- Odsłon: 57
Kukurydza
Kukurydza jest lubiana przez karpie, duże leszcze i czasami duże płocie.
Gotowanie kukurydzy
Trzeba pilnować, aby w czasie gotowania ziarna były cały czas przykryte pod wodą.
Gotujemy od 30 do 60 minut.
Gdy zaczynają pękać, wsypać łyżeczkę mąki kukurydzianej (przy nęceniu zostawi ona smugę i dużo zapachu) i gotować jeszcze przez 10 min, po czym garnek odstawić i ostudzić ziarna.
Dopiero po całkowitym ostudzeniu wylać wodę z garnka.
Spośród zbóż najpopularniejszą przynętą są nasiona kukurydzy.
Mają wielkość, która ogranicza brania małych ryb.
Ich żółty kolor jest bodaj najlepiej widocznym kolorem, szczególnie na dużych głębokościach.
Na haczyk nadają się zarówno ziarna kukurydzy konserwowej, jak i gotowane ziarna dojrzałej kukurydzy.
Te ostatnie są większe i znacznie twardsze, dlatego nadają się do łowienia dużych ryb.
Kukurydzę na przynętę można ulepszać, dodając do niej aromaty albo nawet barwniki (czerwony, pomarańczowy).
W sklepach wędkarskich dostępna jest gotowa aromatyzowana i barwiona kukurydza przynętowa.
Kukurydza jest dobra na płocie, leszcze, karpie, a także karasie.
Kukurydzę konserwową zakładamy na następujące rozmiary haków:
jedno ziarno - numer 14,
dwa ziarna - numer 10,
trzy ziarna numer 8
UWAGA: Nie należy gotować kukurydzę z pokrywką.
Kolejny sposób przygotowania kukurydzy
Ziarna kukurydzy przygotowane do gotowania
Zaczynamy od namoczenia kukurydzy w naczyniu o pojemności około 5l
Zalewamy wodą – około 2-3 litry naszą bazę ziaren, po czym odstawiamy na około 24h do namoknięcia.
Po 24h kukurydza powinna napęcznieć i być prawidłowo przygotowana do gotowania.
Należy pamiętać o tym, iż nie zaleca się nęcenia surową kukurydzą, gdyż jako pokarm pobierany przez ryby, będzie pęcznieć w ich żołądkach co nie jest dobrym rozwiązaniem dla białorybu.
Odcedzamy naszą napęczniałą kukurydzę i przesypujemy do dużego garnka.
Zalewamy ją wodą do pełnego zakrycia, około 3-4 cm ponad poziom ziaren.
Zaczynamy gotowanie, kukurydzę gotujemy około 3-4 godzin aż do pełnego zmięknięcia.
Dodatkowo podczas gotowania dodajemy do niej ulubiony atraktor smakowo zapachowy, w moim przypadku wybór padł na paprykę i pieprz kajeński.
Ostra papryka jako dodatek smakowy przyspiesza on metabolizm ryby a przez swój intensywny zapach i ostry smak ma działanie selektywne.
Jest szansa, że choć w pewnym stopniu wyeliminujemy pobieranie zanęty przez wszechobecne leszcze.
Na 2 kg ziaren dodajemy około 1 paczki papryki ostrej i 3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego.
Podczas procesu gotowania należy monitorować poziom wody pozostałej w naczyniu, ponieważ część wody odparuje, a część zostanie wchłonięta przez gotowaną kukurydzę.
W momencie gdy zauważamy spadek poziomu wody, dolewamy jej według uznania kilka cm ponad poziom ziaren.
Kukurydzę należy mieszać aby uniknąć przywierania do dna garnka.
W powietrzu czuć piękny aromat gotowanych ziaren oraz papryki która dodatkowo go wzbogaca.
Po ugotowaniu sprawdzamy czy ziarna są wystarczająco miękkie, poziom ich ugotowania możemy sprawdzić naciskając na pojedyncze ziarno. Jeśli ziarno poddawane naciskowi pęka, oznacza to, że nasza baza jest już gotowa.
Odcedzamy ugotowane ziarna na sitku, po czym przesypujemy do wystygnięcia.
Kolejny sposób przygotowania kukurydzy
Następnie ilość jaką chcę przygotować namaczamy przez 24h w wodzie by odpowiednio namokła później wsypujemy połowę pojemnika czyli w tym wypadku garnka w, którym będiemy ją gotować.
Kukurydzę zalewamy do pełna wodą.
Czyli tak na prawdę formuła to 50% kukurydzy i 50% wody.
