Ułatwienia dostępu

Back to Top

Strona Główna ZW "Pałuczanin"

zawody1 czerwiec 2022

Sprawozdanie z zawodów wędkarskich w dniu 12. 06. 2022r. w kategorii Junior, Senior, Senior Starszy

 

W dniu 12 czerwca 2022 roku nad Małym Jeziorem w Żninie odbyły się zawody wędkarskie zorganizowane przez Związek Wędkarski „PAŁUCZANIN” w Żninie. Zawody finansowo sponsorowane były przez Gminę Żnin. Pozostali sponsorzy to Frigo, Brico Marsze w Żninie.

Płatki owsiane jako przynęta i zanęta


Kupując płatki od różnych producentów otrzymujemy płatki, które już przez producenta są przygotowane do określonego sposobu przygotowania do spożycia.
Ze względu na sposób obróbki ziarna wyróżnia się trzy rodzaje płatków owsianych:
• zwykłe – otrzymane z całego ziarna
• górskie – otrzymane z pokrojonego ziarna
• błyskawiczne – otrzymane z pokrojonego ziarna i poddane specjalnej obróbce hydrotermicznej.

Sprawozdanie z zawodów wędkarskich w dniu 29. 05. 2022 r.

W dniu 29 maja 2022 roku nad Małym Jeziorem w Żninie odbyły się zawody wędkarskie zorganizowane przez Związek Wędkarski „PAŁUCZANIN” w Żninie dla członków związku z powiatu żnińskiego.
Zawody sponsorowane były przez Starostwo Powiatowe w Żninie.

Zanęta na karasie

5 szklanek gotowej zanęty bazowej
1 szklanka śruty kukurydzianej
0,5 szklanki śruty arachidowej
0,5 szklanki kopry-melasy
3 łyżki stołowe tłuczonych ziaren słonecznika
3 łyki karmelu
Pół torebki cukru waniliowego

 

Chmura chlebowa

Chmura chlebowa to staromodna zanęta nie tylko na rzeki, ale również bardzo dobrze sprawdza się na jeziorach. Jej celem jest rozproszenie bardzo małych cząstek chleba, aby przyciągnąć ryby do miejsca, w którym łowimy. Używamy czerstwego białego chleba. Najlepszy jest chleb, suszony przez kilka dni mogą być to również wszystkie resztki, które ostatnio zebraliśmy w domu.

Pasta z grochu

 

Przed wsypaniem grochu do garnka dla naszej wygody dobrze jest położyć na dno garnka metalowy wkład do gotowanie na parze. Przygotowujemy określoną porcję grochu w łupinach i moczymy groch około 10 godzin. Uzupełniamy wodę tak żeby groch był zanurzony i przystępujemy do gotowania. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień i na małym ogniu gotujemy przez ok. 40 min. Możemy to przyśpieszyć dodając do gotowania szczyptę sody oczyszczonej.

Mamałyga dla wędkarzy

 

Do przygotowania mamałygi wykorzystamy:
1 część mąki pszennej
3 części mąki kukurydzianej
wybrany aromat

Na patelni beż żadnych dodatków (oleju) podgrzewamy mąkę pszenną i kukurydzianą. Po podgrzaniu przesypujemy do garnka i wlewamy powoli wodę ciągle intensywnie mieszając (można użyć miksera). Gdy produkt uzyska kremową konsystencję dodajemy na koniec wybrany aromat.