- Odsłon: 97
Wyka
Mało kto z nas wie jak wyglądają ziarna wyki a jako przynęty stosuje ją zaledwie garstka wędkarzy, przygotowanie jej jest bardzo proste a wyniki połowu bywają pokuszę się o stwierdzenie nawet niekiedy oszałamiające.
Można jej używać jako przynęty i jako dodatku do zanęt.
Wyka wyróżnia się wieloma zaletami w porównaniu z innymi nasionami, choćby z tego względu, że jej nasiona są sporo większe co ułatwić nam to może nakładanie tej przynęty na haczyk.
Przed połowem wykę należy zaparzyć.
Do łowienia na ziarno używamy haczyków o rozmiarze 8-12.
Przynętę zaczepiamy jedynie za grubą skórkę gdyż przebicie ziaren często kończy się rozłupaniem.
W przypadku kiedy ryba bierze bardzo ostrożnie zaleca się łowienie na połowę ziarna.
Nie zmieniamy zapachu wyki gdyż sama w sobie ma już specyficzny zapach.
Z uwagi że ziarna wyki mają łupinę dość twardą w przypadku wysąpienia problemów z zacięciem, mozna ziarna przeciąć nożem i łowić tylko na połówkę.
Wyka daje się dobrze przechowywać w stanie zamrożonym, więc jej nadmiar możemy mieć na następny wypad.
Ugotowana na miękko, tak by bez kłopotu wchodził w nią haczyk (ale nie za miękko, by się nie rozpadała).
Wyka jest doskonalą przynętą płociową, zwłaszcza w połączeniu z luźną zanętą z konopi.
Konopie i wyka są najskuteczniejsze latem i jesienią. W porównaniu z tradycyjnymi przynętami, np. białymi robakami, wyglądają mało przekonująco.
Trzeba je jednak wypróbować, żeby nabrać do nich zaufania.
Po pierwszym udanym połowic konopie i wyka staną się przynętami wykorzystywanymi przy każdej możliwej okazji. .
Gotowana wyka:
Żeby przygotować wykę do wędkowania, ziarna należy namoczyć (kilka godzin).
Następnie gotować na wolnym ogniu około 35 minut.
Chwilę przed zakończeniem gotowania warto dodać łyżkę sody oczyszczonej lub cukru, ten zabieg spowoduje że ziarna przyjmą purpurowo czarną barwę a w przypadku cukru osłodzą ją.
Po ugotowaniu przelać zawartość rondla na sito i przepłukać zimną wodą.
Parzona wyka:
Pojemnik, w którym będziemy to robić zasypujemy w 1/4 objętości wcześniej przepłukanym ziarnem i zalewamy do połowy wrzątkiem, ja dodatkowo dosypuję łyżeczkę cukru, którego zadaniem jest nadanie połysku przynęcie.
Tak zalane ziarna wyki odstawiamy na ok 12 godzin... i gotowe.
Do łowienia na ziarno używamy haczyków o rozmiarze 8-12 w zależności od producenta rozmiary te mogą się nieco różnić.
Przynętę zaczepiamy jedynie za grubą skórkę gdyż przebicie ziaren często kończy się rozłupaniem, a w przypadku kiedy ryba bierze bardzo ostrożnie zaleca się łowienie na połowę ziarna.
Wyka pasteryzowana w słoikach.
Zaoszczędzimy czas gdy często łowimy na wykę.
Można gotować wykę w słoikach i będzie od razu dostępna bez potrzeby gotowania.
Do wody, którą będziemy zalewać wykę w słoikach możemy dodać sól i cukier.
Gotujemy słoik ok. 20 min. i pozostawiamy do ostygnięcia.