Dorzucajemy 4 łyżki cukru i 1 łyżkę soli.
Przygotowujemy tylko ilość kukurydzy, której będziemy używać przez okres jednego tygodnia.
Trzymamy ją przygotową w wiadrach nie dłużej niż tydzień, zepsuje się i zacznie rosnąć pleśń.
Myślę, że jesteśmy w stanie rozróżnić tę sfermentowaną kukurydzę (ta dobra odżywcza), która po 2 dniach od ugotowania zaczyna już odpowiednio pracować od spleśniałej którą powinniśmy już wyrzucić.
Kukurydzę gotujemy przez około 30 minut.
Jeśli są to na prawdę młode ziarna 20 minut.
Jeśli kukurydza jest lekko przejrzała, gotujemy przez 40 minut.
Ale oczywiście ostatecznym wyznacznikiem jest to, że kukurydza zacznie pękać i możliwe będzie rozgniecenie jej palcami.
Najlepsza jest totalnie przegotowana, która będzie od samego początku najlepiej pracować i wabić ryby w łowisko.
Gotowanie kukurydzy to nic trudnego i każdy poradzi sobie z tym bez najmniejszych problemów.
Kukurydza z puszki:
Najlepszym sposobem dla każdego początkującego karpiarza jest użycie najprostszej przynęty czyli słodkiej kukurydzy.
Kukurydza jest najłatwiejszym wyborem ze względu na swoją prostotę.
Można ją kupić w lokalnym sklepie spożywczym, a często nawet mamy ją w szafce bo sami stosujemy ją w naszych potrawach.
Nie wymaga również przygotowania; można ją używać bezpośrednio z puszki.
Ziarna słodkiej kukurydzy mogą być używane jako pojedyncza przynęta haczykowa ale jeśli okaże się, że pojedyncze ziarno jest zbyt małe i powoduje to ciągłe przyłowy w postaci łapania wielu innych nieporządanych gatunków, po prostu dodaj więcej ziaren do swojego zestawu by przez swoją wielkość odstraszyć mniejsze gatunki ryb.
Zalety stosowania słodkiej kukurydzy jako przynęty karpiowej:
Tania – cena kukurydzy w puszkach jest bardzo niska.
Łatwo dostępna – większość ludzi ma już kilka puszek kukurydzy w swojej szafce, jeśli nie można ją dostać w każdym lokalnym sklepie spożywczym w dużym zapasie
Łatwa w użyciu – wystarczy otwieracz do puszek i igła do nawlekania jej na włos, a w moment będziesz gotowy, aby łapać karpie, amury oraz inne ryby.
Czy możemy stosować kukurydzę mrożoną?
Kukurydza mrożona jest używana w taki sam sposób, jak kukurydza w puszkach czy też gotowana przez nas samodzielnie.
Odmrażamy ją i używamy nie powinna stracić niczego ze swoich właściwości przez, które karpie i amury tak je lubią.
Jakie są zalety stosowania kukurydzy mrożonej jako przynęty karpiowej?
Oprócz tego, że będzie mogła być przechowywana w zamrażalniku i przez to oczywiście się nie zepsuje to tak na prawdę nic więcej.
Możemy dostarczać gotowe ziarna za pomocą różych sposobów by zanęcić swoje łowisko.
Za pomocą procy wystrzeliwujemy kukurydzę gdy łowimy bardzo blisko brzegu a gdy odległość jest dość znaczna możemy do tego celu użyć koszyka zanętowego dalekiego zasięgu.
Wypływając pontonem lub innym środkiem pływającym aplikujemy kukurydzę prosto z wiadra za pomocą łyżki karpiowej w określone przez nas miejsce w którym postawimy swój zestaw z przynętą.
Stosując elektroniczną łódkę do wywózki napełniamy po prostu jej komory gotowymi ziarnami razem z przynętą.
Kolejnym sposobem jest nasączenie kukurydzy preparatami zapachowymi, które nie rozpuszczają siatek PVA i umieszczenie kukurydzy właśnie w ich wnętrzu.
Czy kukurydza, która sfermentowała nadaje się do łowienia?
Jak najbardziej kukurydza, którą teoretycznie moglibyśmy nazwać zepsutą czyli sfermentowaną nadaje się jako przynęta i zanęta!
A nawet wielu karpiarzy twierdzi, że taka kukurydza sprawdza się o niebo lepiej bo nabiera dużo mocniejszego zapachu oraz wydziela jeszcze więcej substancji odżywczych.
Dla tego śmiało możecie ją stosować.