, wsypujemy jeszcze trochę soli. Robimy to do momentu, aż PVA nie będzie się rozpuszczało.

 

 

 

cofnij150