Karp (Cyprinus carpio)

 

 

karp

 

Jak wygląda:

Karpie to jedne z najpopularniejszych ryb łowionych w naszych wodach. Sa celem niejednego wędkarza udającego się nad wodę. Karp już w swojej budowie odróżnia się od pozostałych gatunków. Możemy go nazwać? królem? ryb karpiowatych. Posiada mocny tułów o płaskiej stronie brzusznej, długą płetwę grzbietową. Cechą charakterystyczną są także 4 wąsiki – 2 małe, na górnej wardze i 2 większe w kącikach pyska. Możemy wyróżnić kilka rodzajów karpi. Sazan ? dzika odmiana karpia, żyjąca najczęściej w rzekach posiada pełną łuskę i dużo smuklejszą budowę ciała od pozostałych karpi. Czasami wędkarze dopiero rozpoczynający przygodę z rybami mogą mylić go z amurem. Ten ostatni prócz innej budowy ciała, innego rozmieszczenia oczu, nie posiada wąsików. Powszechnie znane i pospolicie spotykane formy karpia powstały w wyniku wielowiekowych zabiegów hodowlanych. Do najpopularniejszych należą: karp pełnołuski, lustrzeń i golec. Pierwszy różni się od sazana głównie silnym wygrzbieceniem, dlatego także bywa utożsamiany z karpiem dzikim. Lustrzeń jest także silnie wygrzbiecony, ale posiada niewiele, bo raptem kilka rzędów dużych łusek. Golec, jak sama nazwa wskazuje jest ich pozbawiony prawie całkowicie. Karpie dorastają do rozmiarów powyżej 30kg, jednak najczęściej łowi się osobniki osiągające kilka? kilkanaście kilogramów.

 

Występowanie:

Karpie są rybami z reguły ciepłolubnymi, dlatego też w naturalnych warunkach trudno aby ich tarło przyniosło pożądany efekt. Co prawda odbywają tarło, jednak z ich ikry niewiele wynika. Większość osobników pływających w naszych wodach pochodzi z ze stawów hodowlanych, gdzie rybom prościej stworzyć warunku do odbycia tarła. Karpie preferują głębsze miejsca, jednak w cieplejsze dni nie pogardzą płyciznami, gdzie mogą się wygrzewać. W rzekach wyszukuje spokojnych zatoczek, wstecznych prądów. Jego obecność można często rozpoznać po pojawieniu się pęcherzyków gazu, po ruchach trzcin, spowodowanych przeciskaniem się między nimi potężnego tułowia oraz po mlaskaniach i cmoknięciach, towarzyszących zbieraniu pokarmu z powierzchni wody. Karp lubi osiadły tryb życia. Często można spotkać go w pobliżu zatopionych pni lub filarów mostu, gdzie woda zwalnia bieg, tworząc zawirowania i prądy wsteczne. W tych miejscach najczęściej możemy poszukiwać karpi. Znajomość konfiguracji dna okaże się bardzo pomocna. Należy wybierać spokojną wodę, głębokie miejsca zastoiskowe z mulistym dnem przy filarach zniszczonego mostu, przy zwalonych drzewach i innych przeszkodach. Karp lubi przebywać w nagrzanych miejscach pomiędzy roślinami o pływających roślinach. Na odkrytej przestrzeni lub krawędzi wodnych oczeretów łatwo zauważyć jego obecność. W wodach stojących pęcherzyki gazu pokazujące się na powierzchni wody są zazwyczaj objawem aktywności karpia.

 

Okres połowu (Kiedy najlepiej łowić):

Karpie zaczynają żerowanie wraz z nastaniem cieplejszych dni. W wodach gdzie temperatura sięga kilkunastu stopni w zimie, np. kanałach przy elektrowniach ryby te możemy łowić cały rok. Jednak apogeum brań przypada na miesiące od maja do września, a nawet połowy października. Generalnie najlepszy czas to wiosna, lato i jesień.

 

Przynęty:

Wszelkie drobne przynęty zwierzęce i roślinne: bułka i chleb, banan, bobik, czosnek, groch, kukurydza, kulki proteinowe tonące i pływające pop-up, łubin, makaron, małże, ochotka, owoce klonu, orzech tygrysi, pellet, pęczak, śliwki, ziemniaki. Smaki i zapachy dobieramy odpowiednio do pory roku, owocowe w porach cieplejszych, mięsne - wiosną i jesienią, kiedy temperatura wody jest niższa.

 

Zanęty:

Gotowana kukurydza, sypkie zanęty, groch, słonecznik, pellet, kulki proteinowe, konopie, rzepik.

 

Metody i techniki połowu (Jak łowić):

Karpia możemy łowić stosując jedną z wybranych technik:

1. Karp na spławik

2. Method Feeder i tradycyjny zestaw z koszyczkiem zanętowym

 

 

Łowiska:

zbiorniki zaporowe, jeziora, łowiska komercyjne, specjalne, rzeki, starorzecza, kanały

 

Wymiar i okres ochronny:

30 cm.

 

 

 

cofnij150