Bułka i chleb

 

bukabulka haczyk

Popularny model haczyka Chinu ze sprężynką zapobiegającą spadaniu przynęty.
Idealny do łowienia na różnego rodzaju ciasta, pasty chleb, czy miękisz bułki.

 

chlebChleb na haczyku

 

 

Popularny model haczyka Chinu ze sprężynką zapobiegającą spadaniu przynęty.
Idealny do łowienia na różnego rodzaju ciasta, pasty chleb, czy miękisz bułki.

 

 

Bułka:

Ze środka bułki wyrywamy mały kawałek i ugniatamy go.
Wkładamy haczyk i zawartość przy trzonku zagniatamy do łopatki haczyka, aby całość dobrze się trzymała.
Pozostała część bułki powinna być pulchna.
Nie wytrzymuje ona długo w wodzie ok. 3 min. i dlatego musimy ją często wymianiać.

 

 

Chleb:
Jako zanęta nigdy nie wychodzi z mody.
Jest tania, czysta i łatwo jest ją przygotować.
Wabi praktycznie wszystkie gatunki ryb wszystkie gatunki ryb słodkowodnych za wyjątkiem ryb drapieżnych.
Chleb jest niedocenianą zanętą przez wielu wędkarzy... a szkoda.
Nikt już tak jej nie używa powszechnie jak kilkanaście lat temu.
Potrafi przyciągnąć okazałe płocie, leszcze, wzdręgi, brzany, klenie, jazie, liny i karpie i inne ryby.
Jest skuteczna praktycznie o każdej porze roku bez wyjątku czy to zimowy mróz, czy najbardziej upalne dni lata.
Mało tego, chleb potrafi wzbudzić spore zainteresowanie większych "okazów".

 

 

Dlaczego jest tak skuteczny?

Dla nas ludzi kromka chleba pachnie i smakuje dość mdło jednak dla ryb właśnie ten niepozorny ale naturalny zapach jest bardzo ponętny. Niektórzy twierdzą, że istotną rolę odgrywa jego barwa.
Jasny kolor chleba leżący na dnie zwraca uwagę głodnych ryb.
Nie zapominaj również o bułkach, czy bagietkach ale to bochenek zwykłego chleba stanowi tę doskonałą zanętę.

 

 

Dodatki smakowe

Przynęty naturalne bez żadnych dodatków smakowych, zapachowych czy barwników, często działają bez zarzutu, niekiedy jednak warto pokusić się o małą odmianę.
Bardzo dobrze z chlebem komponują się dodatki smakowe w płynie np. o smaku ochotki.
Występuje jeszcze wiele innych substancji smakowych z którymi warto zacząć eksperymentować.

Pamiętaj jednak, żeby nie używać chleba który jest już spleśniały, !!!

Haczyk należy wbijać w przynętę od strony miąższu, dopóki nie przebije się przez skórkę i nie ukaże ostrza.
Następnie owiń żyłkę wokół skórki i przepuść ją pod kolankiem haczyka.
Ponownie wbij ostrze w skórkę w innym miejscu, aby w ten sposób utrzymać żyłkę pod kolankiem.
Dzięki temu przynęta nie spadnie z haczyka.

 

 

cofnij150