- Odsłon: 39
Żywiec
Uzbrojenie żywca
Praktykowana od tysiącleci technika połowy drapieżnych ryb. Obecnie na wielu europejskich wodach zabroniona. Obecnie preferuje się połowy na martwą rybkę. Połów na żywca bywa jednak niezwykle skuteczną metodą w polowaniu na gatunki, takie jak między innymi: szczupak, sandacz, okoń czy sum.
Łowienie na żywca to jedna z metod poławiania ryb. Wyróżnia się tym, że rolę przynęty odgrywa, jak sama nazwa wskazuje, żywa rybka.
Wędka - do tej metody powinna mieć przede wszystkim jedną cechę: duży ciężar wyrzutowy to jest min .80-100 g.
Oczywiście ciężar wyrzutowy będzie zależał przede wszystkim od wielkości używanych żywców. Wędka o ciężarze wyrzutowym 80 g poradzi sobie z uklejką niedużą lub niedużym karaskiem ale z większą płocią lub krąpiem już nie zawsze.
W związku z tym lepiej kupić wędkę z nieco większym ciężarem wyrzutowym niż za małym, ponieważ nigdy nie wiadomo jakiego żywca będziemy zmuszeni użyć.
Długość powinna być co najmniej 3,30 m , idealną długością będzie 3,60 do 3,90 m.
Krótszą wędką można zarzucić zestaw praktycznie każdy żywiec, lecz taka długość często uniemożliwia skuteczne zacięcie.
Kołowrotek - powinien mieć tylko dużą pojemność. Powinien pomieścić minimum 200 m żyłki 0,25-0,30 lub plecionki średnicy 0,14-0,16. Może być z wolnym biegiem, po prostu otwieramy kabłąk co daje luz żywcowi przez co pływa bardziej naturalnie i mniej się plącze. Jeżeli jest branie zamykam go i zacinamy.
Żyłka lub plecionka - możemy użyć albo żyłki w rozmiarze spokojnie 0,25-0,30 albo plecionki 0,14-0,16. Plecionka jest sztywniejsza przez co lepiej zatniemy na większej odległości.
Spławik - jego gramaturę dobieramy w zależności od wielkości żywca. Według mnie najlepsze będą 10-12 gramowe, które też używam, ponieważ taki zestaw nie zmęczy szybko średniej uklejki i nie spowoduje zatonięcie spławika przy założeniu większej płoci.
Możemy założyć przelotowy "bokiem" lub całym korpusem". Nie ma różnicy jest to tylko kwestia wyboru.
Można też użyć spławików stałych. Zakładamy je wyjmując antenkę wraz z kilem z korpusu następnie przekładając żyłkę przez sam korpus i na koniec wciskamy antenkę z kilem.
Możemy wtedy regulować dowolny grunt przesuwając spławik po żyłce w górę lub dół. Nie używamy wtedy stopera w zestawie.
Obciążenie - najlepiej jest zastosować przelotowe podłużne ciężarki ew. te z krętlikiem. Do spławika 10 g zakładam ciężarek przelotowy 5-7 g zależy od żywca im mniejszy to zakładam te 7 g jeżeli duży to 5 g a przeważnie 6 g na te średnie żywce w normalnych warunkach. Raczej nie powinniśmy stosować śrucin, problem przy montowaniu zestawu na miejscu.
Koralik - umieszczamy go tuż przed przyponem wolframowym na żyłce aby chronił nasz węzeł przed uszkodzeniem. Musi mieć taki rozmiar aby po przesunięciu na węzeł skrył go całego.
Przypon - stosujemy przypony wolframowe z agrafką na którą zakładamy kotwiczkę. Długość optymalna to 25 cm i wytrzymałość 10 kg. Jeżeli weźmie nam większy szczupak i połknie głębiej krótszy przypon może być za krótki, ponieważ szczupak połykając bardzo szybko dotrze do żyłki, którą może przeciąć.
Haczyk - używamy kotwiczek, ponieważ dają nam większą pewność zacięcia i mniej spada żywiec podczas zarzucania. Zakładamy je na agrafkę przyponu wolframowego. Wystarczy, że żywca zahaczymy tylko za jeden grot a pozostałe będą odkryte i żywiec zachowuje się normalnie i rzadko zdycha. Możemy oczywiście też spróbować haczyków z oczkiem.
Stoper - używamy gumowych, najpopularniejszych stoperów. Musi być on właściwie dobrany do średnicy żyłki, aby można go przesuwać po żyłce aby zmienić grunt, lecz nie może się przesuwać pod naporem spławika.
Przynęta - najczęściej używamy na żywca uklei lub płotek wielkości 10-13 cm. Najlepiej jest używać tego żywca, którego jest najwięcej w łowisku i występuje głównie w takiej wielkości na jakie poluje szczupak tj. 10-15 cm.
Możemy używać płoci, wzdręg, karasi, uklei, kiełbi, jazgarzy, krąpi ew. małych leszczyków.
Szczypce i rozwieracze - powinniśmy się zaopatrzyć przed wyprawą w szczypce i rozwieracz do paszczy. Szczypce pozwolą nam chwycić za kotwicę i ją odpiąć z paszczy szczupaka, a rozwieracz pomoże nam rozszerzyć paszczę i dotrzeć do kotwicy.