Owoce klonu

 

 owoce klonu2

 

 

Legendarna przynęta i zanęta używana przez karpiarzy od wczesnych lat 70 XX wieku.
Cechą charakterystyczną jest słodkawy smak i dość silnym aromat po ugotowaniu.
Mapple Peas powinniśmy moczyć ok. 12 godzin, następnie gotować ok. 20 minut.
Najlepsze właściwości zyskują po ok. 2-3 dniach po przygotowaniu.
Owoc klonu należy do bardzo skutecznych choć mało znanych zanęt.
Problemem również jest jej kupno.
Ziarno podobne jest do wyki, które po ugotowaniu robią się ciemne, brązowego koloru a średnica ich wynosi 6-10 mm.
Mają charakterystyczny zapach, a ich smak uwielbiają karpie.
Do tego są wystarczająco twarde, i nie ma tego problemu z wabieniem drobnicy i wyjadaniem przez nią zanęty.
W ten sposób nastawiając się na większe okazy nie doświadczamy przyłowu małych płoci, krąpi...
Proces gotowania jest trochę rozciągnięty w czasie i należy je dobę wcześniej namoczyć w wodzie.
Odpowiednio namoczone ziarna stają się okrągłe i znacznie powiększą swoją średnicę.
By owoce klonu były wystarczająco miękkie dla ryb gotujemy je dobrą godzinę, a czasami nawet dłużej.
Dobrze jest śledzić ten proces wyjmując z wrzątku kilka ziaren i sprawdzić w palcach i ocenić według własnego uznania czy już się nadają.
Nie należy przejmować się, że są wciąż twarde ważnym jest by po naciśnięciu czy też po nakłuciu igłą nie pękały.
Sprawdzone tak owoce klonu zestawiamy z ognia do ostygnięcia, po czym możemy użyć ich jako zanęty.

 

Ziarna klonu można wyszukać w Internecie Maple Peas - Ziarna Klonu, klon groszek.

 

 

cofnij150