- Odsłon: 28
![]() |
![]() |
![]() |
Samodzielne wykonanie kulek proteinowych
W dniu 20. 02. 2025 r. na zajęciach szkółki wykonaliśmy samodzielnie kulki proteinowe, wykorzystując jeden z przepisów kol. Leszka Robakowskiego. Zmiksowaliśmy grubsze składniki, które dokładnie wymieszaliśmy w wiadrze. Wymieszane składniki przesypaliśmy do paczki i następnie przystąpiliśmy do zmiksowania jajek ze skorupkami. Po dokładnym rozbiciu jajek, przystąpiliśmy do wsypywania porcjami wymieszanych składników. Gdy już wyrobiliśmy dokładnie składniki w wiadrze, a dalsza obróbka stała się uciążliwa, ciasto przeniosło się na stół do dalszego wyrabiania całej masy na jednolitą. Gdy zakończyliśmy wyrabianie ciasta podzieliliśmy je na 5 porcji. Po zajęciach wyczyściliśmy ceratę pokrywająca stół i odkurzyliśmy salę. Uczestnicy po pójściu do domu umieścili ciasto zawinięte w paczki foliowe na 24 lub 48 godz. w zależności jak kto miał czas na zrobienie kulek i ich zagotowanie. Później kulki były poddane dokładnemu suszeniu i porcjami włożone do słoików z liśćmi laurowymi, które mają właściwości antybakteryjne i zabezpieczają kulki przed pleśnią. Co nie zwalnia właściciela przed kontrolą kulek w słoikach. Patent z liśćmi laurowymi jest przetestowany przez kol. Leszka i korzystamy z jego doświadczenia. Dziękujemy :) :)