- Odsłon: 39
Dżdżownica "polna" (kopana)
Najczęściej stosowana jako przynęta.
Jest mniejsza niż rosówka.
Częściej używana jest jako dodatek do zanęt.
To najpopularniejsza, najłatwiejsza do zdobycia i najłatwiejsza do przechowywania przynęta na większe ryby.
Wędkarze używają różnych dżdżownic nadając im różne nazwy.
Żywa przynęta w formie dżdżownicy czy rosówki sprawdzi się dla ryb takich jak: szczupak, sandacz, węgorz, okoń, lin, karaś, jaź, kleń, karp, amur, płoć czy leszcz.
ROSÓWKI - największe z naszych dżdżownic o długości przekraczającej 15 cm.
Barwa przedniej części od czerwonobrązowej do intensywnie czerwonej.
Ogon wyraźnie spłaszczony.
Ruchliwe, żywotne.
Dobrze trzymają się na haku.
Przegrzane giną.
DŻDŻOWNICE OGRODOWE - mniejsze, ok 8cm.
Mniej ruchliwe, jasnoróżowe lub żółtawe.
Całe ciało ma jednakową barwę.
DŻDŻOWNICE ŚCIÓŁKOWE - przypominają rosówki kształtem, kolorem i ruchliwością ale są mniejsze/ok 8cm/.
Są kruche i łatwo spadają z haka.
DŻDŻOWNICE GRUNTOWE - ok 15 cm, ogon obły.
Mało ruchliwe.
Szarobrązowe, różowe lub brązowe.
Pojemnik do przechowywania jak i do hodowli robaczków
W dnie pojemnika robimy otwory o średnicy ok. 1 mm (do usuwania nadmiary wody w pojemniku).
Na zmianę warstwami układamy ziemię, suche liście, mokry karton, warzywne resztki jedzenia.
Warstwy układamy do prawie pełnego pojemnika.
Pamiętamy żeby na samej górze był karton, który w miarę potrzeb zwilżamy i uzupełniamy ubytki.
Karton dostarcza robaczkom celulozy, która potrzebna jest im do tworzenia kokonów.